ΓΔ: 907.06 -1.15% Τζίρος: 41.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Wall Street
Φωτο: Shutterstock

«Βουτιά» της Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, στο -3% ο Nasdaq

Επιστροφή των φόβων για περισσότερο επιθετικές αυξήσεις από τη Fed και για μεγαλύτερο διάστημα προκάλεσε η διαμόρφωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Αύγουστο υψηλότερα των εκτιμήσεων των αγορών.

Σε... ελεύθερη πτώση οι αμερικανικές μετοχές, ενώ αντίθετα ισχυρή αύξηση εμφανίζουν οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, καθώς τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Αύγουστο αυξάνουν τους φόβους για πιο επιθετικές κινήσεις από την πλευρά της Fed. 

Πτώση άνω των 600 μονάδων ή 1,29% για τον Dow Jones, με τον S&P 500 να υποχωρεί 2,3%, ενώ απώλειες που ξεπερνούν το 3% εμφανίζει ο Nasdaq, καθώς ο τεχνολογικός κλάδος είναι ο περισσότερο «ευαίσθητος» σε περιβάλλον αύξησης επιτοκίων. 

Περισσότερες από 480 μετοχές του S&P 500 υποχωρούν, με τη μητρική του Facebook Meta να σημειώνει πτώση 5,5% και την Caesars Entertainment να χάνει 5,7%.

Η έκθεση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο έδειξε υψηλότερη του αναμενόμενου τιμή για τον πληθωρισμό. Ο γενικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ακόμη και με την πτώση των τιμών της βενζίνης. Ο δομικός αυξήθηκε κατά 0,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός ήταν 8,3%, ενώ ο δομικός στο 6,3%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Dow Jones ανέμεναν μείωση 0,1% για τον συνολικό πληθωρισμό και αύξηση 0,3% για τον δομικό.

Η έκθεση είναι μία από τις τελευταίες που θα δει η Fed πριν από τη συνεδρίασή της στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου, όπου η κεντρική τράπεζα αναμένεται να προβεί στην τρίτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,75% για να περιορίσει τον πληθωρισμό. Η απροσδόκητα, όμως, πορεία του πληθωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει τη Fed να συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις περισσότερο απ' ό,τι ανέμεναν ορισμένοι επενδυτές.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται μετά από τέσσερις συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις για τις αμερικανικές μετοχές, οι οποίες ενισχύθηκαν εν μέρει από την πεποίθηση πολλών επενδυτών ότι ο πληθωρισμός είχε ήδη κορυφωθεί.

«Η έκθεση για τον ΔΤΚ ήταν ξεκάθαρα αρνητική για τις αγορές μετοχών. Η πιο επιθετική από την αναμενόμενη πορεία του πληθωρισμού σημαίνει ότι θα έχουμε συνεχείς πιέσεις από την πολιτική της Fed μέσω της αύξησης των επιτοκίων», δήλωσε ο Matt Peron, κορυφαίος αναλυτής της Janus Henderson Investors. «Αναβάλλει επίσης οποιαδήποτε "στροφή της Fed" για την οποία οι αγορές ήλπιζαν βραχυπρόθεσμα. Όπως έχουμε προειδοποιήσει τους τελευταίους μήνες, δεν έχουμε ξεφύγει ακόμη από το ενδεχόμενο μεγάλων υποχωρήσεων και θα διατηρούσαμε μια αμυντική στάση έναντι συνολικά των μετοχών αλλά και ορισμένων επιχειρηματικών κλάδων».

Η ανακοίνωση ήταν, επίσης, αρκετή για να αλλάξει τις τάσεις και στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες ακολουθούσαν σταθεροποιητική πορεία έως την ανακοίνωση, αλλά γύρισαν αρνητικά, δεχόμενες σημαντικές πιέσεις. Απώλειες 1,1% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί άνω του 1%, ενώ στο -0,86% κινείται ο βρετανικός FTSE 100 και στο -0,96% ο γαλλικός CAC 40. Ανάλογη εικόνα και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια με τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί 0,95%, ενώ κατά 1,24% αποδυναμώνεται ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ανάκαμψη στις αγορές μετά τα στοιχεία για την ανεργία των ΗΠΑ

Ισχυρά κέρδη εμφανίζουν τόσο οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, όσο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η οριακή αύξηση της ανεργίας τροφοδότησε τις προσδοκίες για τερματισμό των αυξήσεων επιτοκίων.