ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Ελπιδοφόρα αντίδραση στο Χ.Α. με υπεραπόδοση έναντι των διεθνών αγορών

Ξεπέρασέ το 1% η άνοδος του Γενικού Δείκτη παρά την πτωτική πορεία στα διεθνή χρηματιστήρια. Αυξημένη και η αξία των συναλλαγών, πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ.

Αρκετά καλή αντίδραση έβγαλε στη συνεδρίαση της Τετάρτης το ελληνικό χρηματιστήριο κινούμενο μάλιστα κόντρα στο πτωτικό momentum των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ καταγράφηκε για 3η διαδοχική συνεδρίαση και αύξηση της αξίας συναλλαγών. 

Χωρίς να έχει αλλάξει κάτι στη μεγάλη εικόνα της διεθνούς ειδησεογραφίας αλλά και σ’ ότι αφορά τους κυρίαρχους καταλύτες, φαίνεται πως κάποιοι επενδυτές διέβλεψαν τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στο ελληνικό χρηματιστήριο, σπεύδοντας να τοποθετηθούν. 

Πρόκειται για ευκαιρίες που έχουν επισημάνει πολλάκις διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, όπως έκανε χθες η JP Morgan για τις τράπεζες και κυρίως για την Alpha Bank, ενώ και τα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου έχουν έως τώρα «σκεπαστεί» από την αγορά, στην οποία κυριαρχούσε η αρνητική ειδησεογραφία. 

Θυμίζουμε ότι τα μεγέθη που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες το εξάμηνο του 2022 ήταν τα καλύτερα από το 2007, ενώ σε δεκάδες περιπτώσεις καταγράφηκαν ρεκόρ όλων των εποχών, δεδομένου ότι είναι πολλές οι ελληνικές εταιρείες που έχουν ανοιχτεί στο εξωτερικό, εξάγουν σε δεκάδες χώρες, φέρνοντας τη μερίδα του λέοντος από τις πωλήσεις τους από το διεθνές στερέωμα. 

Την ίδια ώρα, σ’ όλη την αγορά υπάρχει πολύ έντονη επιχειρηματική κινητικότητα και πολλαπλές διεργασίες σε πληθώρα κλάδων, κάτι που επίσης δεν έχει «κοστολογηθεί» από τους επενδυτές, καθώς όλες τις τελευταίες εβδομάδες κυριαρχεί η αρνητική ειδησεογραφία με τις επιπτώσεις του πολέμου, την ενεργειακή κρίση και όλα τα υπόλοιπα. 

Την ίδια ώρα, είναι ενθαρρυντικό ότι για 3η στη σειρά συνεδρίαση καταγράφηκε μικρή έστω αύξηση των συναλλαγών, καθώς μετά τα 32,89 εκατ. ευρώ της Δευτέρας και τα 36,35 εκατ. ευρώ της Τρίτης, σήμερα ο τζίρος έφτασε στα 51,09 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας και τα 45,5 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος της περασμένης εβδομάδας. Βεβαίως, υπολείπεται σημαντικά έναντι των 77,7 εκατ. ευρώ που είναι οι μέσες συναλλαγές του 2022

Για να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή επιπέδου στο Χ.Α. και ο Γ.Δ. να κινηθεί με αξιώσεις προς τις 850 ή τις 900 μονάδες, απαιτείται σοβαρή ενίσχυση των συναλλαγών τουλάχιστον στα επίπεδα των 70-80 εκατ. ευρώ ημερησίως, που θα πιστοποιήσουν ότι εισέρχονται φρέσκα κεφάλαια στο σύστημα. 

Πάντως, η σημερινή κίνηση έγινε σε μια ημέρα πτώσης για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί 0,49% στις 17:55 μ.μ. ώρα Ελλάδος, ενώ απώλειες άνω του 1% καταγράφουν οι άλλες δύο αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας Μιλάνου και Μαδρίτης. 

Στο Χ.Α. ο Γ.Δ. κινούμενος όλη την ημέρα σε θετική τροχιά, έκλεισε στις 817,55 μονάδες με άνοδο 1,06%, έχοντας χαμηλό ημέρας στο άνοιγμα στις 809,11 μονάδες (+0,02%) και υψηλό στις 820 μονάδες (+1,36%) περίπου στις 14:22 μ.μ. 

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.972,82 μονάδες με άνοδο 1,21%, ο Mid Cap υστέρησε καταφανώς έχοντας άνοδο μόλις 0,23% με κλείσιμο στις 1.264,74 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,61% ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στις 542,25 μονάδες. Κορυφαίες σε τζίρο μετοχές ήταν η Μυτιληναίος που διακίνησε 7,62 εκατ. ευρώ με όγκο 518.695 τεμάχια, ο ΟΤΕ που διακίνησε τζίρο 6,77 εκατ. ευρώ, η Eurobank με 6,52 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ με 6,20 εκατ. ευρώ

Πάντως, ένα από τα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης ήταν ότι παρά την άνοδο του Γενικού Δείκτη και του FTSE 25, στην ευρύτερη αγορά δεν επικράτησε παρόμοιο κλίμα ευδαιμονίας, κάτι που μαρτυράται από τη «φτωχή» συγκομιδή στο σύνολο της αγοράς όπου μόνο 61 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 43 που υποχώρησαν. 

Στον FTSE 25 η Motor Oil κυριάρχησε με άνοδο άνω του 4% με φόντο το μεγάλο άνοιγμα στην «καθαρή» ενέργεια με αιχμή την εταιρεία MORE που παρουσίασε χθες στο Ίδρυμα Νιάρχος, ενώ κέρδη άνω του 2% είχαν επίσης οι Alpha Bank, Jumbo, Aegean Airlines, Εθνική και Πειραιώς. Πτωτικά στον Large Cap έκλεισαν μόνο οι Coca Cola HBC, Lamda Development, Viohalco, Σαράντης και ΟΛΠ

Στον Mid Cap με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν οι Autohellas, Cenergy Holdings, Entersoft, Ικτίνος και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ υποχώρησαν οι Intrakat, Briq Properties, ΕΧΑΕ, Κρι Κρι και Πλαίσιο

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» 3% του Δείκτη, -5,8% οι τράπεζες με φόντο τη νέα διεθνή αναταραχή

Οι ισχυρές πιέσεις στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, με επίκεντρο την Deutsche Bank, προκάλεσαν έντονους κραδασμούς στο ΧΑ. Στους πωλητές παραδόθηκαν χωρίς αντίσταση οι τράπεζες. Οριακή εβδομαδιαία άνοδος 0,1% για τον Γενικό Δείκτη.
agores, market, xrimatistiria
ΑΓΟΡΕΣ

Διστακτική άνοδος στο Χρηματιστήριο με αισθητά μειωμένο τον τζίρο

Η αστάθεια στις αγορές, τα αυξανόμενα επιτόκια και οι νέοι υπολογισμοί για τον πολιτικό κίνδυνο οδήγησαν σε μεγάλη μείωση των συναλλαγών, στα 66 εκατ. ευρώ. Μικρή άνοδος για τον Δείκτη (+0,71%) με ώθηση από λίγα blue chips.
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμική αντίδραση των τραπεζών στο ΧΑ, υπεραπόδοση έναντι των ευρωπαϊκών

Ξεπέρασε την ενδοσυνεδριακή πτώση ο τραπεζικός δείκτης και έκλεισε με κέρδη σχεδόν 3%, έναντι 0,70% για τις τράπεζες του Stoxx 600. Πάνω από δέκα φορές άλλαξε πρόσημο ο Γενικός Δείκτης, για να κλείσει με άνοδο 0,71%.