ΓΔ: 906.57 0.50% Τζίρος: 49.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuuterstock

Συγκρατημένη άνοδος στη Wall Street παρά τις ανακοινώσεις για τη συμφωνία

Eναλλαγές προσήμων στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street με τους επενδυτές να προσπαθούν να παρακολουθήσουν τις ανακοινώσεις σχετικά με το κλείσιμο της πρώτης φάσης της συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας.

Με αμηχανία δέχτηκαν οι επενδυτές την ανακοίνωση της οριστικοποίησης της πρώτης φάσης της συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, που αποτρέπει την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου από τις 15 Δεκεμβρίου, χωρίς όμως να επιλύει όλα τα σοβαρά θέματα που είχαν φέρει σε αντιπαράθεση τις δύο οικονομικές υπερδυνάμεις.

Αναμένοντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, οι Δείκτες κινήθηκαν με αρκετές εναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση κλείνοντας ωστόσο με θετικό πρόσημο. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε οριακά 0,01% ή 4 μονάδες στις 28.135, ο S&P σημείωσε κέρδη μόλις 0,06% στις 3.170 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,20% στις 8.734 μονάδες.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των American Express (+1,9%) και Visa Inc. (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Dow Inc. (-2%) και Home Exxon Mobil (-1,6%).

Η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 1,5% στα 60,07 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός κινήθηκε υψηλότερα 0,6% στα 1.481 δολ./oz. Το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1112 δολ. από 1,1132 την προηγούμενη μέρα. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε πτώση επτά μονάδων βάσης στο 1,82%.

Παρά τις ανακοινώσεις για τη συμφωνία, ασάφεια υπάρχει ακόμα ωστόσο για το ποσό των αγροτικών αγαθών των ΗΠΑ που έχει συμφωνήσει να αγοράζει το Πεκίνο, ένα βασικό σημείο προστριβών στις διαπραγματεύσεις της εμπορικής συμφωνίας. Ο Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι περιμένει η Κίνα να προχωρήσει σε αγορές 50 δισεκατ. δολαρίων το χρόνο. Η κινεζική πλευρά ωστόσο δεν έχει δώσει λεπτομέρειες ακόμα για το θέμα αυτό.

Επιχειρηματικές ενώσεις των ΗΠΑ χαιρέτισαν τη συμφωνία ως τέλος της αβεβαιότητας που επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη. Οι επικριτές της στρατηγικής του Τραμπ, όμως, αμφισβήτησαν αν τελικά ο εμπορικός πόλεμος άξιζε τις απώλειες θέσεων εργασίας και την πτώση των πωλήσεων και των αγορών.

Νωρίτερα, ανακοινώνοντας τη συμφωνία της πρώτης φάσης, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν να μην προχωρήσουν σε επιβολή δασμών 160 δισ. δολαρίων σε Κινέζικα αγαθά που είχε ανακοινωθεί ότι θα έμπαιναν σε ισχύ από αυτή την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, εξακολουθούν να ισχύουν δασμοί 25% για άλλα κινεζικά προϊόντα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι η Κίνα είχε συμφωνήσει σε «διαρθρωτικές αλλαγές» στην οικονομία της χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά έσπευσε να τονίσει ότι έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για μια δεύτερη πιο ολοκληρωμένη φάση της συμφωνίας με την Κίνα. 

Το CNBC ανέφερε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Κίνας, Λιάο Μιν, δήλωσε ότι «τα δεδομένα και οι λεπτομερείς όροι της συμφωνίας θα ανακοινωθούν αργότερα».

Το κείμενο της συμφωνίας «πρώτης φάσης» περιλαμβάνει εννέα κεφάλαια, μεταξύ των οποίων τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τη μεταφορά τεχνολογίας, τη διατροφή και τη γεωργία, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη συναλλαγματική ισοτιμία και τη διαφάνεια.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ