ΓΔ: 1045.84 1.47% Τζίρος: 66.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Μεταβλητότητα και αύξηση τζίρου αναμένουν οι αναλυτές

Οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν σταθερά στο επίκεντρο της προσοχής, με τη Fed να ανακοινώνει την Τετάρτη τις αποφάσεις της και τις αγορές να προεξοφλούν μία νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,75%.

Με θετικό βηματισμό αναμένεται ότι θα κινηθεί σήμερα η αγορά, με αύξηση και της αξίας των συναλλαγών λόγω του «κλεισίματος» του μήνα. 

Πτωτική πορεία ακολουθούν τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί 0,55%, μετά τα δυσμενή στοιχεία για τη μεταποίησης στην Κίνα και εν αναμονή της εκτίμησης της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο. 

Με ήπια πτώση κινούνται και τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,13%, μετά από μία πολύ καλή πορεία τόσο την περασμένη Παρασκευή όσο και για το σύνολο της εβδομάδας. Την Παρασκευή ο Dow Jones είχε άνοδο 2,59% στις 32.861 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται 2,46% στις 3.901 μονάδες και τον Nasdaq να έχει κέρδη 2,87% στις 11.102 μονάδες. Για το σύνολο της εβδομάδας ο Dow Jones ενισχύθηκε 5,7%, ο S&P 500 κατά 3,9% και ο Nasdaq κατά 2,2%. 

Η προσοχή των αγορών στρέφεται και στη συνεδρίαση της Fed, η οποία ξεκινά αύριο 1η Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται την Τετάρτη, ενώ έχει προεξοφληθεί ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με έρευνα μεταξύ κορυφαίων οικονομολόγων που πραγματοποίησε το Bloomberg αναμένεται μία ακόμη αύξηση κατά 0,5% τον Δεκέμβριο και δύο ακόμη αυξήσεις το πιθανότερο κατά 0,25% έως και τον Φεβρουάριο του 2023, με πρόβλεψη ότι τα αμερικανικά επιτόκια εντός του επόμενου έτους θα προσεγγίσουν το 5%. 

Στην εγχώρια αγορά η προσοχή μετατίθεται, αλλά από την επόμενη εβδομάδα και στις ανακοινώσεις των μεγεθών εννεάμηνου από τις εισηγμένες με τις τράπεζες να είναι αυτές που ανοίγουν την περίοδο των ανακοινώσεων. 

«Αναμένουμε ότι η αγορά θα ανοίξει με θετικό πρόσημο, καθώς οι επενδυτές ενθαρρύνονται από τις ενδείξεις ότι το τέλος της επιθετικής σύσφιξης μπορεί να έρθει τους επόμενους μήνες», εκτιμά στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities

Από την πλευρά της η Euroxx σημειώνει ότι «αναμένουμε αυξημένη μεταβλητότητα και όγκους σήμερα λόγω των ροών στο τέλος του μήνα»..
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι με μέτριο τζίρο στο Χρηματιστήριο και με... καύσιμα από Motor Oil

Επιστρέφουν οι ξένοι αγοραστές με επιλεκτικές κινήσεις σε τράπεζες και blue chips. Άνοδος 1,39% για τον τραπεζικό δείκτη, άλμα 7,27% για τη Motor Oil, κέρδη 1,47% για τον Γενικό Δείκτη, με τζίρο κάτω από 70 εκατ. ευρώ.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρά κέρδη για το Χρηματιστήριο, με ανοδικό ξέσπασμα για τις τράπεζες

Κέρδη που ξεπερνούν σημαντικά το 1% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ ισχυρά ανοδικά κινείται η μετοχή της Coca-Cola HBC, με σημαντική άνοδο και για τον τίτλο της Ελλάκτωρ, εν αναμονή της συμφωνίας για πώληση της Άκτωρ.