ΓΔ: 1414.25 -0.55% Τζίρος: 48.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:08:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Βαραίνει το κλίμα και στο Χρηματιστήριο το διεθνές sell off μετοχών

Διολισθαίνει προς το επίπεδο των 810 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με αιχμή του δόρατος τις ρευστοποιήσεις για τις τραπεζικές μετοχές. Πιο «βαρύ» το κλίμα στην Ευρώπη με απώλειες άνω του 2%.

Αν και διατηρεί καλύτερη εικόνα από αυτή των διεθνών αγορών, το ΧΑ συνεχίζει την πτωτική του πορεία, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει χαμηλότερα των 820 μονάδων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινείται με αρνητικό πρόσημο. 

Στις 15:52 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 1,09% στις  813,15 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ του χαμηλού των 810,88 μονάδων και του υψηλού των 820,27 μονάδων. Στα 40,76 εκατ. η αξία των συναλλαγών, με 35 μετοχές να κινούνται ανοδικά και 77 να εμφανίζουν απώλειες. Πτώση 1,37% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ στο -1,067% κινείται ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης

Σταθερά σε κλοιό ρευστοποιήσεων οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 3%. Πτώση 3,62% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 2,87%, την Εθνική Τράπεζα στο -2,86% και την Τρ. Πειραιώς με απώλειες 1,93%. 

Αντίσταση στο γενικό κλίμα, γεγονός που «κρατά» έως ένα βαθμό και τον Γενικό Δείκτη, από τη μετοχή του ΟΤΕ με κέρδη 0,97%. Στο -0,48% ο ΟΠΑΠ, ενώ η ΔΕΗ έσβησε τα αρχικά της κέρδη και υποχωρεί 0,38%, ενώ ανάλογη πορεία ακολούθησε η Coca-Cola HBC που πλέον έχει απώλειες 0,14%. Πτώση που ξεπερνά το ε% για Jumbo ενώ άνω του 2% οι απώλειες για Lamda, Aegean, Quest, ΑΔΜΗΕ, ElvalHalcor και Motor Oil

Η πτώση για το ΧΑ καταφθάνει καθώς το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια είναι κάτι παραπάνω από αρνητικό, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί 1,88%, ενώ πτώση άνω του 2% έχει ο γερμανικός DAX που αποτελεί και μία «ειδική περίπτωση» καθώς η Γερμανία είναι η αγορά που έχει τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας και η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε κατάσταση συναγερμού για την ενεργειακή επάρκεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων. 

Η υποχώρηση των μετοχών σε διεθνές επίπεδο, με τη διάθεση ανάληψης κινδύνου να μειώνεται συνεχώς οφείλεται στις συνεχείς αρνητικές ειδήσεις από το μέτωπο του πληθωρισμού, με τις επίσημες ανακοινώσεις να δείχνουν ότι διατηρείται σε επίπεδα – ρεκόρ σε πολλές χώρες και τον Ιούνιο, ενώ δεν υπάρχει «φως στο βάθος του τούνελ» για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Οι συνεχείς κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία πλήττουν κατάφορα την οικονομία της, αλλά παράλληλα, ειδικά στην Ευρώπη διατηρούν ζωντανές και τις εκτιμήσεις για διολίσθηση της οικονομίας σε ύφεση, αλλά και άσκηση πιέσεων στην ΕΚΤ να καταστεί πιο επιθετική στις αυξήσεις επιτοκίων. 

Μπορεί οι αγορές να έχουν προεξοφλήσει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν την ομαλοποίηση της νομισματικής τους πολιτικής, αλλά το ακριβές μέγεθος των συνεπειών που θα έχει αυτή η τακτική στην, ούτως ή άλλως εύθραυστη ανάκαμψη δεν μπορεί να «μετρηθεί» ακόμη με ακρίβεια. 

Στο εγχώριο σκηνικό σίγουρα και η εκλογολογία δεν αποτελεί ένα θετικό μήνυμα, κυρίως για τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια, καθώς η αγορά αλλά και η ελληνική οικονομία χάνει, προς το παρόν, ένα από τα μεγάλα ατού της που ήταν η πολιτική σταθερότητα. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Σε πτωτική τροχιά το Χρηματιστήριο, σημαντικές πιέσεις για blue chips

Επικράτηση των πτωτικών μετοχών στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με «βουτιά» άνω του -4% για Sarantis και υψηλότερα του -3% για την Jumbo. Μεικτές τάσεις για τράπεζες, σημαντικές πιέσεις για Alpha - Τρ. Πειραιώς.