ΓΔ: 906.57 0.50% Τζίρος: 49.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μεγάλες προσδοκίες για τη ΔΕΗ δίνουν... ρεύμα στη μετοχή

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Πάνω από τα 800 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση, από τα 300 εκατ. ευρώ στις αρχές του χρόνου. Θερμό κλίμα δημιουργεί η πρόβλεψη Στάσση για μεγάλη αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας.

Νέα «πονταρίσματα» ξένων χαρτοφυλακίων ανεβάζουν σήμερα σχεδόν κατά 6% τη μετοχή της ΔΕΗ, με την κεφαλαιοποίηση της επιχείρησης να ξεπερνά και το όριο των 800 εκατ. ευρώ (για την ακρίβεια, διαμορφώθηκε σήμερα στα 809,68 εκατ. ευρώ), από τα 300 εκατ. ευρώ που είχε υποχωρήσει στις αρχές του έτους, όταν κυριαρχούσαν τα «μαύρα» σενάρια για το μέλλον της ΔΕΗ.

Η μετοχή, που έκλεισε σήμερα στα 3,49 ευρώ, με άνοδο 5,89%, βρίσκεται σε τροχιά διαρκούς ανόδου από τις αρχές του καλοκαιριού, όταν η κυβερνητική αλλαγή και οι προσδοκίες για την άμεση λήψη μέτρων εξυγίανσης της επιχείρησης, που γρήγορα επιβεβαιώθηκαν, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα κύρια, βραχυπρόθεσμα μέτρα αλλαγής πορείας, ανανέωσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον για μια μετοχή που είχε βρεθεί να αποτιμάται στο χρηματιστηριακό ταμπλό για λιγότερο από 10% της λογιστικής αξίας.

Το μεγάλο ράλι της ΔΕΗ

deh_1y

Φαίνεται, όμως, ότι, παρόλο που η μετοχή της ΔΕΗ έχει ήδη «γράψει» κέρδη της τάξεως του 170% από την αρχή του έτους, με συνυπολογισμό και της σημερινής ανόδου, οι προσδοκίες των επενδυτών για ακόμη καλύτερη πορεία της επιχείρησης, με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο που θα παρουσιασθεί επίσημα την Δευτέρα, αλλάζουν τους υπολογισμούς για τη δίκαιη αποτίμηση της μετοχής και φέρνουν νέες επενδυτικές τοποθετήσεις.

Το επιχειρησιακό σχέδιο είναι ήδη γνωστό, τουλάχιστον ως προς τις βασικές του κατευθύνσεις («πράσινη» στροφή με κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και επενδύσεις σε ΑΠΕ, μείωση προσωπικού, νέα εμπορική πολιτική), αλλά η αγορά περιμένει την Δευτέρα περισσότερα και ειδικότερα στοιχεία για τους στόχους που θα τεθούν από τη διοίκηση, σε ό,τι αφορά τα βασικά οικονομικά μεγέθη, όπως οι πωλήσεις και η λειτουργική κερδοφορία (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων - EBITDA).

Το νέο στοιχείο που προέκυψε από τις πρόσφατες επαφές των διοικητικών στελεχών της ΔΕΗ στην Νέα Υόρκη, στις εκδηλώσεις της Capital Link, είναι η πρόβλεψη για σημαντική αύξηση των EBITDA ήδη από το 2020. Ειδικότερα, έγινε αναφορά ότι τα EBITDA θα αυξηθούν στα 800 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 θα πιάσουν το όριο του 1 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν αναλυτές στο businessdaily.gr, οι προβλέψεις αυτές, που θα πρέπει να εξειδικευθούν με την παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου, φαίνονται σε πρώτη ανάγνωση υπερβολικά φιλόδοξες, για μια επιχείρηση που βυθιζόταν μέχρι πρότινος σε ζημιές. Θα πρέπει να εξηγηθεί αναλυτικότερα από ποιες πηγές θα προέλθει η λειτουργική κερδοφορία, ώστε να αξιολογήσουν, με τη σειρά τους, και οι αναλυτές τη βασιμότητα των προβλέψεων.

Φαίνεται, πάντως, ότι η ΔΕΗ έχει να περιμένει από το 2020 βελτίωση της κερδοφορίας από αρκετές πλευρές, καθώς θα φανεί πλήρως η επίδραση από τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμολογίων, που για τους καταναλωτές αντισταθμίσθηκαν με τη μείωση του ΦΠΑ, η θετική επίδραση από την κατάργηση των ζημιογόνων δημοπρασιών NOME, πιθανόν κάποια οφέλη από μείωση του κόστους για δικαιώματα εκπομπής ρύπων, με την έναρξη του προγράμματος κλεισίματος λιγνιτικών μονάδων, αλλά και τα οφέλη από την περαιτέρω συγκράτηση του λειτουργικού κόστους με τη μείωση προσωπικού.

Μένει να φανεί αν αυτές οι προσδοκίες θα δικαιωθούν πλήρως, όμως, όπως αναφέρουν αναλυτές, ακόμη και αν η ΔΕΗ «προσγειωθεί» σε ελαφρώς χαμηλότερα EBITDA από τα προβλεπόμενα και πάλι η αλλαγή θα είναι σημαντική και η τρέχουσα αποτίμηση της μετοχής στο χρηματιστηριακό ταμπλό θα μοιάζει ελκυστική.

Κλειδί το ευρωομόλογο

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μετοχή της ΔΕΗ ενσωματώνονται και οι προσδοκίες για μια γρήγορη έξοδο στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, στις αρχές του 2020, η οποία φαίνεται ότι, αυτή την φορά, δεν θα προσκρούσει στα εμπόδια που την είχαν οδηγήσει σε αναβολή στο πρόσφατο παρελθόν.

Αν και η ΔΕΗ δεν θα μπορέσει να κατεβάσει με αυτή την έκδοση το κόστος δανεισμού της σε επίπεδα που έχουν πετύχει άλλες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις με καλύτερα οικονομικά στοιχεία, εκτιμάται ότι μια επιτυχής άντληση ενός ποσού της τάξεως των 300 - 350 εκατ. ευρώ θα δώσει στην επιχείρηση μια πολύ σημαντική «ανάσα» ρευστότητας, θα μειώσει το μέσο κόστος δανεισμού και τα έξοδο για τόκους και, το σπουδαιότερο ίσως, θα ανοίξει έναν ενάρετο κύκλο αύξησης της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων σε μια επιχείρηση που μέχρι πρόσφατα εκλαμβανόταν ως ένα στοίχημα ακραίου κινδύνου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Τρεις μετοχές οδηγούν το ράλι στο ΧΑ με κέρδη έως 272%

Οι επενδυτές ποντάρουν στην αναστροφή πορείας της Τρ. Πειραιώς, της Εθνικής και της ΔΕΗ και οι μετοχές τους έχουν «απογειωθεί» με τριψήφια άνοδο στο 10μηνο. Έξι τίτλοι με κέρδη του FTSE - 25 άφησαν κέρδη πάνω από 50%.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Οι 19 μετοχές που «νίκησαν» τους δείκτες: Αποδόσεις έως 122% στο 9μηνο

Ποιες είναι μετοχές που είχαν υψηλότερες αποδόσεις από τους δείκτες που τις «φιλοξενούν» και γιατί τις προτίμησαν οι επενδυτές. Η Eurobank στην κορυφή του 25άρη και η Intracom είχε την καλύτερη απόδοση στον Mid Cap.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Σπέρνει τον... ιό της ανησυχίας στο ΧΑ το νέο μοντέλο για τις ΑΜΚ

Οι ξαφνικές, μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων φεύγουν από τον τραπεζικό χώρο, καθώς το ίδιο μοντέλο υιοθετεί και η ΔΕΗ. Τα υπέρ και τα κατά, τι λένε οι άνθρωποι της αγοράς.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Μπήκε σε ζώνη... ταλαιπωρίας το ΧΑ, παραμένουν θετικές οι προοπτικές

Το νέο τεστ ρευστότητας από τη ΔΕΗ «φρενάρει» τη δυναμική της ανόδου στο χρηματιστήριο, αλλά η αγορά έχει «αλλάξει πίστα», ξεφεύγοντας από την πολυετή απαξίωση. Πάνω από 3 δισ. τα κεφάλαια που θα αντληθούν φέτος.