ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Υποχωρούν τα futures στην Αμερική, συνεχίζεται η πτώση στην Ευρώπη

Αξιωματούχοι της Fed διέψευσαν ότι υπάρχει ενδεχόμενο να σταματήσουν σύντομα οι μειώσεις επιτοκίων, δυσμενή οικονομικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Επιστροφή σε κλοιό πιέσεων τόσο για τις ευρωπαϊκές αγορές όσο και για τα αμερικανικά futures, μετά από το ράλι των προηγούμενων συνεδριάσεων και ενώ επανέρχονται στον ορίζοντα οι ανησυχίες για τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών και κυρίως της Fed. 

Την ίδια ώρα δυσμενή μακροοικονομικά δεδομένα για την ευρωζώνη δείχνουν στις αγορές ότι η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικά προβλήματα. 

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα, αυξάνοντας την πιθανότητα ύφεσης στο μπλοκ των 19 μελών του κοινού νομίσματος. Ο τελικός σύνθετος δείκτης PMI (δείκτης υπευθύνων προμηθειών) της S&P Global για την ευρωζώνη, που θεωρείται αξιόπιστος δείκτης της οικονομικής υγείας, υποχώρησε σε χαμηλό 20 μηνών, στο 48,1 τον Σεπτέμβριο από 48,9 τον Αύγουστο, υπολειπόμενος της προκαταρκτικής εκτίμησης για 48,2. 

Αντίθετα στις ΗΠΑ ο ιδιωτικός τομέας συνέχισε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τον Σεπτέμβριο οι οποίες αυξήθηκαν κατά 208.000, καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, ενώ την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία για την αγορά εργασίας, ένα από τα στοιχεία, πέραν του πληθωρισμού, που παρακολουθεί στενά η Fed. 

Στην Ευρώπη ο Stoxx 600 υποχωρεί σχεδόν 1%, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις και να αποδυναμώνεται άνω του 3%, ενώ όλοι οι κλαδικοί δείκτες κινούνται αρνητικά. Η σημερινή πτώση καταφθάνει μετά την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, με τον Stoxx 600 να κλείνει 3% υψηλότερα. 

Στη Wall Street πτωτικά κινούνται τα futures, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,96% όσο και ο S&P 500, ενώ απώλειες 0,98% εμφανίζει ο Nasdaq, ενώ μια όλο και αυξανόμενη ομάδα διαχειριστών κεφαλαίων προειδοποιεί ότι οι προσδοκίες για τη λεγόμενη στροφή της Fed είναι υπερβολικές. Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed επαναλαμβάνουν, με κάθε ευκαιρία, ότι η τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στη μείωση του πληθωρισμού. 
«Για να υπάρξει μία στροφή της Fed απαιτείται σαφή απόδειξη ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και η ανάπτυξη έχει πληγεί σημαντικά. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει», σημειώνει ο Em. Cau, αναλυτής της Barclays και τονίζει ότι η πρόσφατη αναλαμπή ανόδου των αγορών δεν θα διαρκέσει. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ