ΓΔ: 867.8 0.98% Τζίρος: 88.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

«Παραδίδεται» στους πωλητές και το ΧΑ, μεγάλη πίεση για τις τράπεζες

Μεγάλες πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 3%. «Αντίσταση» από Coca-Cola HBC και ΟΤΕ με σημαντικά κέρδη. Πτώση άνω του 2% στην Ευρώπη.

«Θύμα» του sell off που καταγράφεται σε διεθνές επίπεδο, με τον MSCI World να έχει υποχωρήσει σε χαμηλό 2,5 ετών είναι και το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρά την αρχική του αντίσταση, παραδίδεται και αυτό στους πωλητές. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 15:32 υποχωρεί 1,29% στις 851,52 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ του χαμηλού των 847,22 μονάδων και του υψηλού των 859,27 μονάδων, με την αξία των συναλλαγών στα 57,93 εκατ. ευρώ. Απόλυτη επικράτηση των πτωτικών μετοχών που φθάνουν στις 105 έναντι 18 που εμφανίζουν θετικό πρόσημο. Πτώση 1,25% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να αποδυναμώνεται 2,46%. 

Στο -3,51% ο τραπεζικός δείκτης, με την Τράπεζα Πειραιώς να υποχωρεί 4,08%, παρά και την επίτευξη ισχυρών επιδόσεων για το α’ τρίμηνο. Πτώση 4,08% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 2,06% και την Εθνική Τράπεζα να κινείται 4,38% χαμηλότερα. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ισχυρή αντίσταση κρατά η Coca-Cola HBC, η οποία ανακοίνωσε άλμα εσόδων 26% στο α’ τρίμηνο παρά τα προβλήματα στις αγορές Ρωσίας και Ουκρανίας, με τη μετοχή να ενισχύεται 3,29%. Στο +1,56% ο ΟΤΕ λόγω και της σημαντικής ανόδου κατά 16% των κερδών του στο α’ τρίμηνο. Την τετράδα των ανοδικών μετοχών συμπληρώνουν οι Jumbo και ο ΟΠΑΠ που κατόρθωσε να μηδενίσει τις αρχικές του απώλειες με κέρδη 1,40% και 0,08% αντίστοιχα. Αντίθετα απώλειες 3,78% εμφανίζει η μετοχή της ΔΕΗ. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται η ElvalHalcor με πτώση που ξεπερνά το 4%, ενώ άνω του 3% υποχωρούν Lamda, Viohalco και Aegean Airlines

Το ΧΑ παρότι προσπάθησε να δείξει αντίσταση στη γενικευμένη έξοδο των επενδυτών από τις μετοχές που σημειώνεται στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ είχε καταγραφεί αντίστοιχη τάση και στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, τελικώς δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί. 

Η πτώση στις αγορές καταφθάνει μετά τη διαμόρφωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Απρίλιο στο 8,3%, δηλαδή υψηλότερα από το 8,1% που είχαν προεξοφλήσει οι αναλυτές, γεγονός που επαναφέρει στο προσκήνιο τους φόβους για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed αλλά και τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες, όμως, μπορούν να προκαλέσουν πλήγμα και στην εύθραυστη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. 

Ειδικά στην Ευρώπη, για την οποία οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι πολύ πιο σοβαρές λόγω και της γειτνίασής αλλά και της εξάρτησής της από τη ρωσική ενέργεια, ο φόβος ακόμη και για ύφεση της οικονομίας δεν διαφεύγει τις προσοχής των επενδυτών. Αυτό αποδεικνύεται και από τη σημερινή εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών δεικτών, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί 2,11%, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα για τον γερμανικό DAX με απώλειες 2,37%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ντόμινο πτώσης στις διεθνείς αγορές, παρασύρεται χαμηλότερα και το ΧΑ

Η χθεσινή «βουτιά» στη Wall Street μετά τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό διαμορφώνει δυσμενές διεθνές κλίμα. Υποχώρηση και για τον Γενικό Δείκτη, παρά τις θετικές ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Έξοδος κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια, νέα διολίσθηση του Γ. Δείκτη

Αμερικανικά επιτόκια και lockdown στην Κίνα οδηγούν ακόμη χαμηλότερα τις ευρωπαϊκές αγορές. Υπό πίεση και το ΧΑ, με τις τράπεζες να γυρίζουν σε αρνητικό πρόσημο. Ξεχωρίζει η Ελλάκτωρ με άνοδο 14%.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Στο «κόκκινο» όλο το ταμπλό στο ΧΑ, ισχυρές οι πιέσεις στην Ευρώπη

Μόνο ο ΟΤΕ κρατά θετικό πρόσημο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κινείται άνω του 4% χαμηλότερα. Πάνω από 2% οι απώλειες του Γενικού Δείκτη, όπως και των ευρωπαϊκών δεικτών.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Διολισθαίνει χαμηλότερα το Χρηματιστήριο με ισχυρή πίεση στις τράπεζες

Κοντά στο 1,50% οι απώλειες του Γενικού Δείκτη, που δίνει «μάχη» για τις 910 μονάδες. Στο 2% οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη, χάνει 3,2% η ΔΕΗ, ξεχωρίζει θετικά η Ελλάκτωρ. Ανοδική αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές.