ΓΔ: 810.42 -1.43% Τζίρος: 75.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Dolario, Dolar
Πηγή: Shutterstock

Στροφή στα μετρητά από τους επενδυτές υπό τον φόβο πληθωρισμού

Συνολικά, οι επενδυτές έχουν ισχυρές long θέσεις σε μετρητά, εμπορεύματα, υγειονομική περίθαλψη και βασικά καταναλωτικά αγαθά, ενώ είναι short σε τεχνολογία, μετοχές, Ευρώπη και αναδυόμενες αγορές.

Στην ασφάλεια των μετρητών στρέφονται οι επενδυτές καθώς ενισχύονται οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης, με εκτίμηση ότι το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού ήρθε για να μείνει, όπως αποκαλύπτει η τελευταία έρευνα της Bank of America μεταξύ των κορυφαίων διαχειριστών κεφαλαίων. 

Η διακράτηση μετρητών, σύμφωνα με την έρευνα Μαΐου της αμερικανικής τράπεζας, έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2001, καθώς ο φόβος για τον στασιμοπληθωρισμό έχει εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008. 

Η επιθετική νομισματική πολιτική είναι ένας ακόμη παράγοντας ανησυχίας για τους διαχειριστές, οι οποίοι φοβούνται ότι τις αυξήσεις επιτοκίων θα ακολουθήσει διεθνής ύφεση. Σημειώνεται ότι στην τακτική μηνιαία έρευνα της Bank of America συμμετέχουν 288 διαχειριστές με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλια 872 δισ. δολαρίων, ενώ αυτή πραγματοποιήθηκε τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου. 

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2001 η διακράτηση μετρητών 

 

Τα αποτελέσματα έρχονται μετά το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί απωλειών για τις παγκόσμιες μετοχές μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς οι κεντρικές τράπεζες κλείνουν τις νομισματικές στρόφιγγες σε μια περίοδο επίμονα υψηλού πληθωρισμού. Ενώ οι μετοχές έχουν σημειώσει μια μικρή ανάκαμψη από την Παρασκευή, καθώς οι αποτιμήσεις γίνονται πιο ελκυστικές, οι στρατηγικοί αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Michael Wilson της Morgan Stanley, λένε ότι περισσότερες απώλειες βρίσκονται μπροστά μας.

Ο Michael Hartnett της BofA δήλωσε επίσης ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι μετοχές είναι επιρρεπείς σε μία επικείμενη bear market, αλλά τα τελικά χαμηλά δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί. Οι φόβοι για ύφεση ακολουθούνται από τους κινδύνους από τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως έδειξε η έρευνα. 

Η έρευνα έδειξε επίσης το μεγαλύτερο "short" στις μετοχές τεχνολογίας από τον Αύγουστο του 2006. Οι μετοχές τεχνολογίας έχουν πληγεί σημαντικά κατά το πρόσφατο sell off εν μέσω ανησυχιών για τα μελλοντικά κέρδη καθώς αυξάνονται τα επιτόκια. 

Συνολικά, οι επενδυτές έχουν ισχυρές long θέσεις σε μετρητά, εμπορεύματα, υγειονομική περίθαλψη και βασικά καταναλωτικά αγαθά, ενώ είναι short σε τεχνολογία, μετοχές, Ευρώπη και αναδυόμενες αγορές, όπως έδειξε η έρευνα. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Απώλειες για Wall Street στο χειρότερο εξάμηνο εδώ και δεκαετίες

Στο χειρότερο πρώτο εξάμηνο από το 1962 οδεύει ο Dow Jones, ενώ ο δείκτης &P 500 σημείωσε τη μεγαλύτερη εξαμηνιαία πτώση από το 1970. Την μεγαλύτερη πτώση σε ένα εξάμηνο ιστορικά καταγράφει και ο Nasdaq. Στο 16,6% οι απώλειες του Stoxx 600 στο α' εξάμηνο.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Παραδόθηκε στους πωλητές το ΧΑ, ισχυρότατες πιέσεις σε Ευρώπη - Wall Street

Με πτώση -1,43% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Καλύτερη των ξένων αγορών η εικόνα του Γ. Δείκτη με πτώση -9% στο α' εξάμηνο έναντι -20% του DAX και -21% του S&P 500.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Μικρές απώλειες για το Χρηματιστήριο, ανθεκτικό στις διεθνείς πιέσεις

Σημαντικά κέρδη για τις μετοχές της Alpha, ΔΕΗ, ΟΤΕ, και Motor Oil. Αντίθετα ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στην Coca Cola HBC και τον ΟΠΑΠ ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρή πτώση -0,21%. Βελτιωμένη η αξία των συναλλαγών.