ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Υπό πίεση το Χρηματιστήριο, με εικόνα καλύτερη των ευρωαγορών

Κοντά στο επίπεδο των 850 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τις πιέσεις να επικεντρώνονται στις τραπεζικές μετοχές αλλά και σε αρκετά blue chips.

Πτωτικά αλλά με τις πιέσεις να είναι λιγότερο επιθετικές σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές αγορές κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει από το επίπεδο των 850 μονάδων. 

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες διευρύνουν την αρχική τους πτώση, με τη βρετανική πολιτική κρίση, την άνοδο του πληθωρισμού αλλά και την αύξηση των επιτοκίων να αποτελούν το βασικό τρίπτυχο που δημιουργεί διαθέσεις ρευστοποιήσεων στους επενδυτές και οδηγεί τον Stoxx 600 σε απώλειες που ξεπερνούν το 1,4%. 

Ο Γενικός Δείκτης αν και ξεκίνησε σταθεροποιητικά στις 11:26 υποχωρεί 0,66% στις 849,16 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 8,11 εκατ. ευρώ. Πτώση 0,75% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται στο -0,28%. 

Απώλειες 1,34% για τον τραπεζικό δείκτη, με την Alpha Bank στο -0,98%, τη Eurobank να υποχωρεί 1,46%, την Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 1,40% και την Τρ. Πειραιώς να κινείται 1,64% χαμηλότερα. 

Με απώλειες το μεγαλύτερο μέρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου ξεχωρίζει ανοδικά η μετοχή της Sarantis με κέρδη που ξεπερνούν το 2%. Αντίθετα πτώση 1,03% για την Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ στο -0,13%, τον ΟΠΑΠ να υποχωρεί 0,87% και τη ΔΕΗ να γυρνά σε θετικό έδαφος και να έχει κέρδη 0,7%. 

Η επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο ΕΕ για το φυσικό αέριο αποτελεί έναν παράγοντα που καθησυχάζει έως ένα βαθμό τις αγορές, όμως, η πολιτική κρίση στη Βρετανία δημιουργεί νέα πεδία ανησυχίας και όλα δείχνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν την παραμικρή πρόθεση να διακόψουν την πολιτική αύξησης των επιτοκίων. 

Στην εγχώρια αγορά σημαντικό μερίδιο της προσοχής στρέφεται και στη σημερινή έκθεση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's. Αν και έχει αποκλειστεί οποιαδήποτε αλλαγή στην αξιολόγηση, με δεδομένο ότι ο οίκος προχώρησε σε αναβάθμιση της Ελλάδας τον Απρίλιο, ενώ παράλληλα η ενεργειακή κρίση και η αύξηση του πληθωρισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο «κρατά» τις όποιες διαθέσεις για μία τέτοια κίνηση, οι εκτιμήσεις που θα διατυπώσουν οι αναλυτές του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έχουν αρκετά μεγάλη βαρύτητα. 

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος δίνει μαζί με την DBRS την υψηλότερη βαθμολόγια, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, με τη Societe Generale σε έκθεσή της να εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει «κάποια κίνηση» με πιθανή αναβάθμιση των προοπτικών για την ελληνική οικονομία. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Βυθίζεται» το Χρηματιστήριο, διεθνές sell off στις τραπεζικές μετοχές

Πτώση που ξεπερνά το 5% για τον τραπεζικό δείκτη στο ΧΑ και σχεδόν 6% για τον ευρωπαϊκό Euro Stoxx Banks. Νέες ανησυχίες για τις τράπεζες, με πανικόβλητες ρευστοποιήσεις. Σε ελεύθερη πτώση η Deutsche Bank στα ύψη τα ασφάλιστα κινδύνου.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο, νέες ρευστοποιήσεις για τις τράπεζες

Απώλειες που ξεπερνούν το 2% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ πιέσεις δέχεται σχεδόν το σύνολο υψηλής και μέσης κεφαλαιοποίησης, με το ΧΑ να ευθυγραμμίζει την πορεία του με τις ευρωπαϊκές αγορές.
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Το κλίμα στις διεθνείς αγορές καθορίζει την τάση

Να επιστρέψουν στην κανονικότητα προσπαθούν οι αγορές σε διεθνές επίπεδο, με την εγχώρια αγορά να βρίσκεται σε ανάλογη διαδικασία. Στο επίκεντρο σήμερα η ΔΕΗ μετά τα θετικά μεγέθη του 2022.