ΓΔ: 1470.7 -0.71% Τζίρος: 37.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Συσσώρευση και προσεκτικές κινήσεις αναμένουν οι αναλυτές

Διατήρηση των θετικών τάσεων, με τους επενδυτές να εμφανίζονται πρόθυμοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο, αναμένεται για την αγορά, εν αναμονή και της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Προσπάθεια διατήρησης του θετικού κλίματος αναμένεται σήμερα για την αγορά, με τους επενδυτές, όμως, να προχωρούν σε προσεκτικές κινήσεις εν αναμονή και της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη, με τις αγορές να έχουν προεξοφλήσει αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%. 

Ήπια πτωτική κίνηση για τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τους βασικούς δείκτες να εμφανίζουν απώλειες που κυμαίνονται από 0,02% έως και 0,04%, ενώ αντίθετα με θετικό πρόσημο κινούνται τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,20%. 

Την Παρασκευή, οι δείκτες της Wall Street έκαναν ράλι, με τον Dow Jones μάλιστα να επανέρχεται πάνω από τις 31.000 μονάδες ύστερα από πολλές εβδομάδες. Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 748,97 (+2,47%) στις 31.082,56 μονάδες, o S&P 500 κέρδισε 2,37% στις 3.752,75 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε άνοδο 2,31% στις 10.859 μονάδες.

Την ίδια ώρα η εγχώρια αγορά συνέχισε να υπεραποδίδει έναντι των ευρωπαϊκών με τον Γενικό Δείκτη να έχει εμφανίσει άνοδο 7,83% από τις αρχές Οκτωβρίου, ενώ οι τραπεζικές μετοχές έχουν «ξυπνήσει» με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται 14%. Για την οικονομία είχαμε την Παρασκευή την επιβεβαίωση της καλής πορείας από τον οίκο αξιολόγησης S&P, παρότι, όπως αναμενόταν, δεν προχώρησε σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας. Μεταξύ άλλων, ο οίκος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ανοσία στα αυξανόμενα επιτόκια χάρη στο μεγάλο ταμειακό «μαξιλάρι» και την ευνοϊκή διάρθρωση του χρέους, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί τη στήριξη της ΕΚΤ με το νέο εργαλείο TPI και υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο του και θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται.

Η αγορά προσπαθεί να κατοχυρώσει την ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων, ενώ ήδη έχει καλύψει τις μεγάλες απώλειες του Σεπτεμβρίου (-7,41%) καθώς κινείται σε επίπεδα που είχε στα τέλη Αυγούστου, ενώ στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις έκανε κυρίως ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, χωρίς σε κάποια εξ αυτών να χάσει το όριο των 840 μονάδων.

Όπως σημειώνει η Euroxx «Χωρίς αναβάθμιση της αξιολόγησης από την S&P, αναμένουμε να συνεχιστεί η μεταβλητότητα και η επιλογή μετοχών», ενώ από την πλευρά της η Eurobank Equities αναφέρει ότι «Για σήμερα το κλίμα παραμένει ήπια υπέρ του ρίσκου υπό το πρίσμα της μικρής υποχώρησης των αποδόσεων των ομολόγων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ