ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Η εικόνα των αγορών λίγο πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης

Ανοδική αντίδραση δείχνουν τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, τάση που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει και το ΧΑ να κινηθεί υψηλότερα. Η τελευταία Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα.

Επιστροφή σε θετική πορεία υποδεικνύουν τα futures για τις ευρωπαϊκές αγορές, παρά τη διατήρηση των ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, με τους επενδυτές να διατηρούν, μεν, επιφυλακτική στάση αλλά να μην εγκαταλείπουν πλήρως τις μετοχές. 

Το θετικό κλίμα στην Ευρώπη αναμένεται να επηρεάσει και το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο από τις αρχές του τρέχοντος μηνός βιώνει μία πολύ δύσκολη πορεία, έχοντας χάσει όλα τα κέρδη που αποκόμισε τον Απρίλιο και επιστρέφοντας σε επίπεδα πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. 

Σε μακροοικονομικό επίπεδο στην Ευρώπη η προσοχή είναι στραμμένη στην ανακοίνωση των στοιχείων για τον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo, για τον Μάιο, με τους αναλυτές να έχουν εκτιμήσει ότι θα υποχωρήσει στις 91,4 μονάδες από 91,8 που ήταν τον Απρίλιο. 

Σύμφωνα με τα futures της Ευρώπης, oι δείκτες των κορυφαίων χρηματιστηρίων εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν κέρδη που θα ξεπεράσουν το 1%. 

Η εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Στην τελευταία συνεδρίαση της Παρασκευής η αγορά σημείωσε άνοδο 1,04% σε χαμηλότερους όγκους. Η Eurobank (+5,48%), η Εθνική Τράπεζα (+4,46%) και ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (+4,42%) ήταν οι κορυφαίοι υπεραποδότες, ενώ ο ΟΠΑΠ (-2,30%), ο ΟΤΕ (-3,11%) και η Fourlis Holdings (-3,61%) ήταν οι κορυφαίοι υποαποδότες. Ο τζίρος μειώθηκε στα 81,1 εκατ. ευρώ, με την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα στην ΕΤΕ (15,3 εκατ. ευρώ), τον ΟΤΕ (12,4 εκατ. ευρώ) και την Alpha Bank (10,2 εκατ. ευρώ)

Σήμερα αναμένεται στις 3 το μεσημέρι, η συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα συμμετάσχει και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το σχέδιο ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνει: 1) Μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 2) επικείμενη κενή θέση του γενικού διευθυντή του ΕΜΣ, 3) Διάφορα- σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να δημοσιεύσει σήμερα την 14η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της ελληνικής οικονομίας (δηλ. την τελευταία στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας).

Επίσης η Ελλάδα σήμερα θα προχωρήσει σε έκτακτη δημοπρασία για την επανέκδοση Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 3,9%, λήξης 30 Ιανουαρίου 2033, σε άυλη μορφή, ISIN GR0128015725, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ. 

Σύμφωνα με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών - στοιχεία Μαρτίου'22 (ΤτΕ) - έλλειμμα Γ/Υ 2,3 δισ., αυξημένο κατά 881 εκατ. σε ετήσια βάση- το 3μηνο '22, το έλλειμμα Γ/Υ αυξήθηκε κατά 3,8 δισ. σε ετήσια βάση σε 6,4 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η Lamda Development προχώρησε στη δημιουργία νέας εταιρείας με την επωνυμία Lamda Ellinikon Malls Holding με 234 εκατ. ίδια κεφάλαια ( κυρίως με χρήση των εσόδων από το SCI και την έκδοση ομολόγου) η οποία θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των Marina Galeria και Vouliagmenis Mall- Κατά την αντίληψή μας τα υφιστάμενα Malls θα συμπεριληφθούν επίσης στη νέα εταιρεία η οποία αναμένεται να εισαχθεί στο ΧΑ με IPO στο H1'23.

Στον ελληνικό ενεργειακό τομέα - Ένα πλαίσιο για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην ελληνική θαλάσσια επικράτεια πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του στο Υπουργείο Ενέργειας και αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση εντός του επόμενου μήνα.

Στον ελληνικό τραπεζικό Τομέα - Η χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος παρέμεινε αμετάβλητη σε ετήσια βάση τον Απρ.22- ο ELA διαμορφώθηκε κοντά στο μηδέν (περίπου €2 εκατ.) - ΤτΕ.

Σήμερα, η ElvalHalcor αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικό ράλι στο Χρηματιστήριο και προσέγγιση των 890 μονάδων

Οι ανακοινώσεις ικανοποιητικών αποτελεσμάτων έφεραν εκτίναξη 3% για τον τραπεζικό δείκτη και έδωσαν ορμή στον Γενικό Δείκτη για να κλείσει με άνοδο 1,60%. Υποστηρικτικό το διεθνές κλίμα μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμικό ριμπάουντ σε ΧΑ και Ευρώπη, ισχυρά κέρδη για τραπεζικές μετοχές

Κέρδη 5,50% για τον τραπεζικό δείκτη στο ΧΑ, με ράλι ανόδου σχεδόν 7% για τον τίτλο της Eurobank. Άνω του 2% η ενίσχυση των ευρωπαϊκών δεικτών, με παράλληλη υποχώρηση της τιμής πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Επιστροφή αγοραστών στα χρηματιστήρια, δυναμικό rebound σε Ευρώπη και ΧΑ

Με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να μπαίνουν σε έδαφος bear market, οι επενδυτές βγήκαν για αγορές σε ελκυστικές τιμές. Άνοδος 3,2% για τον ευρωπαϊκό Stoxx 600, κερδίζει 3,6% ο Γ. Δείκτης στην Αθήνα.