ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Ebury: Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα για τις αγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Οι αγορές θα δώσουν περιθώριο στον νέο Βρετανό πρωθυπουργό Ρ. Σουνάκ να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του. Μέτρια απόδοση για το ευρώ την περασμένη εβδομάδα παρά την ήπια ρητορική από την ΕΚΤ.

Παγκοσμίως, τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου κινήθηκαν από σταθεροποιητικά έως και σε υψηλότερα επίπεδα την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι αγορές τιμολογούν ένα συγκρατημένα χαμηλότερο τελικό επιτόκιο από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ ταυτόχρονα οι αποδόσεις πέφτουν.  

Όπως σημειώνει στο εβδομαδιαίο σχόλιό του ο Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury, οι αγορές φαίνεται να δίνουν στον πρωθυπουργό Σούνακ το πλεονέκτημα της αμφιβολίας ως προς την εκπλήρωση των υποσχέσεών του για σταθεροποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου, και η στερλίνα ξεπέρασε σε επίδοση όλους τους ομολόγους της στο G10, για να καταλήξει σημαντικά υψηλότερα έναντι του δολαρίου.

Το ευρώ πέτυχε μια μέτρια απόδοση παρά την οριακά ήπια ρητορική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και τα εταιρικά κέρδη που δημοσιεύτηκαν συνέτειναν προς το ήπιο σενάριο, ενισχύοντας την άποψη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν αποκλείεται να στραφεί σε μία στάση αναμονής στο μέλλον. 

Αυτή η εβδομάδα θα είναι κρίσιμη για τις αγορές συναλλάγματος και τις χρηματοπιστωτικές αγορές γενικότερα. Την Τετάρτη συνεδριάζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), και ακολουθεί η Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη. Η Fed αναμένεται παγκοσμίως να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, όπως και η Τράπεζα της Αγγλίας. Ωστόσο, το κλειδί και στις δύο περιπτώσεις θα είναι το τι θα επικοινωνήσουν στις αγορές. Οι κεντρικές τράπεζες στον Καναδά και την Αυστραλία έχουν ήδη στραφεί σε πιο αργό ρυθμό αυξήσεων, οπότε δεν θα εκπλαγούμε αν βλέπαμε στελέχη της Fed να κλίνουν προς αυτή την άποψη.

Η περίπτωση της Τράπεζα της Αγγλίας διαφέρει ως προς το ότι πολλά εξαρτώνται από τις αδιευκρίνιστες ακόμη λεπτομέρειες των δημοσιονομικών σχεδίων του πρωθυπουργού Σούνακ. Ο δείκτης flash CPI της ευρωζώνης που θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα και η έκθεση για την απασχόληση των ΗΠΑ που θα ανακοινωθεί  την Παρασκευή θα ολοκληρώσουν μια ασυνήθιστα πολυάσχολη εβδομάδα για τις αγορές συναλλάγματος. 

Στερλίνα 

Είδαμε τα πρώτα σημάδια ότι το χάος που προκάλεσε ο προϋπολογισμός της απερχόμενης πρωθυπουργού επηρέασε την επιχειρηματική εμπιστοσύνη σε ασθενέστερα από τα αναμενόμενα νούμερα στους δείκτες PMI για τον Οκτώβριο. Άλλα μακροοικονομικά στοιχεία ήταν ανάμεικτα, ξεπερνώντας ελαφρώς τις ομολογουμένως υποτονικές προσδοκίες. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση της στερλίνας παραμένει προσδεδεμένη στις πολιτικές εξελίξεις. Η πρωθυπουργία Σούνακ έχει ξεκινήσει καλά, και η στερλίνα διαπραγματεύεται υψηλότερα από εκεί που ήταν πριν από την καταστροφική ανακοίνωση του προϋπολογισμού.

Η πρόβλεψη της απόφασης και των ρητορικής της Τράπεζας της Αγγλίας είναι ακόμη πιο δύσκολη από ό,τι συνήθως, καθώς η ανακοίνωση του προϋπολογισμού από τον πρωθυπουργό Σούνακ έχει αναβληθεί για τον Νοέμβριο, και η στάση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής θα εξαρτηθεί σαφώς από τα δημοσιονομικά σχέδια της κυβέρνησης. Αναμένεται μεγάλη μεταβλητότητα αυτή την εβδομάδα. 

Ευρώ 

Οι δείκτες PMI επιχειρηματικής δραστηριότητας αποδυναμώθηκαν εκ νέου στην ευρωζώνη κατά τον μήνα Οκτώβριο, αλλά τα τελικά στοιχεία του ΑΕΠ ήταν ισχυρότερα από το αναμενόμενο στη Γερμανία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε κατά 75 μονάδες βάσης τα επιτόκια και φάνηκε να επιχειρεί κάποιου είδους στροφή προς ήπια στάση τροποποιώντας τη ρητορική της. Ο πληθωρισμός στη Γερμανία αποδείχτηκε πολύ υψηλότερος από το αναμενόμενο, με ετήσιο ρυθμό 11,6%, δηλαδή κατά 10% υψηλότερος από το ημερήσιο επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά και την άνοδο της περασμένης εβδομάδας. Τόσο ο ονομαστικός όσο και ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσουν την πορεία τους υψηλότερα τον Οκτώβριο, και πιστεύουμε ότι η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει σύντομα να υποχωρήσει για άλλη μια φορά από αυτό που αγορές ερμήνευσαν ως ήπια ρητορική. 

Δολάριο ΗΠΑ 

Δευτερογενή στοιχεία στις ΗΠΑ από την αγορά κατοικίας, την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις παραγγελίες διαρκών αγαθών υποδηλώνουν ότι οι αυξήσεις της Federal Reserve αρχίζουν επιτέλους να έχουν αποτέλεσμα. Τα αδύναμα κέρδη εταιρειών τεχνολογίας συνέβαλαν επίσης στην αίσθηση ότι μπορεί να φτάνουμε σε ένα σημείο καμπής, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, και ότι η Federal Reserve μπορεί να είναι σε θέση να αρχίσει σύντομα να χαλαρώνει τα φρένα.

Το κλειδί, ωστόσο, παραμένει η αγορά εργασίας, όπου δεν είναι ακόμη εμφανή σημάδια χαλάρωσης. Η έκθεση για την απασχόληση έρχεται αυτήν την εβδομάδα, μετά τη συνεδρίαση της Federal Reserve του Νοεμβρίου, όπου η αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης είναι τελειωμένη υπόθεση. Οπότε, το μόνο ερώτημα που υπάρχει είναι εάν ο πρόεδρος της Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ υπαινιχθεί ότι η κεντρική τράπεζα νιώθει άνετα με τις τρέχουσες προσδοκίες για ένα τελικό επιτόκιο πέριξ του 5% για το επόμενο έτος. Οποιοσδήποτε υπαινιγμός για την καθόλα αναμενόμενη ήπια στροφή από την Fed θα μπορούσε να φέρει στο προσκήνιο μία απότομη πτώση του δολαρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Inflation, Plithorismos, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Ανεργία στις ΗΠΑ και πληθωρισμός στην Ευρωζώνη στο επίκεντρο

Η έκθεση για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη αναμένεται να δείξει ότι παραμένει σε υψηλά ρεκόρ, ειδικά ο δομικός δείκτης, σε πλήρη αντίθεση με τον ευσεβή πόθο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  ότι ο πληθωρισμός με κάποιο τρόπο θα υποχωρήσει από μόνος του.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Στον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου των ΗΠΑ η προσοχή των διεθνών αγορών

Η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ δεν έδειξε σημάδια χαλάρωσης στην αγορά εργασίας και επισφράγισε το σενάριο αύξησης των  75 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια ακόμα δύσκολη εβδομάδα

Τόσο το ευρώ όσο και η στερλίνα, είδαν τα επίπεδα αναμενόμενης μεταβλητότητάς τους για τους 6 μήνες να εκτινάσσονται στα υψηλά 10 και 13 ετών αντίστοιχα. Η στερλίνα ανέκαμψε επίσης, μετά το χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου που είχε καταγράψει.