ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:12:23 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
usa-economy-oikonomia
Φώτο: Shutterstock

Ebury: Σαφείς οι ενδείξεις διολίσθησης σε ύφεση για την αμερικανική οικονομία

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας διεθνών πληρωμών, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται αυτήν την εβδομάδα στα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας.

Η οικονομία των ΗΠΑ, πλέον, πληροί όλα τα τεχνικά κριτήρια ώστε να χαρακτηριστεί σε ύφεση, και οι αυξήσεις επιτοκίων  της Ομοσπονδιακής Τράπεζας εξαρτώνται πλέον πλήρως από τον πληθωρισμό και τα στοιχεία για την απασχόληση που θα εξετάζονται από συνάντηση σε συνάντηση. Αυτή η συνειδητοποίηση μείωσε απότομα τις αποδόσεις στις ΗΠΑ, και αυτές με τη σειρά τους οδήγησαν σε πτώση του δολαρίου έναντι σχεδόν κάθε σημαντικού νομίσματος παγκοσμίως με την εξαίρεση –παραδόξως- του ευρώ, το οποίο συνεχίζει να υποφέρει από την αργή αλλά σταθερή μείωση της ροής ρωσικού φυσικού αερίου.

Όπως τονίζει στην εβδομαδιαία ανάλυσή του ο Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury οι νικητές της εβδομάδας ήταν τα συνδεδεμένα με τα εμπορεύματα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής, με κορυφαίο το βραζιλιάνικο ρεάλ, με άνοδο σχεδόν 6% έναντι του δολαρίου. 

Τώρα που, τόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όσο και η ΕΚΤ κατήργησαν την παροχή ενδείξεων για την μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής,  οι αυξήσεις επιτοκίων  των Κεντρικών Τραπεζών θα εξαρτώνται από τα δεδομένα περισσότερο από ποτέ. Ως εκ τούτου, όλοι θα εστιάσουν στην έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ που θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή. Μέχρι στιγμής, η αγορά εργασίας έχει παραμείνει εξαιρετικά ανθεκτική στην οικονομική επιβράδυνση. Την Πέμπτη, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά ακόμη 50 μονάδες βάσης, και είναι επίσης πιθανό να υποβαθμίσει ή να αφαιρέσει εντελώς οποιοδήποτε παροχή ενδείξεων για την μελλοντική κατεύθυνση των επιτοκίων.

Στερλίνα ΄

Η στερλίνα συνεχίζει να κινείται κυρίως σύμφωνα με τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, και το ράλι μετοχών της περασμένης εβδομάδας την οδήγησε στην κορυφή της κατάταξης των νομισμάτων της G10, πολύ μπροστά τόσο από το δολάριο όσο και από το ευρώ. Στο επίκεντρο θα είναι η επικείμενη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας, την Πέμπτη. Από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, οι αγορές τιμολογούσαν σχεδόν ισόποσα τόσο μια αύξηση 25 μονάδων βάσης  όσο και την αύξηση των 50 μονάδων βάσης. Ως εκ τούτου, αναμένεται να παρατηρήσουμε έντονη μεταβλητότητα κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της Πέμπτης. Πιστεύουμε ότι θα είναι δύσκολο για την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας να ανατρέψει την τολμηρή τάση μεταξύ των Κεντρικών Τραπεζών της G10 και αναμένουμε να κινηθεί προς τις 50 μ.β., κάτι που θα επιφέρει ράλι της στερλίνας. 

Ευρώ 

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εξέπληξε προς τα πάνω για μια ακόμη φορά, επιβεβαιώνοντας την άποψή μας ότι οι αυξήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να προχωρήσουν πολύ περισσότερο από ό,τι φαίνονται μέχρι στιγμής διατεθειμένες να δεχτούν οι αγορές επιτοκίων. Ωστόσο, η ανακοίνωση του πληθωρισμού επισκιάστηκε από τις συνεχιζόμενες μειώσεις της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία και από την ανακοίνωση διαφόρων μέτρων για τη μείωση της ζήτησης, τα οποία λογικά δεν θεωρούνται θετικά για το ευρώ. Αυτή θα είναι μια εβδομάδα διακοπών με περιορισμένη ροή ειδήσεων. Ωστόσο, είναι αναμενόμενο ότι οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στο οικονομικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα εκδοθεί την Πέμπτη για περαιτέρω σαφήνεια σχετικά με τα σχέδια της Κεντρικής Τράπεζας για περαιτέρω αυξήσεις. 

Δολάριο 

Αν και είναι αλήθεια ότι η οικονομία των ΗΠΑ παρουσίασε μια ελαφρά συρρίκνωση σε δύο διαδοχικά τρίμηνα, δεν θα ονομάζαμε το τρέχον οικονομικό περιβάλλον ύφεση. Ο ασυνήθιστος συνδυασμός της επιβραδυνόμενης ανάπτυξης, της πλήρους απασχόλησης και των πολύ υψηλών πληθωριστικών πιέσεων ώθησε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αποσύρει de facto την παροχή ενδείξεων για την μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής στη συνεδρίασή της της περασμένη εβδομάδα, και να ανακοινώσει ότι οι περαιτέρω κινήσεις θα εξαρτώνται από τα στοιχεία. Τα στοιχεία για τους μισθούς και τον πληθωρισμό που εκδόθηκαν την περασμένη Παρασκευή δεν έδειξαν σημάδια ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί στα επιθυμητά επίπεδα, και τα επαυξημένα στοιχεία του δείκτη Κόστους Απασχόλησης (ECI)  έδειξαν αυξανόμενες ενδείξεις για ένα αναπτυσσόμενο σπιράλ μισθών - τιμών.

Τελικά, πιστεύουμε ότι οι προσδοκίες της αγοράς για μια κορύφωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ λίγο κάτω από το 3,25% είναι υπερβολικά αισιόδοξες. 

Οι αγορές στρέφονται τώρα στην Έκθεση για την Απασχόληση πλην αγροτικού τομέα που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή στις ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να δείξει έναν ακόμη μήνα υγιούς αύξησης των θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της πλήρους απασχόλησης. Θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στους αριθμούς των μισθών για επιβεβαίωση της προαναφερθείσας ανατροφοδότησης μεταξύ υψηλότερων τιμών και υψηλότερων μισθών. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: ΕΚΤ και πληθωρισμός ΗΠΑ δίνουν τον τόνο στις αγορές συναλλάγματος

Οι traders περιμένουν τις κρίσιμες δύο εβδομάδες συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών. Πρώτη είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ερχόμενη Πέμπτη. Οι αγορές αναμένουν ότι η Τράπεζα θα προχωρήσει περαιτέρω με τολμηρές κινήσεις.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Synallagma
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Η νομισματική πολιτική δίνει, εκ νέου, τον τόνο στις διεθνείς αγορές

Στις συνεδριάσεις των ΕΚΤ και Τράπεζας της Αγγλίας στρέφεται η προσοχή αυτήν την εβδομάδα. Δεν αναμένεται μεταβολή πολιτικής από την ΕΚΤ, εν αναμονή αύξησης επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Στον ρυθμό της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ οι διεθνείς αγορές

Η συνεδρίαση της Fed θα είναι το βασικό γεγονός της εβδομάδας, με την αγορά να αναμένει ότι η FOMC θα υποδείξει μια αύξηση τον Μάρτιο, και την πιθανότητα πρόωρου τερματισμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων.