ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Ebury: Οι επενδυτές περιμένουν με αγωνία την συνεδρίαση της ΕΚΤ

Τα διεθνή επιτόκια παρακολουθούν τώρα αρκετά στενά τα αμερικανικά επιτόκια, και οι αγορές ίσως καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπερεκτίμησαν τις πιθανότητες μιας ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.

Υπάρχει σίγουρα η αίσθηση στις αγορές συναλλάγματος ότι το ράλι του δολαρίου έχει κάνει τον κύκλο του, προς το παρόν. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων όπως και οι προσδοκίες της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ αυξήθηκαν σε νέα υψηλά ρεκόρ, αλλά το δολάριο απέτυχε να επωφεληθεί, και στην πραγματικότητα έκλεισε την εβδομάδα με πτώση έναντι κάθε άλλου νομίσματος της G10. Τα διεθνή επιτόκια παρακολουθούν τώρα αρκετά στενά τα αμερικανικά επιτόκια, και οι αγορές ίσως καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπερεκτίμησαν τις πιθανότητες μιας ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αγορά ενός πολύ ακριβού δολαρίου. Ειδική μνεία θα κάνουμε στο αγαπημένο μας από παλιά βραζιλιάνικο ρεάλ, το ισχυρότερο νόμισμα της εβδομάδας, και έχει επίσης την καλύτερη επίδοση της χρονιάς. 

Όπως σημειώνει στο εβδομαδιαίο σχόλιό του ο Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury, αυτή την εβδομάδα, περιμένουμε την βασική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον Οκτώβριο που πραγματοποιείται την Πέμπτη. Μια ακόμη τεράστια άνοδος 75 μονάδων βάσης αναμένεται από τις αγορές, τις εκτιμήσεις των συμβούλων στρατηγικής και από εμάς, αλλά το κλειδί για την αντίδραση των αγορών θα είναι οι ανακοινώσεις της Προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου. Οι δείκτες PMI επιχειρηματικής δραστηριότητας θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα στις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο και θα ανταγωνιστούν με τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα φώτα της δημοσιότητας. Η βασική έκθεση για τον πληθωριστικό δείκτη Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, κλείνοντας μια πολυάσχολη εβδομάδα. Αυτό είναι ίσως το νούμερο του πληθωρισμού στο οποίο η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δίνει τη μεγαλύτερη προσοχή. 

Στερλίνα

Καθώς η σταθερότητα αποκαθίσταται στις αγορές μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας, η στερλίνα βρίσκει δοκιμαστικά το βηματισμό της μετά από έναν εξαιρετικά δύσκολο μήνα. Η είδηση την Κυριακή ότι ο Μπόρις Τζόνσον εγκαταλείπει την μάχη της ηγεσίας του κόμματος ανοίγοντας το δρόμο για τον Ρίσι Σουνάκ φάνηκε να ενθουσιάζει τους επενδυτές στις συναλλαγές νωρίς τη Δευτέρα στην Ασία, παρέχοντας περαιτέρω στήριξη στη στερλίνα. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για πτώση του νομίσματος φαίνεται να έχουν εξαλειφθεί προς το παρόν, και το κλειδί είναι τώρα η αντίδραση της Τράπεζας της Αγγλίας στην επόμενη συνεδρίασή της στις αρχές Νοεμβρίου. Μια άνοδος 100 μονάδων βάσης εκεί, αναμένεται να βάλει φρένο σε κάθε περαιτέρω σκέψη ότι οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου σκοπεύουν να αυξήσουν τον πληθωρισμό στην προσπάθειά του να βρουν το δρόμο εξόδου τους από τα προβλήματα, και να λειτουργήσει ευνοώντας σημαντικά τη στερλίνα. 

Ευρώ 

Αυτή η εβδομάδα διαμορφώνεται ως κρίσιμη για το κοινό νόμισμα. Εκτός από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, σήμερα Δευτέρα δημοσιεύονται οι δείκτες PMI. Οι προσδοκίες είναι αρκετά απαισιόδοξες, για μια περαιτέρω καθοδική κίνηση σε μία περιοχή συρρίκνωσης. Ωστόσο, η πρόσφατη αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας και τα εξαιρετικά γενναιόδωρα κρατικά πακέτα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν ανακοινωθεί θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια θετική έκπληξη για τις αγορές. Όσον αφορά την ΕΚΤ, εκτός από την αναμενόμενη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, ενδέχεται να λάβουμε περαιτέρω διευκρινίσεις από την κυρία Λαγκάρντ σχετικά με το ποιο αναμένει η Κεντρική Τράπεζα να είναι το τελικό επιτόκιο. Η τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς είναι πολύ κάτω από το 3%, επίπεδα που μας φαίνονται εξωπραγματικά χαμηλά. Καθώς οι προσδοκίες κινούνται προς ένα πιο λογικό επίπεδο, το ευρώ θα μπορούσε να κερδίσει κάποια στήριξη. 

Δολάριο ΗΠΑ

Οι προσδοκίες της αγοράς για το τελικό επιτόκιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, δηλαδή το επίπεδο στο οποίο αναμένει να σταματήσει τουλάχιστον τον ανοδικό κύκλο του, τελικά ξεπέρασαν το επίπεδο του 5% την περασμένη εβδομάδα, παρά την έλλειψη μακροοικονομικών ειδήσεων. Οι Ντέιλι και Έβανς ήταν οι πρώτοι αξιωματούχοι της Τράπεζας που μίλησαν μετά την διάσπαση αυτού του ψυχολογικού επιπέδου, και φαινόταν να διατείνονται ότι είναι αρκούντως υψηλό ή και υψηλότερο από το επίπεδο που εκείνοι θα επιθυμούσαν. Το επόμενο ορόσημο για αυτόν τον άνευ προηγουμένου κύκλο ανόδου θα είναι η δημοσίευση της έκθεσης για τον πληθωρισμό των Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή. Όλα τα βλέμματα είναι στον δομικό αριθμό για το μήνα, κι ενώ αυτός βρίσκεται σε ένα απαράδεκτα υψηλά επίπεδο κοντά στο 6%, μια καθοδική έκπληξη θα μπορούσε να έχει μια δυσανάλογα αρνητική επίδραση στο δολάριο, δεδομένης της συναίνεσης και της θέσης της αγοράς για ένα ολοένα ισχυρότερο δολάριο. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Dollar, Dolar, Dollario, Dolario, Dol
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Το δολάριο ανακάμπτει, οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό επιστρέφουν

Η έκθεση του Σεπτεμβρίου για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έδειξε σημάδια ότι η πτωτική τάση περιορίζεται και οι αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ ανέκαμψαν, παρασύροντας το δολάριο μαζί τους.
ΑΓΟΡΕΣ

Kερδίζουν τα γερμανικά ομόλογα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Στη σκιά του πολέμου επί ουκρανικού εδάφους κινούνται οι αγορές ενώ οι οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είχαν ως παράπλευρη απώλεια την άνοδο των επιτοκίων στην αγορά του δολαρίου.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα καθορίσουν τις τάσεις

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη για το Μάιο βγαίνουν την Τρίτη και θα δείξουν το βαθμό στον οποίο οι πληθωριστικές πιέσεις εκεί ακολουθούν την ανοδική πορεία των ΗΠΑ με καθυστέρηση.