ΓΔ: 1221.13 0.02% Τζίρος: 29.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:16:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Sitari, Wheat, Prices, Times
Φωτο: Shutterstock

Ράλι για το σιτάρι μετά την απαγόρευση εξαγωγών από την Ινδία

Κέρδη που ξεπερνούν το 5% εμφανίζει το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου, με την τιμή του σιταριού να έχει ενισχυθεί 60% από την αρχή του έτους. Όγδοος μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως η Ινδία.

Κέρδη που ξεπερνούν το 5% εμφανίζει το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου για το σιτάρι, μετά την ανακοίνωση της Ινδίας ότι θα σταματήσει τις εξαγωγές, προκειμένου να διασφαλίσει την επάρκεια στη δική της αγορά. Σημειώνεται ότι η Ινδία είναι ο όγδοος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, ενώ η τιμή του εμπορεύματος έχει αυξηθεί 60% από τις αρχές του έτους, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία 

«Αν η απαγόρευση αυτή συνέβαινε σε μια κανονική χρονιά, ο αντίκτυπος θα ήταν ελάχιστος, αλλά η απώλεια των ποσοτήτων της Ουκρανίας επιδεινώνει τα προβλήματα», δήλωσε ο Andrew Whitelaw, αναλυτής σιτηρών στην Thomas Elder Markets με έδρα τη Μελβούρνη. Η απόφαση της Ινδίας να σταματήσει τις εξαγωγές σιταριού ήρθε μετά από ένα κύμα καύσωνα που οδήγησε σε μεγάλη μείωση της σοδιείας.

Ράλι για την τιμή του σιταριού 

Η Ινδία έδωσε προτεραιότητα στην εγχώρια αγορά, ακόμη και αν η κίνηση αυτή κινδυνεύει να αμαυρώσει τη διεθνή εικόνα της ως αξιόπιστου προμηθευτή. Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι βρίσκεται αντιμέτωπος με πτώση της δημοτικότητάς του στο εσωτερικό της χώρας του για την έξαρση του πληθωρισμού, ένα ζήτημα που έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση και άνοιξε τον δρόμο για την άνοδό του στην εξουσία.

Η Ινδία θα εγκρίνει τις εξαγωγές σε χώρες που χρειάζονται σιτάρι για τις ανάγκες της επισιτιστικής ασφάλειας και με βάση τα αιτήματα των κυβερνήσεών τους. Θα επιτρέπει επίσης αποστολές για τις οποίες έχουν εκδοθεί ανέκκλητες ενέγγυες πιστώσεις. Οι προμήθειές της πάνε συνήθως στο Μπαγκλαντές, τη Σρι Λάνκα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδονησία. 

«Η καθοδήγηση των εξαγωγών σιταριού μέσω κυβερνητικών διαύλων όχι μόνο θα διασφαλίσει την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών των γειτόνων μας και των χωρών με έλλειμμα τροφίμων, αλλά και θα ελέγξει τις πληθωριστικές προσδοκίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Τροφίμων της Ινδίας. Πρόσθεσε ότι η χώρα διαθέτει επαρκή αποθέματα τροφίμων.

Όγδοος μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως η Ινδία

 

Οι προμήθειες σιταριού έχουν μειωθεί στο μισό και ενδέχεται να μην επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των επιδοτούμενων προγραμμάτων διατροφής, σύμφωνα με την Citigroup. Οι αγρότες θα μπορούσαν να είναι πιο πρόθυμοι να πουλήσουν σε ιδιώτες που προσέφεραν καλύτερη τιμή. Οι αρχές έχουν επίσης μειώσει την κατανομή του σιταριού και έχουν αυξήσει εκείνη του ρυζιού στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεάν διατροφής. 

«Ακόμη και μετά την πραγματοποίηση αυτών των προσαρμογών, η κυβέρνηση ενδέχεται να μην έχει αρκετό σιτάρι για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες της», ανέφεραν οι αναλυτές της Citi . Με βάση την εκτίμηση της παραγωγής της Ινδίας για 105 εκατομμύρια τόνους, οι εξαγωγές 10 εκατομμυρίων ή περισσότερων, όπως στοχεύουν οι αξιωματούχοι, θα ήταν δύσκολο να επιτευχθούν, σύμφωνα με την τράπεζα. 

Η κίνηση της Ινδίας προστίθεται σε ένα αυξανόμενο κύμα προστατευτισμού στα τρόφιμα από την έναρξη του πολέμου. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να διασφαλίσουν τον τοπικό εφοδιασμό σε τρόφιμα με τις τιμές της γεωργίας να αυξάνονται κατακόρυφα. Η Ινδονησία σταμάτησε τις εξαγωγές φοινικέλαιου, ενώ η Σερβία και το Καζακστάν επέβαλαν ποσοστώσεις στις αποστολές σιτηρών. 

«Πολλοί εξαγωγείς και πραγματικοί χρήστες παγκοσμίως έχουν δεσμεύσεις αγοράς ινδικού σιταριού, οι οποίες πρέπει να τηρηθούν», δήλωσε ο Vijay Iyengar, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Agrocorp International με έδρα τη Σιγκαπούρη, η οποία εμπορεύεται περίπου 12 εκατομμύρια τόνους σιτηρών ετησίως.

Οι παγκόσμιες τιμές των διαφόρων ποικιλιών σιταριού κινούνται έντονα ανοδικά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σκληρό σιτάρι αυξήθηκαν κατά 70 σεντς, στα 13,52 δολάρια το μπούσελ, την υψηλότερη τιμή από το 2008, ενώ το εαρινό σιτάρι σημείωσε άνοδο σχεδόν 4%. Το καλαμπόκι αυξήθηκε κατά 2,3%. Η απαγόρευση των εξαγωγών θα μπορούσε να έχει μεγάλη διάρκεια, εάν οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων παραμείνουν αυξημένες, σύμφωνα με τη Nomura Securities.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Αναστολή διαπραγμάτευσης για το νικέλιο μετά την εκτίναξη της τιμής

Η τιμή του μετάλλου έχει εκτοξευθεί κατά 250% σε διάστημα δύο συνεδριάσεων, υπό τον φόβο περαιτέρω μείωσης των προμηθειών, με τη Ρωσία να είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σε διεθνές επίπεδο.