ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Ήπια πτωτική κίνηση αναμένουν οι αναλυτές

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ΕΚΤ με τις αγορές να έχουν προεξοφλήσει αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% και να αναμένουν τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, υπό την ελπίδα ότι θα δώσουν στίγμα για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας.

Με πτωτικές διαθέσεις το ξεκίνημα της συνεδρίασης για τις ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν τα futures με τους επενδυτές να βρίσκονται εν αναμονή των ανακοινώσεων της ΕΚΤ και τις αγορές να έχουν προεξοφλήσει μία νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. 

Πιέσεις, λόγω αρνητικών μεγεθών τριμήνου κορυφαίων τεχνολογικών εταιρειών δέχθηκε χθες η Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,7% στις 3.831 μονάδες, τον Nasdaq να έχει απώλειες 2% στις 10.790 μονάδες και τον Dow Jones να κλείνει πρακτικά αμετάβλητος, καθώς εμφάνισε κέρδη μόλις 0,01% στις 31.840 μονάδες. 

Απώλειες που θα κυμανθούν από 0,3% έως και 0,45% δείχνουν τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ τα futures της Wall Street, κινούνται με θετικό πρόσημο και ο S&P 500 ενισχύεται 0,45%. 

Το ΧΑ στη χθεσινή συνεδρίαση παρά την υποχώρηση κατόρθωσε να κρατήσει συγκεκριμένα τεχνικά επίπεδα, καθώς μετά το πρόσφατο ράλι που έφερε άνοδο άνω του 9% για το Γενικό Δείκτη, άνω του 10% για τον FTSE 25 και πλέον του 16,5% για τον τραπεζικό δείκτη, το τελευταίο διήμερο το Χ.Α. επανεκτιμά τα δεδομένα, δίνει την ευκαιρία για αποφόρτιση και εναλλαγές θέσεων, χωρίς όμως επ’ ουδενί να διαταράσσονται τα τεχνικά κεκτημένα και η καλή ψυχολογία.  Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 862,76 μονάδες με οριακή πτώση 0,07%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 859,39 μονάδες (-0,46%) ελάχιστα μετά το άνοιγμα και υψηλό στις 865,87 μονάδες (+0,29%) ακριβώς στο μέσον της συνεδρίασης και στις 13:58 μ.μ.

Πέραν της βεβαιότητας για αύξηση των επιτοκίων στη σημερινή συνεδρίαση από την ΕΚΤ το επόμενο μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν στη συνεδρίαση Δεκεμβρίου θα υπάρξει μία ακόμη αύξηση κατά 0,75% ή η ΕΚΤ θα χαλαρώσει λίγο το ρυθμό και θα προχωρήσει σε αύξηση κατά 0,5%. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος, πάντως, παρά την αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας συνεχίζει να κινείται σε υψηλά αρκετών δεκαετιών. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα μικρή υποχώρηση στο ΧΑ, έκλεισε με κέρδη 12,3% ο Μάιος

Οι ρευστοποιήσεις κερδών στις τράπεζες κράτησαν τον Γενικό Δείκτη σε πτωτική πορεία (-0,52%) ενώ πρόσφεραν στήριξη ισχυρά χαρτιά όπως Motor Oil, Mytilineos και ΟΤΕ. Στα ύψη των 318 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές λόγω MSCI.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Στο «κόκκινο» ο Γενικός Δείκτης, συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις κερδών

Μόλις τρεις μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με θετικό πρόσημο, ενώ η κατοχύρωση από τους επενδυτές, με αιχμή να παραμένει ο τραπεζικός τομέας, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί σταθερά άνω του 1%.