ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Omologa, bonds
Φωτο; Shutterstock

Νέα άνοδος αποδόσεων των ευρωομολόγων, άνω του 5% το ελληνικό 10ετές

Σημαντική άνοδος μετά και την ανακοίνωση από την Τράπεζα της Αγγλίας ότι θα αρχίσει πωλήσεις βρετανικών ομολόγων στις αρχές Νοεμβρίου. Διευρύνεται το spread μεταξύ γερμανικών και ιταλικών 10ετών.

Εκρηκτική πορεία ακολουθούν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, με αυτήν του ελληνικού 10ετούς να ξεπερνά το επίπεδο του 5%, ενώ υπήρξε φημολογία ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου εντός του Νοεμβρίου, κάτι που είχε συμβεί και τον προηγούμενο μήνα, προκαλώντας ρευστοποιήσεις ομολόγων.

Αφορμή για την επιστροφή των ανησυχιών και το γεγονός ότι η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι αρχίζει να μειώνει τις αγορές ομολόγων από την 1η Νοεμβρίου, με την απόδοση του βρετανικού 10ετούς να φθάνει στο 4,012%. Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας αυξήθηκε στο 2,32%, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα είχε φθάσει στο 2,423% δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο 11 ετών.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 4,728%. Το spread μεταξύ γερμανικών και ιταλικών ομολόγων, το οποίο παρακολουθούν πολύ στενά οι αγορές αυξήθηκε κατά έξι μονάδες βάσης στο 239,3, αν και παρέμεινε πολύ χαμηλότερα από το υψηλό διετίας του περασμένου μήνα, που ήταν 266 μονάδες βάσης. 

Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα επιλέξει άλλη μια υπερμεγέθη αύξηση 75 μονάδες βάσης του βασικού της επιτοκίου όταν συνεδριάσει στις 27 Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Η διαμόρφωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 9,9% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat, στηρίζει ακόμη περισσότερο αυτήν την εκτίμηση. 

Ο Ντιν Τέρνερ, οικονομολόγος της UBS Wealth Management, δήλωσε η ΕΚΤ θα δυσκολευτεί να αυξήσει τα επιτόκια σε περίπου 3% από 0,75% σήμερα, όπως αναμένουν οι αγορές. Σημείωσε ακόμη ότι η επιβράδυνση στην Ευρώπη θα μπορούσε να κάνει τα ομόλογα να φαίνονται πιο ελκυστικά ως ασφαλή καταφύγια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Σφυροκόπημα στα ευρωπαϊκά ομόλογα μετά τις επιθετικές κινήσεις της ΕΚΤ

Αποτέλεσμα των ανησυχιών των αγορών είναι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς να σκαρφαλώνει έως και στο 4,3%. Ανάλογη είναι η εικόνα και για το γερμανικό 10ετές, η απόδοση του οποίου διαμορφώνεται υψηλότερα του 2,1%. 
Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

Στα ύψη οι αποδόσεις των ομολόγων ενόψει αυξήσεων στα επιτόκια

Η απόδοση για το γερμανικό 10ετές έφθασε έως και το 1,9220%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2013, ενώ ισχυρά ανοδική κίνηση ακολούθησε και αυτή του ελληνικού 10ετούς που έφθασε έως και το 4,544%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το διάστημα 2017 – 2018.