ΓΔ: 1024.75 0.91% Τζίρος: 88.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Synallagma
Φωτο: Shutterstock

Ebury: Με την προσοχή στραμμένη στο Jackson Hall οι διεθνείς αγορές

Αυτή την εβδομάδα, οι κρίσιμοι δείκτες προόδου PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ευρωζώνη.

Οι εκτιμήσεις για τα επιτόκια στις ΗΠΑ ανέκαμψαν μετά την πτώση που ακολούθησε τη θετική έκθεση για τον πληθωρισμό την προηγούμενη εβδομάδα, όπως σημειώνει στο εβδομαδιαίο σχόλιό του ο Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury.

Οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ έκαναν λόγο για τις προοπτικές μιας νέας μεγάλης αύξησης των επιτοκίων το Σεπτέμβριο, και οι αγορές είναι τώρα εξίσου μοιρασμένες μεταξύ μίας αύξησης 50 μονάδων βάσης και μίας επανάληψης της αύξησης 75 μονάδων βάσης, όπως συνέβη στην προηγούμενη συνεδρίαση. Τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου απώλεσαν ορισμένα από τα πρόσφατα κέρδη τους και, όπως είναι κατανοητό, το δολάριο ανέκαμψε ισχυρά έναντι όλων των μεγάλων νομισμάτων παγκοσμίως. Σε αυτό το πλαίσιο, το κινεζικό γουάν διατηρήθηκε σχετικά καλά, παρά την πρόσφατη αδυναμία της κινεζικής οικονομίας, σημειώνοντας άνοδο έναντι κάθε νομίσματος της G10, πλην του δολαρίου ΗΠΑ.
 
Αυτή την εβδομάδα, οι κρίσιμοι δείκτες προόδου PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωζώνη. Τα τρέχοντα επίπεδα κινούνται συνήθως πέριξ της γραμμής του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συστολή, επομένως οι δείκτες αυτοί αποκτούν πρόσθετη σημασία. Στο τέλος της εβδομάδας, οι αγορές περιμένουν τους τίτλους και τις ομιλίες από την ετήσια παγκόσμια συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ. Ειδικότερα, η ομιλία του Προέδρου Πάουελ την Παρασκευή αναμένεται να προσφέρει κάποια σαφήνεια σχετικά με την ταχύτητα των επερχόμενων αυξήσεων ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι προσδοκίες του για το πόσο υψηλά θα πρέπει να φτάσουν τα επιτόκια προτού τεθεί ξανά υπό έλεγχο ο πληθωρισμός. 

Στερλίνα 

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας δέχθηκαν ένα δυσάρεστο τράνταγμα την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα νούμερα του πληθωρισμού για τον Ιούλιο αποτέλεσαν σημαντική ανοδική έκπληξη. Οι δείκτες τόσο για τον ονομαστικό όσο και για τον δομικό πληθωρισμό εκτινάχθηκαν σε νέα υψηλά ρεκόρ, με τον πρώτο να είναι πλέον διψήφιος και να αναμένεται να κορυφωθεί στο 13% το φθινόπωρο. Οι αγορές έσπευσαν να τιμολογήσουν περαιτέρω αυξήσεις από την Τράπεζα της Αγγλίας, αλλά η απειλή του στασιμοπληθωρισμού σήμαινε ότι η στερλίνα απέτυχε να επωφεληθεί, και υποχώρησε τόσο έναντι του δολαρίου όσο και του ευρώ. Οι δείκτες PMI στο Ηνωμένο Βασίλειο διατηρήθηκαν καλύτερα από ό,τι στην Ευρωζώνη, υποδηλώνοντας μια πιο ανθεκτική οικονομία από ό,τι τιμολογείται στα τρέχοντα επίπεδα της λίρας. Αυτό, ωστόσο, θα τεθεί υπό δοκιμασία αυτήν την εβδομάδα, όταν δημοσιοποιηθούν οι πρώιμοι δείκτες του Αυγούστου (την Τρίτη). 

Ευρώ 

Η περασμένη εβδομάδα στην Ευρωζώνη ήταν στο πλαίσιο ενός τυπικά υποτονικού καλοκαιριού. Με ελάχιστα μακροοικονομικά ή πολιτικά νέα, το ευρώ διαπραγματεύτηκε ως επί το πλείστον προς τα κάτω, καθώς οι προσδοκίες για τα επιτόκια των ΗΠΑ εκτινάχθηκαν στα ύψη και το κλίμα για την οικονομία της Ευρωζώνης επιδεινώθηκε λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας. Όπως και αλλού, το κλειδί θα είναι στους πρώιμους δείκτες PMI που θα δημοσιευτούν την Τρίτη. Ωστόσο, δεδομένου του πόσο πίσω βρίσκεται η ΕΚΤ στην καμπύλη όσον αφορά τον πληθωρισμό, δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να αντέξει να εγκαταλείψει την ομαλοποίηση της πολιτικής της, ακόμη και αν επέλθει μια ήπια ύφεση. 

Δολάριο

Τα ισχυρά δευτερογενή δεδομένα και η αποφασιστική απώθηση των αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ έναντι κάθε έννοιας χαλάρωσης της πορείας της νομισματικής πολιτικής οδήγησαν τα επιτόκια στις ΗΠΑ υψηλότερα την περασμένη εβδομάδα, και αυτό με τη σειρά του ενίσχυσε το δολάριο. Αυτή την εβδομάδα, όπως και αλλού, αναμένεται η δημοσίευση δεικτών PMI την Τρίτη. Ωστόσο, συνήθως στις ΗΠΑ οι συγκεκριμένοι δείκτες κάνουν μικρότερη βουτιά από όσο αλλού. Οι αγορές θα ανατρέξουν στην έκθεση για τον πληθωρισμό του Δείκτη Προσωπικής Καταναλωτικής Δαπάνης αργότερα μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα καλά νέα από τη συγκεκριμένη έκθεση. Ανεξάρτητα από αυτό, είναι απίθανο η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να αποτραπεί από περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων, και το κύριο ερώτημα για τον Πρόεδρο Powell στο Τζάκσον Χολ θα είναι εάν η άνοδος των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο θα είναι της τάξης των 50 ή των 75 μονάδων βάσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Inflation, Plithorismos, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Ανεργία στις ΗΠΑ και πληθωρισμός στην Ευρωζώνη στο επίκεντρο

Η έκθεση για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη αναμένεται να δείξει ότι παραμένει σε υψηλά ρεκόρ, ειδικά ο δομικός δείκτης, σε πλήρη αντίθεση με τον ευσεβή πόθο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  ότι ο πληθωρισμός με κάποιο τρόπο θα υποχωρήσει από μόνος του.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Στον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου των ΗΠΑ η προσοχή των διεθνών αγορών

Η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ δεν έδειξε σημάδια χαλάρωσης στην αγορά εργασίας και επισφράγισε το σενάριο αύξησης των  75 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια ακόμα δύσκολη εβδομάδα

Τόσο το ευρώ όσο και η στερλίνα, είδαν τα επίπεδα αναμενόμενης μεταβλητότητάς τους για τους 6 μήνες να εκτινάσσονται στα υψηλά 10 και 13 ετών αντίστοιχα. Η στερλίνα ανέκαμψε επίσης, μετά το χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου που είχε καταγράψει.