ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
deals, symfwnies, ependyseis
Φώτο: Shutterstock

Καθίζηση εξαγορών και συγχωνεύσεων, δύσκολη η άντληση κεφαλαίων

Η καθοδική πορεία των χρηματιστηριακών αγορών έφρε πτώση 17% στην αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων, ενώ κατά 25% μειώθηκε το ποσό που άντλησαν οι επιχειρήσεις από τις αγορές το α' εξάμηνο του έτους.

Το α’ εξάμηνο του 2022 αποδεικνύεται μία περίοδος που θα θέλουν να ξεχάσουν οι επενδυτές, καθώς ό,τι μπορούσε να «πάει στραβά, πήγε», με τα περισσότερα assets να εμφανίζουν μεγάλες απώλειες, οι οποίες έσπασαν ρεκόρ αρκετών δεκαετιών. 

Από την πτώση δεν θα μπορούσε να ξεφύγει ούτε ο τομέας των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, με την αξία των συμφωνιών να υποχωρεί 17% στο α’ εξάμηνο και να φθάνει στα 2,1 τρισ. δολάρια, όπως δείχνουν στοιχεία του Bloomberg. 

Ακόμη πιο δυσμενής είναι η εικόνα της προσπάθειας των εταιρειών να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές, είτε μέσω ομολόγων, είτε μέσω έκδοσης νέων μετοχών. Οι επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο συγκέντρωσαν μέσω των αγορών ποσό 4,9 τρισ. δολαρίων, το οποίο, σαφώς, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ευκαταφρόνητο, αλλά είναι κατά 25% μειωμένο σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2021 όπου είχε φθάσει στα 6,6 τρισ. δολάρια, βάσει των δεδομένων που δημοσιοποιεί η Refinitiv.

Πτώση αλλά όχι «εκμηδένιση» για τις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων 

 

Οι τράπεζες εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν ιδιαίτερα μεγάλες συμφωνίες, με τα private equity να δυσκολεύονται να βρουν μετρητά, ενώ η δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων υποχώρησε σε όλο το φάσμα του επιχειρείν. 

Αν και οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι η δραστηριότητα παραμένει πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές τείνουν να ακολουθούν την πορεία των κεφαλαιαγορών κατά μερικούς μήνες και οι αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζουν να βρίσκονται στο «κόκκινο». Ο «θόρυβος» γύρω από τις εταιρείες εξαγοράς ειδικού σκοπού, ή SPACs, έχει επίσης εξαφανιστεί, μπλοκάροντας μια άλλη οδό προς τις συμφωνίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις. 

«Γνωρίζουμε ότι ο κύκλος των συγχωνεύσεων και εξαγορών είναι πάντα αργός», σημειώνει ο Όλιβερ Λάτκενς, επικεφαλής επενδύσεων στην περιοχή ΕΜΕΑ της BNP Paribas και προσθέτει ότι «οι αγοραστές και οι πωλητές συνήθως κάνουν δυναμικές συγχωνεύσεις και εξαγορές μέχρι να γυρίσει πραγματικά η οικονομία, επειδή θέλουν να κάνουν συμφωνίες πριν να είναι πολύ αργά».

Η επιδίωξη μεγάλων, στρατηγικών εξαγορών είναι απίθανο να αποτελέσει προτεραιότητα για πολλά διοικητικά συμβούλια εταιρειών τους επόμενους μήνες, καθώς εστιάζουν στην προετοιμασία των επιχειρήσεών τους για τις επιπτώσεις μιας πιθανής ύφεσης. Η αύξηση του κόστους των αγαθών που έχει πλήξει τα επίπεδα των καταναλωτικών δαπανών σε όλο τον κόσμο και η ανάγκη για βεβαιότητα σχετικά με την αντίδραση των κεντρικών τραπεζών σε αυτό, συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις τιμές των μετοχών και το επενδυτικό κλίμα. 

«Υπάρχει αστάθεια κατά την είσοδο στο δεύτερο εξάμηνο», τόνισε ο Μάικλ Σαντίνι, κορυφαίο στέλεχος της UBS Group κα εκτιμά ότι «πιθανότατα ετοιμαζόμαστε για μια πιο ενεργή αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών και IPO το 2023, δεδομένου ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Fed θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί καθώς βγαίνουμε από το 2022 και θα έχουμε μεγαλύτερη ορατότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές». 

Παράλληλα με τις εταιρείες, οι αγορές private equity επίσης μοιάζουν να παγώνουν. Οι εταιρείες εξαγορών (buy out) ξαφνικά δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα δάνεια με μόχλευση που απαιτούνται για την πραγματοποίηση μεγάλων συμφωνιών. Η Walgreens Boots Alliance εγκατέλειψε αυτή την εβδομάδα την πώληση της αλυσίδας φαρμακείων Boots αξίας 5 δισεκατομμυρίων λιρών (6,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η Reckitt Benckiser Group εξετάζει το ενδεχόμενο να βάλει «στον πάγο» την πώληση της επιχείρησης παιδικών τροφών αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και στις δύο περιπτώσεις, εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων δυσκολεύτηκαν να ανταποκριθούν στις υψηλές προσδοκίες των πωλητών για το τίμημα εν μέσω της σύσφιξης των πιστωτικών αγορών.

Ορισμένες εταιρείες private equity συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται , συμπεριλαμβανομένων των ταμείων υποδομών που κυνηγούν περιουσιακά στοιχεία που υπόσχονται ισχυρές και σταθερές αποδόσεις εν μέσω της αστάθειας. Φέτος, η Blackstone  συνεργάστηκε με την οικογένεια Benetton, σε μια προσφορά για την ιδιωτικοποίηση της Atlantia, η National Grid συμφώνησε να πουλήσει το 60% της επιχείρησης μεταφοράς φυσικού αερίου αξίας 9,6 δισεκατομμυρίων λιρών και ομάδες επενδυτών μάχονται για ένα μερίδιο στη μονάδα κατασκευής τηλεπικοινωνιακών πύργων της Deutsche Telekom αξίας 20 δισεκατομμυρίων ευρώ (21 δισεκατομμυρίων δολαρίων). «Οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων εξακολουθούν να κεφάλαια και δεν βασίζονται μόνο στις πολύ ευνοϊκές αγορές χρηματοδότησης για να πραγματοποιήσουν συμφωνίες», τονίζει ο Λάτκενς

Όπως συνέβη καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ο τομέας της τεχνολογίας εξακολουθεί να αποδεικνύεται αυτός που προσφέρει τις περισσότερες ευκαιρίες για συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων. Η Microsoft εξαγόρασε την Activision Blizzard, εταιρεία κατασκευής βιντεοπαιχνιδιών, για 69 δισεκατομμύρια δολάρια, και η Broadcom εξαγόρασε την VMware εταιρεία παροχής υπηρεσιών cloud, για περίπου 61 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Οι εταιρείες εξακολουθούν να έχουν ρεκόρ ρευστότητας, οπότε θα είναι σε θέση να δράσουν σε στρατηγικές ευκαιρίες σε πιο ελκυστικές αποτιμήσεις», εκτιμά ο Σαμίρ Σινχ, στέλεχος στη μονάδα εξαγορών και συγχωνεύσεων της Citigroup και σημειώνει ακόμη ότι «είναι μια στιγμή ευκαιρίας γι' αυτές σε σχέση με τα ιδιωτικά κεφάλαια, δεδομένης της βραχυπρόθεσμης αστάθειας στις αγορές χρηματοδότησης». Τόσο οι συναλλαγές της Microsoft όσο και της Broadcom συνέβαλαν στην επιστροφή των mega deals άνω των 50 δισ. δολαρίων, ποσό, όμως, αρκετά μακριά από τα επίπεδα – ρεκόρ που είχε φθάσει το προηγούμενο έτος. 

Σίγουρα, οι πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές αποτελούν το δικό τους κίνητρο για την επιδίωξη συγχωνεύσεων και εξαγορών για ορισμένες εταιρείες. Η ανάγκη ταχείας προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες, η μετεγκατάσταση των αλυσίδων εφοδιασμού ή η επιτάχυνση της μετάβασης σε καθαρότερες μορφές ενέργειας θα αποτελέσουν αιτία για εκποιήσεις, εξαγορές και εταιρικές ανακατατάξεις.

«Όλοι βλέπουν έναν νέο κόσμο, σκεπτόμενοι προκλήσεις όπως ο πληθωρισμός, ο ενεργειακός εφοδιασμός, η Ουκρανία και η οικονομική επιβράδυνση», τονίζει ο Λούτκενς της BNP Paribas και σημειώνει ότι «δεν έχουν βάλει κάτω τα στυλό τους. Οι προτεραιότητες αλλάζουν και στρέφονται σε διαφορετικούς τύπους συναλλαγών». 

Τους τελευταίους μήνες, ο όμιλος αυτοκινήτων Renault έχει περιγράψει ένα σχέδιο για τη διάσπαση ξεχωριστών επιχειρήσεων ηλεκτρικών οχημάτων και κινητήρων εσωτερικής καύσης, η φαρμακοβιομηχανία GSK έχει προχωρήσει σε απόσχιση του βραχίονα καταναλωτικής υγειονομικής περίθαλψης και ο γίγαντας τροφίμων Kellogg έχει δηλώσει ότι θα διασπαστεί σε τρεις εταιρείες.

Όπως εκτιμά ο Έρικ Σβέντεμπουργκ, της Simpson Thacher & Bartlett, άλλες επιχειρήσεις παραμένουν στο περιθώριο της σύναψης συμφωνιών συνολικά, εστιάζοντας στον προγραμματισμό για τις δύσκολες ημέρες ή στην αφομοίωση των εξαγορών που έγιναν τα τελευταία χρόνια.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ