ΓΔ: 916.57 0.13% Τζίρος: 22.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:19:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ubs
Φωτο: UBS

UBS: Η ευρωζώνη έχει εισέλθει σε τροχιά ύφεσης λόγω της ενέργειας

Η οικονομία των 19 χωρών θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο και κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο, εκτιμούν οι οικονομολόγοι του ελβετικού ομίλου.

Η ευρωζώνη έχει ήδη εισέλθει σε μια «ρηχή» ύφεση που προκλήθηκε από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της UBS Group

Η οικονομία των 19 χωρών θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο και κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο, προέβλεψαν οι αναλυτές την Πέμπτη σε έκθεσή τους προς τους πελάτες τους. Παρά ταύτα, αναβάθμισαν τις προοπτικές τους για το σύνολο του έτους μετά τις ισχυρές επιδόσεις στο τρίμηνο έως τον Ιούνιο. Η πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2023 μειώθηκε στο 0,8% από 1,2%.

«Υπό το πρίσμα των περαιτέρω σημαντικών αυξήσεων των τιμών της ενέργειας, οι οποίες συνεπάγονται περαιτέρω πιέσεις στην κατανάλωση των νοικοκυριών και στις πάγιες επενδύσεις, αναμένουμε τώρα ότι η ευρωζώνη θα υποστεί τεχνική ύφεση», ανέφεραν οι οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Ράινχαρντ Κλάους

Μια κρίσιμη υπόθεση είναι ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα ανέβουν περαιτέρω, αλλά δεν θα υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις. Σε περίπτωση που καταστεί αναγκαία η χορήγηση δελτίων, «η οικονομική ζημία θα είναι πιθανότατα πολύ χειρότερη», δήλωσε η UBS.

Η αρνητική στάση του ελβετικού ομίλου συμβαδίζει με τα στοιχεία της Πέμπτης σχετικά με τη φθίνουσα εμπιστοσύνη μεταξύ των γερμανικών επιχειρήσεων, καθώς και με τις έρευνες αυτής της εβδομάδας από την S&P Global που δείχνουν ότι η δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώνεται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. 

Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley έγιναν επίσης πιο απαισιόδοξοι, προβλέποντας βαθύτερη συρρίκνωση της ευρωζώνης από ό,τι προηγουμένως, αρχής γενομένης από το τέταρτο τρίμηνο. 

«Βλέπουμε μια πιο μακροχρόνια επίδραση αυτής της ενεργειακής κρίσης μέχρι το επόμενο έτος, καθώς αναμένουμε ότι οι υψηλότερες τιμές και η αβεβαιότητα σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό θα διατηρηθούν και τον χειμώνα 2023 - 24», δήλωσαν οι αναλυτές με επικεφαλής τον Jens Eisenschmidt. «Δεν είναι όμως όλα ζοφερά και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μετά από αυτή την αδύναμη περίοδο θα ακολουθήσει ανάκαμψη, η οποία θα προέλθει από την αύξηση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fysiko Aerio, Natural Gas
ΑΓΟΡΕΣ

Μεγάλη βουτιά τιμών του φυσικού αερίου μετά τις αποφάσεις των Ευρωπαίων

Σχεδόν 10% η πτώση στην αγορά της Ολλανδίας σήμερα, -67% από το υψηλό του Αυγούστου. Κάτω από 140 ευρώ οι τιμές για τον χειμώνα του 2023. Ευχάριστη έκπληξη η κατ' αρχήν συμφωνία στις Βρυξέλλες για πλαφόν με υποχώρηση της Γερμανίας.
fysiko aerio,
ΑΓΟΡΕΣ

«Πετάει» 30% υψηλότερα το φυσικό αέριο μετά το κλείσιμο του Nord Stream

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν επιλογές για να συγκρατήσουν την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων τιμών φυσικού αερίου.