ΓΔ: 908.13 1.02% Τζίρος: 96.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Εκτίναξη» έφεραν στη Wall Street εμπόριο και νέες θέσεις εργασίας

Μεγάλη άνοδος στους βασικούς δείκτες της Wall Street, ύστερα από τα θετικά νέα για την αμερικανική οικονομία και τις νέες θέσεις εργασίας, αλλά και τις εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας.

Πολύ θετικά κινούνται οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, μετά την ανακοίνωση ότι στις ΗΠΑ δημιουργήθηκαν περισσότερες θέσεις εργασίας από τις προβλεπόμενες αλλά και την κίνηση καλής θέλησης την Κίνας που θα αποσύρει συγκεκριμένους δασμούς.

Στο ταμπλό, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 1,2% στις 28.009 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 1,03,% στις 8.659 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,99% στις 3.148 μονάδες.

Στην εξέλιξη αυτή οδήγησαν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα, και δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας από τον αριθμό που είχαν προβλέψει οι αναλυτές.

Αναλυτικότερα, δημιουργήθηκαν 266.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο από 156.000 τον Οκτώβριο, την ώρα που οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 180.000.

Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε ελαφρώς, στο 3,5% από 3,6%, επίπεδο που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών.

Τέλος, το μέσο ωρομίσθιο ανέβηκε κατά 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 28,29 δολάρια την ώρα. Σε ετήσια βάση, το μέσο ωρομίσθιο ενισχύθηκε κατά 3,1%.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος Τραμπ, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έσπευσε να... πιστώσει στον εαυτό του τις εξελίξεις, λέγοντας πώς αν δεν ήταν αυτός το χρηματιστήριο δε θα πήγαινε ποτέ τόσο καλά.

Την ίδια ώρα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα άρει τους δασμούς εισαγωγής για κάποιες ποσότητες σόγιας και χοιρινού από τις ΗΠΑ, καθώς οι δύο χώρες προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία με στόχο να τερματιστεί ο παρατεταμένος εμπορικός τους πόλεμος.

Η άρση των δασμών βασίζεται σε αιτήματα μεμονωμένων εταιριών για τις εισαγωγές σόγιας και χοιρινού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, επικαλούμενο απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας και χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για τις ποσότητες.

Η Κίνα επέβαλε δασμούς 25% σε αμερικανικούς σπόρους σόγιας και στο χοιρινό τον Ιούλιο του 2018 ως αντίποινα στους δασμούς που επέβαλε η Ουάσινγκτον.

Η άρση έρχεται εν μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για την ολοκλήρωση της «φάσης 1» ή μιας ενδιάμεσης συμφωνίας με στόχο την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

Η συμφωνία αναμενόταν αρχικά τον περασμένο μήνα, αλλά οι δύο πλευρές λέγεται ότι συνεχίζουν να επιδιώκουν μια συμφωνία σε βασικά θέματα όπως το ποιοι δασμοί θα καταργηθούν καθώς και την ποσότητα των αμερικανικών αγροτικών προϊόντων που είναι διαθέσιμη η Κίνα να αγοράσει.

Η άρση από την πλευρά της Κίνας των δασμών σε βασικά αμερικανικά γεωργικά προϊόντα είναι μια ένδειξη της δέσμευσης του Πεκίνου στη συμφωνία, δήλωσε πηγή της βιομηχανίας που θέλησε να μην κατονομαστεί.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Σε θετική τροχιά οι ευρωπαϊκές αγορές με ώθηση από την τεχνολογία

Πιέσεις για τους τίτλους εταιρειών που δεν ικανοποίησαν με τα μεγέθη γ' τριμήνου, ενώ η καλη πορεία του τεχνολογικού κλάδου διατηρεί το θετικό πρόσημο για τους περισσότερους ευρωπαϊκούς δείκτες.
ΑΓΟΡΕΣ

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, φόβοι για τα εταιρικά αποτελέσματα

Αρνητική επίδραση τις επενδυτικές διαθέσεις έχει η χαμηλότερη του αναμενόμενου ανάπτυξη για την κινεζική οικονομία στο γ' τρίμηνο, ενώ διατηρείται η ανοδική πορεία για την τιμή πετρελαίου.