ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Πηγή: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Οι διεθνείς αγορές και ο πληθωρισμός ΗΠΑ δίνουν τον τόνο

«Λήγει» σήμερα η αγωνία των επενδυτών για την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, η οποία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις μελλοντικές κινήσεις της Fed.

Διατηρούνται οι πτωτικές τάσεις στα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με την αγωνία των επενδυτών να... λήγει σήμερα, καθώς ανακοινώνονται τα στοιχεία για την πορεία της ανεργίας στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, με εκτίμηση ότι έχει διαμορφωθεί στο 8,1%. 

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε συνδυασμό με όσα δημοσιεύτηκαν χθες για την πορεία των επιτοκίων στις ΗΠΑ (πρακτικά FED) θα διαμορφώσουν την τάση σήμερα. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, ο Dow Jones ολοκλήρωσε στις 29,210 μονάδες με οριακές απώλειες 0,1%, ο S&P 500 έχασε 0,34% με κλείσιμο στις 3.576 μονάδες, όπως και ο  Nasdaq που ολοκλήρωσε στις 10,417 μονάδες με μόλις -0,09%.

Αντίθετα το Χρηματιστήριο Αθηνών χθες είχε ένα ανοδικό ξέσπασμα μα βελτίωση και της αξίας των συναλλαγών, η πορεία της οποίας έχει προβληματίσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Για 3η στη σειρά συνεδρίαση καταγράφηκε μικρή έστω αύξηση των συναλλαγών, καθώς μετά τα 32,89 εκατ. ευρώ της Δευτέρας και τα 36,35 εκατ. ευρώ της Τρίτης, σήμερα ο τζίρος έφτασε στα 51,09 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας και τα 45,5 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος της περασμένης εβδομάδας. Βεβαίως, υπολείπεται σημαντικά έναντι των 77,7 εκατ. ευρώ που είναι οι μέσες συναλλαγές του 2022. 

Για να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή επιπέδου στο Χ.Α. και ο Γ.Δ. να κινηθεί με αξιώσεις προς τις 850 ή τις 900 μονάδες, απαιτείται σοβαρή ενίσχυση των συναλλαγών τουλάχιστον στα επίπεδα των 70-80 εκατ. ευρώ ημερησίως, που θα πιστοποιήσουν ότι εισέρχονται φρέσκα κεφάλαια στο σύστημα. 

Ο Γενικός Δείκτης κινούμενος όλη την ημέρα σε θετική τροχιά, έκλεισε στις 817,55 μονάδες με άνοδο 1,06%, έχοντας χαμηλό ημέρας στο άνοιγμα στις 809,11 μονάδες (+0,02%) και υψηλό στις 820 μονάδες (+1,36%) περίπου στις 14:22 μ.μ. \

Το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει ουσιαστικά ξεκομμένο από τις εξελίξεις στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, έχοντας πάψει να αντανακλά την πορεία των μεγεθών τους. Όπως τόνισε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, το χρηματιστήριο υπολείπεται των εξελίξεων στην οικονομία, η οποία «τρέχει» με πολύ καλούς ρυθμούς, ενώ η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να βολοδέρνει, έχοντας πολύ περιορισμένη αντανάκλαση στα εξω-χρηματιστηριακά ερεθίσματα.

Όπως σημειώνει η Eurobank Equities «για σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να ανοίξουν με επιφυλακτικότητα καθώς οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι ενόψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ». Από την πλευρά της η Euroxx αναφέρει ότι «περιμένουμε η τάση στις διεθνείς αγορές και οι θετικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ να δώσουν τον τόνο σήμερα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Διάθεση σταθεροποίησης και χαμηλή αξία συναλλαγών για το Χρηματιστήριο

Ξεχωρίζει σταθερά η μετοχή της Ελλάκτωρ με κέρδη άνω του 5% καθώς φέρεται ότι βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Intrakat (+4%) για πώληση της Άκτωρ. Σημαντικές πιέσεις για Coca-Cola HSB με απώλειες άνω του 1%.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Μεταβλητότητα και πιθανές πιέσεις στον απόηχο της Fed

Η νομισματική πολιτική παραμένει στο επίκεντρο των αγορών σε διεθνές επίπεδο, με τη Fed να στέλνει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων το 2023, όπως ευελπιστούσαν οι επενδυτές.