ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Βουτιά» 13% για τις ευρωπαϊκές μετοχές προβλέπουν τώρα οι διεθνείς οίκοι

Οι στρατηγικοί αναλυτές που συμμετέχουν στην τακτική έρευνα του Bloomberg τονίζουν ότι το ενδεχόμενο ενός year end rally στην Ευρώπη έχει σχεδόν μηδενιστεί και προχωρούν σε υποβαθμίσεις των εκτιμήσεών τους για τον Stoxx 600.

Με την ενεργειακή κρίση να «σκοτεινιάζει» το μέλλον της οικονομίας και τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίζουν τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, παρά την απειλή ύφεσης, οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν εισέλθει για τα καλά στο στόχαστρο των πωλητών και οι αναλυτές προχωρούν σε συνεχείς υποβαθμίσεις των εκτιμήσεών τους. 

Ορισμένοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα, όπως η HSBC, η οποία συστήνει στους επενδυτές να αποφύγουν πλήρως τις ευρωπαϊκές αγορές, ιδιαίτερα εάν αναζητούν μετοχές «αξίας» καθώς όλα δείχνουν ότι θα κινηθούν με αρνητικό πρόσημο έως το τέλος του έτους. 

Αρνητική πορεία για τον Stoxx 600 αναμένουν οι αναλυτές

 

Την ίδια ώρα οι στρατηγικοί αναλυτές που συμμετέχουν στην τακτική έρευνα του Bloomberg τονίζουν ότι το ενδεχόμενο ενός year end rally στην Ευρώπη έχει σχεδόν μηδενιστεί και προχωρούν σε υποβαθμίσεις των εκτιμήσεών τους για τον Stoxx 600, με την Goldman Sachs να είναι η τελευταία που εντάσσεται στον κύκλο των πιο απαισιόδοξων. 

Κατά μέσο όρο οι 16 στρατηγικοί αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα του πρακτορείου εκτιμούν ότι Stoxx 600 θα κλείσει το 2022 στο επίπεδο των 418 μονάδων, δηλαδή θα εμφανίσει άνοδο το επόμενο διάστημα κοντά στο 5%, βάσει της τρέχουσας αποτίμησής του στις 397.

Η εξασθένηση των προοπτικών έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη, η οποία παλεύει με την εκτίναξη του πληθωρισμού, μία επιθετική ΕΚΤ, μια ενεργειακή κρίση και φόβους ύφεσης. Εννέα από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα μείωσαν τις προβλέψεις τους από τη δημοσκόπηση του Αυγούστου και με βάση τον τρέχοντα μέσο όρο, ο δείκτης οδεύει προς ετήσια πτώση 13%. 

«Η βιωσιμότητα οποιουδήποτε ράλι αμφισβητείται στο σημερινό περιβάλλον από το γεγονός ότι ούτε η πολιτική ούτε τα θεμελιώδη μεγέθη αναμένεται να βελτιωθούν σύντομα», δήλωσαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Barclays. Μείωσαν τον στόχο τους για τον Stoxx 600 στις 390 μονάδες από 465, ευθυγραμμιζόμενοι με τους συναδέλφους τους από την Bank of America και τη Goldman Sachs Group. Σε ανάλογη κίνηση προχώρησαν οι αναλυτές από τις Bayern, Deka Bank, NN Investment, Pictet Asset Management και UniCredit.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America είχαν μειώσει το στόχο τους τον προηγούμενο μήνα με την προοπτική επιτάχυνσης της οικονομικής συρρίκνωσης. Οι αναλυτές της Goldman Sachs, εκτιμούν ότι το Ρ/Ε για τις ευρωπαϊκές μετοχές θα φθάσει στο 9,5, δηλαδή θα βρεθεί 13% χαμηλότερα σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα. 

Ελκυστικές αποτιμήσεις αλλά και υψηλό ρίσκο στις ευρωαγορές

 

Η Bank of America είναι η περισσότερο απαισιόδοξη, θεωρώντας ότι σχεδόν το σύνολο των ευρωπαϊκών μετοχών θα υποαποδόσει, ενώ την ίδια ώρα οι επενδυτές συνεχίζουν να αποσύρουν κεφάλαια από μετοχικά αμοιβαία στην Ευρώπης και μάλιστα για 31 συνεχόμενες εβδομάδες, γεγονός που σπάει το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2016, δηλαδή ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη η κρίση χρέους. 

Παρόλα αυτά, δεν έχουν όλοι αρνητική άποψη. Οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan Chase συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που είναι πιο αισιόδοξοι για την περιοχή. «Τα κέρδη θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καλύτερα από τις εκτιμήσεις και μια πιθανή ύφεση θα μπορούσε να είναι ρηχή», εκτιμά η τράπεζα, επισημαίνοντας επίσης τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης, το ενδεχόμενο χαμηλότερων τιμών φυσικού αερίου και το μεγάλο discount αποτίμησης σε σχέση με τις ΗΠΑ ως πιθανά θετικά στοιχεία.

HSBC: Εγκαταλείψτε τις ευρωπαϊκές μετοχές αξίας 

Οι επενδυτές θα πρέπει να αποφεύγουν τις ευρωπαϊκές αγορές εάν στοχεύουν σε καλές αποδόσεις από μετοχές αξίας, ξεκαθαρίζει ο Willem Sels, κορυφαίο στέλεχος της HSBC Private Banking and Wealth Management.

Οι μακροοικονομικές προοπτικές στην Ευρώπη είναι δυσοίωνες, καθώς οι διαταραχές του εφοδιασμού και οι επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων εξακολουθούν να καταπνίγουν την ανάπτυξη και να αναγκάζουν τις κεντρικές τράπεζες να σφίγγουν επιθετικά τη νομισματική πολιτική για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

Συνήθως, οι επενδυτές έχουν στραφεί στις ευρωπαϊκές αγορές αναζητώντας μετοχές αξίας - εταιρείες που διαπραγματεύονται σε χαμηλή τιμή σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη -προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη μεταβλητότητα επενδύοντας σε μετοχές που προσφέρουν σταθερό μακροπρόθεσμο εισόδημα.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ προσφέρουν πληθώρα μετοχών με μεγάλα ονόματα ανάπτυξης - εταιρείες που αναμένεται να αυξήσουν τα κέρδη τους με ταχύτερο ρυθμό από τον μέσο όρο του κλάδου. Αν και η Ευρώπη είναι φθηνότερη αγορά από τις ΗΠΑ, ο Sels πρότεινε ότι η διαφορά μεταξύ των δύο όσον αφορά τα ΡΕ δεν «αντισταθμίζει τον πρόσθετο κίνδυνο που καλείται να αναλάβει ένας επενδυτής».

Σημειώνει ακόμη ότι οι επενδυτές θα πρέπει να επιλέξουν με βάση τις προοπτικές κερδοφορίας των επιχειρήσεων και όχι βάσει των αποτιμήσεων, με δεδομένες και τις δικαιολογημένες ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα «βουτιά» στις ευρωπαϊκές αγορές, ανησυχία για ενέργεια - επιτόκια

Το σαμποτάζ στον Nord Stream, η ολοκλήρωση των «δημοψηφισμάτων» στην Ουκρανία και η βεβαιότητα για μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων οδηγούν σε νέα σημαντική πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων.
ΑΓΟΡΕΣ

UBS: Δεν τέλειωσαν τα δύσκολα παρά το ράλι του Ιουλίου στις αγορές

Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν δύσκολες, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ έχει συρρικνωθεί για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης και στην Κίνα αναμένεται «προσγείωση» το β' εξάμηνο.
ΑΓΟΡΕΣ

Αρνητικό ρεκόρ 19 ετών στις εισαγωγές εταιρειών σε αγορές της Ευρώπης

Τα έσοδα από IPO έχουν φθάσει στα 30 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους, δηλαδή στο χειρότερο επίπεδο από το 2003. Μεγάλος εχθρός των αρχικών δημόσιων εγγραφών η έντονη μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή αντίδραση στο Χρηματιστήριο, στο «τιμόνι» Εθνική και Mytilineos

Εθνική και Mytilineos πρωταγωνιστούν μετά την αναβάθμιση από MSCI, ενώ και η Jumbo «γράφει» σημαντικά κέρδη επειδή απέφυγε τη διαγραφή. Ράλι για δεύτερη συνεδρίαση από την Coca Cola, πάνω από 1% η άνοδος για τον ΟΤΕ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Στη σκιά νέων κινδύνων για ύφεση τα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Το «ψαλίδισμα» των προβλέψεων του ΔΝΤ για την ευρωζώνη και η πορεία βασικών οικονομικών δεικτών φέρνουν στο προσκήνιο τις ανησυχίες ακόμη και για ύφεση, κάτι που δημιουργεί νέους κινδύνους για τις ευρωπαϊκές μετοχές.