ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Τράπεζες και Coca Cola HBC ανοίγουν τον βηματισμό για τον Γενικό Δείκτη

Διευρύνει τα κέρδη του ο Γενικός Δείκτης εν μέσω θετικού κλίματος και στις ευρωπαϊκές αγορές. Κέρδη που ξεπερνάνε το 2% για τις τραπεζικές μετοχές ενώ πάνω από 1,5% η άνοδος για ΔΕΗ, Mytilineos και ΟΤΕ.

Διευρύνει τα κέρδη του ο Γενικός Δείκτης που ακολουθεί το θετικό βηματισμό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και ανακάμπτει μετά τη χθεσινή «βουτιά» της αγοράς σε χαμηλά 16 ετών, έχοντας ως καύσιμο την ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές που καλύπτουν μέρος των χθεσινών βαρύτατων απωλειών.

Στις 13:40 ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 788,16 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,11% και την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 35,12 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 792,22 μονάδες (+1,61%). Ανοδικά κινούνται 54 μετοχές, 39 πτωτικά και 14 παραμένουν σταθερές.

Μετά την απογοητευτική εικόνα που επικράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση εξαιτίας της εικόνας επιδείνωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, στην Ευρώπη, το επενδυτικό κλίμα δείχνει να αλλάζει σήμερα. Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή που δεν είχε μέχρι αυτή την ώρα οποιαδήποτε προεκλογική νύξη και η αναβάθμιση των προβλέψεων της HSBC για την ελληνική οικονομία έχουν τονώσει το κλίμα, με τους επενδυτές να αναζητούν τις ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί στα χαμηλά επίπεδα του Γενικού Δείκτη.

Ειδικότερα η HSBC σε έκθεση της αναφέρει πως στην Ελλάδα δεν θα υπάρξει επιβράδυνση της ανάπτυξης, ενώ προχώρησε σε σημαντική ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της εξαιτίας της ισχυρής τουριστική δραστηριότητας εκτιμώντας πλέον πως η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ θα αγγίξει το 6,5% φέτος από 4% που προέβλεπε πριν.

Ωστόσο ο πήχης της ανάπτυξης για το 2023 έχει κατέβει στο 3,5% από 4% που ήταν, ενώ για τον φετινό πληθωρισμό οι προβλέψεις έχουν ανέβει στο 9,2% από 6,5% που ήταν η προηγούμενη ενώ για το 2023 εκτιμά πως θα διαμορφωθεί στο 3,9%, ενώ προέβλεπε 2%.

Στο ταμπλό, ο τραπεζικός δείκτης μετά τη βουτιά που πραγματοποίησε χθες ενισχύεται κατά 2,62% με την μετοχή της Alpha Bank να κερδίζει 3,61% και την Τρ. Πειραιώς να ενισχύεται 2,24%. Κέρδη 2,44% για την μετοχή της Eurobank ενώ η Εθνική κερδίζει 1,94%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,01%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,53%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο τίτλος της Coca Cola HBC ενισχύεται κατά 1,53% και της Lamda 0,97%. Κέρδη 1,30% για την ΤΙΤΑΝ και 1,78% για την ΔΕΗ ενώ η Aegean κινείται κατά 1,17?% υψηλότερα. Στο 1,95% τα κέρδη της Mytilineos και στο 1,68% για τον ΟΤΕ ενώ ο ΟΠΑΠ ενισχύεται κατά 2,58%.

Αντιθέτως οριακές απώλειες 0,07% σημειώνει η μετοχή της Jumbo, και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σημειώνει πτώση 1% ενώ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υποχωρεί κατά 2,04%. Στο 1,69% οι απώλειες για την Motor Oil και 1,31% για την Quest.

Μετά την χθεσινή «βουτιά» οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη από την αρχή του έτους φτάνουν το -22,9%, πτώση σχεδόν διπλάσια της πτώσης του Γενικού Δείκτη (-12,7%) ενώ οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη από το υψηλό του 2022 (11/2) ξεπερνούν το -50% παραπέμποντας στις «μαύρες ημέρες» του κλάδου όταν η βύθιση της οικονομίας και η εκτόξευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε δυσθεώρητα επίπεδα έθεταν ζήτημα βιωσιμότητας των τραπεζών, οδηγώντας σε αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας. 

Η εύκολη απώλεια των 800 μονάδων στη χθεσινή συνεδρίαση φαίνεται ότι έδωσε «σήματα εξόδου» σε θεσμικά χαρτοφυλάκια που ήθελαν να περιορίσουν τις απώλειές τους, καθώς δεν φαίνεται στον ορίζοντα μια βελτίωση του διεθνούς κλίματος που θα άλλαζε τις ισορροπίες και στο ΧΑ.

Παράλληλα ο σαφής και άμεσος κίνδυνος ύφεσης στις δυτικές οικονομίες δεν αφήνει τις αγορές να βρουν νέα σημεία ισορροπίας μετά τη σοβαρή πτώση του πρώτου εξαμήνου, καθώς προκαλεί νέο γύρο περιορισμού του ρίσκου στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Επίσης τα νεότερα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ στην ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ στην άλλη όχθη του Ατλαντικού αναμένονται αυτή την εβδομάδα κρίσιμα οικονομικά στοιχεία, που θα δείξουν πόσο σοβαρός είναι ο κίνδυνος ύφεσης.

Στα ρίσκα που λαμβάνουν υπόψη οι επενδυτές ασφαλώς συγκαταλέγονται και τα πολιτικά, αφού πλέον έχει εδραιωθεί η αντίληψη ότι οδηγούμαστε σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, που πιθανότατα θα δημιουργήσουν αρχικά ένα κυβερνητικό κενό, λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Ταξιδιών (+2,40%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (+1,88%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας (-1,43%) και του Εμπορίου (-1,34%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Alpha Bank με 4.585.346 και 3.867.369 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν ο ΟΤΕ με 5,635 εκατ. ευρώ και η Eurobank με 3,354 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Βογιατζόγλου Systems +12,24% και Unibios +5,51%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Prodea -9,77% και Elinoil -5,88%.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Το ράλι στην τεχνολογία συντηρεί την ανοδική κίνηση για το ΧΑ

Κέρδη που ξεπερνούν το 3% για τον κλαδικό δείκτη του τομέα της Πληροφορικής, με σταθερό πρωταγωνιστή τη μετοχή της Epsilon Net, η οποία με το άνοιγμα της αγοράς «έπιασε» την τιμή της δημόσιας πρότασης των 12 ευρώ.