ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η κλιματική αλλαγή στρέφει τους επενδυτές σε εταιρείες διαχείρισης υδάτινων πόρων

Περισσότερα από 23 μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια έχουν δημιουργηθεί την τελευταία 5ετία, τα οποία επενδύουν σε επιχειρήσεις διαχείρισης ύδατος.

Καθώς οι ξηρασίες επιδεινώνονται σε όλο τον κόσμο, οι επενδυτές εντείνουν την πίεση στις εταιρείες που σπαταλούν νερό και προσπαθούν να επιλέξουν νικητές από έναν μικρό αριθμό εξειδικευμένων εισηγμένων εταιρειών που αναζητούν λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Από την Κένυα έως την Καλιφόρνια και σχεδόν τη μισή Ευρώπη, η έλλειψη γλυκού νερού έχει τραβήξει την προσοχή των φορέων χάραξης πολιτικής και έχει δώσει σε εκατομμύρια πολίτες μια νέα εικόνα της πιεσμένης κατάστασης του πλανήτη.

Το μήνυμα είναι σαφές: η ανάλυση της πλατφόρμας περιβαλλοντικής αποκάλυψης CDP και του Planet Tracker τον Μάιο έδειξε ότι οι εισηγμένες εταιρείες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν απώλειες τουλάχιστον 225 δισεκατομμυρίων δολαρίων από κινδύνους που σχετίζονται με το νερό. «Αυτά δεν είναι πλέον μακρινά γεγονότα- συμβαίνουν ακριβώς τώρα», δήλωσε ο Dexter Galvin, διευθυντής του CDP για τις εταιρείες και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, η Toyota ανέστειλε την παραγωγή σε ένα εργοστάσιο στην επαρχία Sichuan της Κίνας εν μέσω έλλειψης ενέργειας λόγω ξηρασίας. Η συνειδητοποίηση του πόσο επιβαρυμένη είναι η κατάσταση - με 2,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους να ζουν σήμερα σε χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το νερό, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη - έχει οδηγήσει αρκετούς διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να δημιουργήσουν μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια για να αξιοποιήσουν το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης.

Τα στοιχεία της Morningstar Direct που μοιράστηκε με το Reuters δείχνουν ότι 23 αμοιβαία κεφάλαια για το νερό ξεκίνησαν την τελευταία πενταετία, με συλλογικό ενεργητικό 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος Ιουλίου.

Ο David Grumhaus, Jr. διαχειριστής χαρτοφυλακίου για το Virtus Duff & Phelps Water Fund, ύψους 812 εκατ. δολαρίων, δήλωσε ότι υπήρξε ένα "δευτερογενές αποτέλεσμα" καθώς οι κρίσεις νερού έχουν επιδεινωθεί. «Όταν η κορυφαία είδηση είναι ότι τα πλοία δεν μπορούν να περάσουν από τον ποταμό Ρήνο και οι Γερμανοί δεν πρόκειται να πάρουν όλες τις προμήθειές τους, σίγουρα κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται το νερό και το επενδυτικό μας κεφάλαιο», δήλωσε.

Παρά το όνομά τους, τα αμοιβαία κεφάλαια υδάτινων κεφαλαίων δεν κατέχουν άμεσα δικαιώματα νερού, τα οποία είναι σε μεγάλο βαθμό τοπικά και ρυθμιζόμενα, και αντ' αυτού επενδύουν σε εταιρείες με επιχειρηματική έκθεση στο νερό, σύμφωνα με τον αναλυτή της Morningstar, Bobby Blue.

Οι συμμετοχές περιλαμβάνουν την εταιρεία κοινής ωφέλειας American Water Works Company, τον τεχνολόγο νερού Xylem και την ελβετική βιομηχανική εταιρεία Georg Fischer, η οποία εργάζεται για την ασφαλή μεταφορά νερού. Πάντως ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών που επικεντρώνονται αποκλειστικά σε αυτό το αγαθό, τα λεγόμενα pure plays, είναι μικρός, δήλωσαν διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές.

Ο Simon Gottelier, συνδιαχειριστής του Thematics Water Fund, ύψους 282 εκατ. δολαρίων, εκτίμησε ότι υπάρχουν περίπου 25 έως 30 επενδύσιμες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας νερού παγκοσμίως, καθώς και μια "χούφτα" επιχειρήσεων τεχνολογίας νερού. «Όλοι θέλουν να κάνουν κάτι για το νερό, αλλά είναι απλώς δύσκολο να το κάνουν μέσω των εισηγμένων εταιρειών», δήλωσε ο Blue της Morningstar.

Ως εκ τούτου, οι διαχειριστές στρέφονται σε μια μεγαλύτερη δεξαμενή εταιρειών που διαθέτουν τμήματα νερού παράλληλα με άλλες επιχειρηματικές μονάδες. Πολλές από αυτές επικεντρώνονται στην αφαλάτωση, την έξυπνη άρδευση και την πρόληψη της ρύπανσης.

Ο Cedric Lecamp, διαχειριστής της Pictet-Water Strategy ύψους 9,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ότι η εταιρεία του έχει εντοπίσει 360 εταιρείες με «σημαντική έκθεση στο θέμα του νερού». Η μεγαλύτερη θέση του επενδυτικού κεφαλαίου στα τέλη Ιουλίου ήταν η Danaher Corporation, η οποία κατέχει επιχειρήσεις ποιότητας νερού, αλλά αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από τους τομείς των βιοεπιστημών και των διαγνωστικών κέντρων, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας.

Οι διαχειριστές των αμοιβαίων κεφαλαίων για το νερό χαρακτήρισαν αυτή τη διαφοροποίηση πέρα από τις αμιγείς επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας όχι μόνο απαραίτητη, αλλά και δυνητικό πλεονέκτημα, δεδομένου του φάσματος των εταιρειών που εργάζονται σε λύσεις για το νερό. «Δεν έχει υπάρξει μια μαζική έκρηξη νέων εταιρειών που παρέχουν λύσεις στον χώρο του νερού», δήλωσε ο Justin Winter, συνδιαχειριστής του Impax Water Strategy ύψους 7,3 δισ. δολαρίων. «Αλλά οι προοπτικές για τις υπάρχουσες εταιρείες ουσιαστικά δεν ήταν ποτέ καλύτερες».

Ο αντιπρόεδρος της Xylem, Albert Cho, δήλωσε ότι προβλέπει αύξηση των εσόδων κατά περίπου 5% έως το 2025, καθώς οι πελάτες επιδιώκουν να ενισχύσουν την αποδοτικότητα του νερού. Αυτό δεν είναι υψηλό ποσοστό ανάπτυξης για μια εταιρεία τεχνολογίας, αλλά ο Cho το χαρακτήρισε σημαντικό για τον τομέα του νερού, όπου οι αγοραστές είναι συχνά υποχρηματοδοτούμενες τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Πολλοί βλέπουν την ψηφιοποίηση των υποδομών τους ως ένα ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση της αποδοτικότητας, όπως με τον εντοπισμό των απωλειών σε υπόγειους σωλήνες. Με τον κατάλληλο εξοπλισμό, «γνωρίζετε πού βρίσκεται το νερό σας και πού έχει διαρροή και μπορείτε να κάνετε κάτι γι' αυτό», δήλωσε ο Cho.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Βρήκαν νέα τοποθέτηση οι επενδυτές στις ΗΠΑ: Πανάκριβες γυναικείες τσάντες

Τα είδη πολυτελείας ήταν πάντα μία καλή διέξοδος, όπως και τα έργα τέχνης, όμως το τελευταίο διάστημα αναδεικνύεται μία νέα μορφή επενδύσεων: οι πολυτελείς τσάντες, δημιουργήματα διάσημων σχεδιαστών και οίκων μόδας.
vamvaki-bambaki
ΑΓΟΡΕΣ

Δοκιμάζει τις αντοχές και των βαμβακοπαραγωγών η κλιματική αλλαγή

Η ξηρασία σε ΗΠΑ και Βραζιλία, δύο από τους κορυφαίους εξαγωγείς του εμπορεύματος, οδηγούν όχι μόνο σε περιορισμό της παραγωγής, των αποθεμάτων βαμαβακιού αλλά και σε «πτώση» της ποιότητας.
ΑΓΟΡΕΣ

Οι κεντρικές τράπεζες, η ρευστότητα και το αίνιγμα της επόμενης ημέρας

Με τους δείκτες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ανατολή να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι σταδιακά η δυναμική θα ατονήσει και πιθανότατα θα δούμε μια διόρθωση των τιμών των μετοχών.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, wall street
ΑΓΟΡΕΣ

«Επενδυτικός μαγνήτης» οι υψηλές αποδόσεων των ομολόγων μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Η αγορά ιδιωτικού χρέους, κυρίως ομολόγων που εκδίδουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις των ΗΠΑ έχει ξεπεράσεις το ένα τρισ. δολάρια, με τους πλούσιους επενδυτές να αποτελούν το βασικό της στήριγμα.