ΓΔ: 875.47 1.86% Τζίρος: 38.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
Φωτο: ΕΚΤ

Ebury: ΕΚΤ και πληθωρισμός ΗΠΑ δίνουν τον τόνο στις αγορές συναλλάγματος

Οι traders περιμένουν τις κρίσιμες δύο εβδομάδες συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών. Πρώτη είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ερχόμενη Πέμπτη. Οι αγορές αναμένουν ότι η Τράπεζα θα προχωρήσει περαιτέρω με τολμηρές κινήσεις.

Ορισμένα θετικά στοιχεία που βγήκαν από τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα βοήθησαν να μετριαστούν οι ανησυχίες για την ανάπτυξη. Επιπλέον, οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν τολμηρή ρητορική, όπως αναφέρει στο εβδομαδιαίο σχόλιό του ο κ. Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury

Τα επιτόκια των ΗΠΑ αυξήθηκαν απότομα, παρέχοντας υποστήριξη για το δολάριο ΗΠΑ και οδηγώντας τα περισσότερα σημαντικά νομίσματα προς τα κάτω. Οι κύριες εξαιρέσεις ήταν τα νομίσματα των χωρών εξαγωγής commodities, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων χωρών της Λατινικής Αμερικής, ενισχυμένα από τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών των commodities. 

Οι περισσότερες κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος ήταν υποτονικές, καθώς οι traders περιμένουν τις κρίσιμες δύο εβδομάδες συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών. Πρώτη είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ερχόμενη Πέμπτη. Οι αγορές αναμένουν ότι η Τράπεζα θα προχωρήσει περαιτέρω με τολμηρές κινήσεις. Το ερώτημα τώρα δεν είναι αν ή πότε θα ανακοινωθούν οι αυξήσεις (αναμένεται να γίνει τον Ιούλιο), αλλά πόσο θα ανεβαίνουν τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μετά τον Ιούνιο. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Μάιο θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, και θα είναι το τελευταίο σημαντικό κομμάτι από εκείνη την πλευρά του Ατλαντικού πριν την επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. 

Στερλίνα 

Η στερλίνα σημείωσε θλιβερή απόδοση κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας όπου περιλάμβανε και τις αργίες του Ιωβηλαίου. Δεν υπήρχαν σημαντικά στοιχεία ή πολιτικές εξελίξεις που να δικαιολογούν την κάπως αινιγματική κίνηση στην αγορά. Η στερλίνα παραμένει σε ιστορικά χαμηλά, και η θέση των επενδυτών φαίνεται ολοένα και πιο αυξημένη, καθώς υπάρχουν συσσωρευμένα σορταρίσματα στο συγκεκριμένο νόμισμα. Το ποντάρισμα σε μια χαμηλότερη στερλίνα φαίνεται να εξαρτάται πολύ από την ατολμία της Τράπεζας της Αγγλίας που αψηφά τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων σε κάθε συνεδρίαση το 2023. Οποιαδήποτε ένδειξη για επιθετική στροφή στην στάση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα απότομο ράλι στη στερλίνα, την οποία θεωρούμε το πιο υποτιμημένο νόμισμα του G10. 

Ευρώ

Την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να ανακοινώσει το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης, ανοίγοντας το δρόμο στη συνεδρίαση του Ιουλίου για την πρώτη αύξηση από το 2011. Το κύριο ερώτημα είναι εάν αυτή η αύξηση θα είναι 25 ή 50 μονάδες βάσης, και αναμένουμε ότι η συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση θα επικεντρωθεί ακριβώς σε αυτό. Η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει επίσης τις αναθεωρημένες προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, αλλά το θλιβερό προηγούμενο της σε αυτόν τον τομέα πιθανότατα σημαίνει ότι οι αγορές ως επί το πλείστον θα τις αγνοήσουν. Αναμένουμε από τη Λαγκάρντ να μιλήσει την Πέμπτη, και να αφήσει ανοιχτές όλες τις επιλογές για τη συνάντηση του Ιουλίου. Δεδομένων των τωρινών προσδοκιών για μια πιθανότητα αύξησης επιτοκίων τον Ιούλιο όχι πάνω από 30%, αυτό θα δώσει μία ώθηση στο συγκεκριμένο νόμισμα καθώς οι προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεχίζουν να το πιέζουν.

Δολάριο ΗΠΑ

Η ισχυρή έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ φάνηκε να επιβεβαιώνει την αισιόδοξη προοπτική για την οικονομία της χώρας, κάτι που ήταν εμφανές με τη δημοσίευση του Beige Book της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Οι θέσεις εργασίας συνεχίζουν να δημιουργούνται με έναν αρκετά γρήγορο ρυθμό, η οικονομία των ΗΠΑ λειτουργεί ακόμη και πάνω από την πλήρη απασχόληση, και παράλληλα ενώ οι μισθοί αυξάνονται δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό. Καθώς τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερα από τον πληθωρισμό και χωρίς υπαινιγμούς δημοσιονομικής σύσφιξης από την Ουάσιγκτον, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μια ύφεση είναι πολύ απίθανη βραχυπρόθεσμα. Ενώ η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα, η έκθεση για τον πληθωρισμό που θα εκδοθεί την Παρασκευή θα είναι σημαντική για να δούμε εάν ο δομικός πληθωρισμός συνεχίζει να σταθεροποιείται γύρω από το επίπεδο του 6%, κάτι που θα αποτελούσε πολύ ανεπιθύμητη είδηση για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Synallagma
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Η νομισματική πολιτική δίνει, εκ νέου, τον τόνο στις διεθνείς αγορές

Στις συνεδριάσεις των ΕΚΤ και Τράπεζας της Αγγλίας στρέφεται η προσοχή αυτήν την εβδομάδα. Δεν αναμένεται μεταβολή πολιτικής από την ΕΚΤ, εν αναμονή αύξησης επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Στον ρυθμό της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ οι διεθνείς αγορές

Η συνεδρίαση της Fed θα είναι το βασικό γεγονός της εβδομάδας, με την αγορά να αναμένει ότι η FOMC θα υποδείξει μια αύξηση τον Μάρτιο, και την πιθανότητα πρόωρου τερματισμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων.