ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Πτωτικές τάσεις στο ξεκίνημα της συνεδρίασης

Διατηρούνται οι ανησυχίες σε διεθνές επίπεδο για την πορεία οικονομίας και αγορών λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Η προσοχή και στη σημερινή έκθεση της Standard & Poor's.

Η αρνητική πορεία της Wall Street στη χθεσινή συνεδρίαση αλλά και η υποχώρηση στα προθεσμιακά συμβόλαια των ευρωπαϊκών αγορών εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε πτώση την αγορά στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τις τάσεις που επικρατούν σε διεθνές επίπεδο να είναι αυτές που θα καθορίσουν και τη συμπεριφορά του ΧΑ. 

Απώλειες άνω του 0,8% δείχνουν τα futures του γερμανικού DAX, με αυτά της Wall Street να κινούνται ήπια πτωτικά και τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,3%. 

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street οι επενδυτές προχώρησαν εκ νέου σε ρευστοποιήσεις, ενώ μεγάλη αύξηση καταγράφηκε και στις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα ο Dow Jones υποχώρησε κατά 90,22 μονάδες ή 0,30%,  στις 30.333,59 μονάδες, με τον S&P 500 να χάνει 0,85%%, στις 3.663,70 και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει πτώση 0,61%, στις 10.614,84 μονάδες.

Αντίθετα οι αγοραστές ήταν αυτοί που επικράτησαν, χθες, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να φθάνει κοντά στο υψηλότερο επίπεδο δύο μηνών. Πιο συγκεκριμένα η αγορά έκλεισε κοντά στις 854,80 μονάδες με άνοδο 0,78% που ήταν και το υψηλό ημέρας, ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 843,33 μονάδες (-0,57%) στις 12:06 μ.μ. Στα επίπεδα αυτά, το Χ.Α. είχε να βρεθεί από τις 31 Αυγούστου, που σημαίνει ότι η αγορά υποσκέλισε όλη την ισχυρή πτώση του Σεπτεμβρίου (-7,41%).

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται σήμερα και στην ανακοίνωση της Standard & Poor's  για την ελληνική οικονομία. Αν και έχει αποκλειστεί οποιαδήποτε αλλαγή στην αξιολόγηση, με δεδομένο ότι ο οίκος προχώρησε σε αναβάθμιση της Ελλάδας τον Απρίλιο, ενώ παράλληλα η ενεργειακή κρίση και η αύξηση του πληθωρισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο «κρατά» τις όποιες διαθέσεις για μία τέτοια κίνηση, οι εκτιμήσεις που θα διατυπώσουν οι αναλυτές του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έχουν αρκετά μεγάλη βαρύτητα. 

Σε διεθνές επίπεδο διατηρούνται οι διαθέσεις για μείωση της έκθεσης σε τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου, ενώ η πολιτική κρίση στη Βρετανία, με την παραίτηση της πρωθυπουργού, Λιζ Τρας, αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα ανησυχίας, έστω και εάν δεν υπάρχουν ενδείξεις για πολιτικά προβλήματα σε άλλες χώρες της Ευρώπης. 

«Σήμερα, βλέπουμε ένα αρνητικό άνοιγμα με το χρηματιστήριο του Χ.Α. να λαμβάνει στοιχεία από τις παγκόσμιες αγορές εν μέσω επιφυλακτικότητας γύρω από τις οικονομικές προκλήσεις υπό το πρίσμα της αύξησης των επιτοκίων», εκτιμά η Eurobank Equities

Από την πλευρά της η Euroxx σημειώνει ότι «Καθώς δεν αναμένεται αναβάθμιση της αξιολόγησης από την S&P αργά απόψε, αναμένουμε ότι η αγορά θα αντικατοπτρίζει κυρίως τις διεθνείς τάσεις».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Διάθεση σταθεροποίησης και χαμηλή αξία συναλλαγών για το Χρηματιστήριο

Ξεχωρίζει σταθερά η μετοχή της Ελλάκτωρ με κέρδη άνω του 5% καθώς φέρεται ότι βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Intrakat (+4%) για πώληση της Άκτωρ. Σημαντικές πιέσεις για Coca-Cola HSB με απώλειες άνω του 1%.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Μεταβλητότητα και πιθανές πιέσεις στον απόηχο της Fed

Η νομισματική πολιτική παραμένει στο επίκεντρο των αγορών σε διεθνές επίπεδο, με τη Fed να στέλνει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων το 2023, όπως ευελπιστούσαν οι επενδυτές.