ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Bitcoin, κερδοσκοπία, χρηματιστήρια
Φωτο: Shutterstock

Ο επενδυτικός «θάνατος» του bitcoin: Σύγκριση με S&P 500, Nasdaq, Apple

Τι δείχνει ένα crash test της απόδοσης του bitcoin με τις αποδόσεις των δεικτών Nasdaq-100 και S&P-500, καθώς και με τη μετοχή της Apple. Οι επενδυτικές υποσχέσεις που δεν εκπληρώθηκαν και οι κίνδυνοι από τους κλυδωνισμούς σε εταιρείες crypto.

Πολλοί ακόμη πιστεύουν στη... θρησκεία των crypto, πολλοί περιμένουν ότι οι επενδύσεις τους στο bitcoin, το κυρίαρχο κρυπτονόμισμα, κάποτε θα τους φέρουν αμύθητο πλούτο. Προς το παρόν, όμως, το κυρίαρχο στοιχείο για τους περισσότερους λάτρεις του bitcoin είναι η απογοήτευση, που, όπως δείχνουν τα στοιχεία για την απόδοσή του στο πέρασμα του χρόνου, ίσως να αρκετή για να οδηγήσει στον... επενδυτικό θάνατο του κρυπτονομίσματος, υπό την έννοια ότι δεν δείχνει να προσφέρει κάτι περισσότερο από μια επένδυση σε αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές, ενώ υφίσταται δεινή ήττα στο... τεστ του Φόρεστ Γκαμπ, έχοντας πολύ χειρότερη απόδοση από τη μετοχή της Apple.

Το παράδειγμα του «χρυσού αγοριού» των κρυπτονομισμάτων, του Σαμ Μπάνκμαν Φριντ, ιδρυτή της πλατφόρμας FTX που χρεοκόπησε πριν από λίγες ημέρες, είναι ίσως η πιο ακραία περίπτωση δημιουργίας και καταστροφής πλούτου από τα κρυπτονομίσματα: ο SBF, όπως τον αποκαλούν από τα αρχικά του ονόματός του, που χρησιμοποιεί και στο Twitter, έφθασε να έχει μια θεωρητική αξία περιουσίας της τάξεως των 26 δισ. δολ. και πολλοί περίμεναν ότι θα γινόταν ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος επενδυτής, αλλά μετά την κατάρρευση της FTX αυτή η αξία έχει πέσει πολύ κοντά στο μηδέν.

Τα στοιχεία από μια σύγκριση της διαχρονικής απόδοσης του bitcoin με την απόδοση του κυρίαρχου χρηματιστηριακού δείκτη των ΗΠΑ, S&P 500, του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq 100 και της... «μετοχής με το μήλο» που είχε επιλέξει ο κεντρικός ήρωας της ταινίας «Φόρεστ Γκαμπ» δείχνουν ότι η υπόσχεση για ένα νέο επενδυτικό μέσο, βασισμένο στη σύγχρονη τεχνολογία και την κρυπτογράφηση, που θα οδηγούσε τους πιστούς του σε ένα νέο κόσμο επενδύσεων με μυθικές αποδόσεις σήμερα απέχει πολύ από την εκπλήρωση:

  • Όσοι είχαν την ατυχία να τοποθετήσουν κεφάλαια στο bitcoin πριν από ένα χρόνο, όταν η τιμή του βρισκόταν στα ιστορικά υψηλά της, σήμερα χάνουν σχεδόν τα τρία τέταρτα των κεφαλαίων τους, ενώ για την ίδια περίοδο θα έχαναν περίπου 28% από τον Nasdaq 100 και ακόμη λιγότερο από τον S&P 500 (περίπου 15%). Η επενδυτική επιλογή του... Φόρεστ Γκαμπ, μια απλή επένδυση στη μετοχή της κυρίαρχης τεχνολογικής εταιρείας Apple, θα άφηνε, την ίδια περίοδο, απώλειες μόνο 3%.

Οι αποδόσεις του τελευταίου 12μήνου (πηγή: Google Finance)

btc1y
  • Ακόμη και όσοι μπήκαν στο «παιχνίδι» του bitcoin σχετικά νωρίς, πριν από μια πενταετία, σήμερα διαπιστώνουν ότι είναι μεν κερδισμένοι, αλλά το μεγάλο ρίσκο που ανέλαβαν δεν τους ανταμείβει με κάποια ξεχωριστή απόδοση. Κερδίζουν σε βάθος 5ετίας περίπου 88%, όσο περίπου θα κέρδιζαν και από τον Nasdaq-100 (85,27%), ενώ από τον S&P 500 θα κέρδιζαν 53%. Ο Φόρεστ Γκαμπ, όμως, θα είχε συντριπτικά μεγαλύτερη απόδοση την ίδια περίοδο, καθώς η μετοχή της Apple άφησε κέρδος κοντά στο 250%.

Οι αποδόσεις σε βάθος 5ετίας (πηγή: Google Finance)

btc5y

 

Το βασικό πρόβλημα με το κυρίαρχο κρυπτονόμισμα και, πολύ περισσότερο, με τα άλλα κρυπτονομίσματα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά, είναι ότι δεν έχει καταφέρει να γίνει ένα αξιόπιστο εναλλακτικό μέσο πληρωμών, εκτός των παραδοσιακών δομών του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε να αποκτήσει πραγματική αξία. Οι συνεχείς και μεγάλες διακυμάνσεις του έχουν εμποδίσει την εκπλήρωση αυτής της υπόσχεσης και παραμένει ένα περιθωριακό μέσο στις συναλλαγές, ενώ και η παταγώδης αποτυχία της πρώτης, παγκοσμίως, προσπάθειας να πάρει θέσει νόμιμου μέσου πληρωμών -στο Ελ Σαλβαδόρ- επιβεβαιώνει ότι η υπόσχεση για μια εναλλακτική μορφή χρήματος, που θα διακινείται από χρήστη σε χρήστη, παραμένει μετέωρη.

Το bitcoin κατάφερε να αναδειχθεί ως ένα μέσο κερδοσκοπικών επενδυτικών τοποθετήσεων, αλλά αυτό κράτησε όσο ήταν τα επιτόκια μηδενικά και στο διεθνές σύστημα υπήρχε άφθονη ρευστότητα που αναζητούσε πάσης φύσεως κερδοσκοπικές τοποθετήσεις. Όμως, όταν άρχισε ο τελευταίος κύκλος αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, το bitcoin δεν εκπλήρωσε την υπόσχεση ότι θα αποτελούσε ένα ξεχωριστό επενδυτικό μέσο, που θα ήταν «άτρωτο» στην αύξηση των επιτοκίων και θα ακολουθούσε τη δική του πορεία, ίσως για να γίνει ο «νέος χρυσός», ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Εδώ και πολλούς μήνες, το bitcoin έχει συμπεριφορά που θυμίζει πολύ τις τεχνολογικές μετοχές των ΗΠΑ, οι οποίες κατ' εξοχήν θίγονται από τα αυξημένα επιτόκια.

Ούτε, όμως, φαίνεται να εκπληρώνεται στ' αλήθεια η υπόσχεση για ένα επενδυτικό μέσο που θα κινείται εκτός των παραδοσιακών δομών του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μπορεί το bitcoin να δίνει τη δυνατότητα συναλλαγών μεταξύ των χρηστών του, χωρίς να περνούν μέσα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όμως ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων δημιούργησε τις δικές του χρηματοπιστωτικές δομές (πλατφόρμες ανταλλαγής, «τράπεζες», επενδυτικά fund), οι οποίες αποδεικνύονται εξαιρετικά ασταθείς και ευάλωτες, ενώ το γεγονός ότι βρίσκονται εκτός εποπτείας και παραμένουν αδιαφανείς αφήνει τους επενδυτές εκτεθειμένους σε απώλειες.

Αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια πολύ σοβαρή κρίση στις χρηματοπιστωτικές δομές των κρυπτονομισμάτων, αφού δεν ήταν μόνο η πλατφόρμα FTX που κατέρρευσε και «κλείδωσε» τα κεφάλαια όσων κρατούσαν εκεί λογαριασμούς, οι οποίοι ίσως και να χάσουν τα πάντα, αλλά τα ιδιότυπα bank run συνεχίζονται και σε άλλες πλατφόρμες, που αδυνατούν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των πελατών τους για αναλήψεις και τους... κλειδώνουν -τελευταία περίπτωση η «τράπεζα» Genesis, που ανακοίνωσε αναστολή των αναλήψεων.

Μπορεί να επιβιώσει το bitcoin από αυτή την υπαρξιακή κρίση; Η τεχνολογία του blockchain, στην οποία βασίζεται, θα μπορούσε να έχει σημαντική εφαρμογή σε πολλά πεδία και εξακολουθεί να του δίνει μια γοητεία, ενώ κάνει ακόμη και παραδοσιακές τράπεζες να αναζητούν πώς θα μπορούσαν να την αξιοποιήσουν. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι όσοι τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε ένα κερδοσκοπικό μέσο χωρίς υποκείμενη αξία, αφού δεν παράγει χρηματικές ροές, μπορούν να είναι σίγουροι ότι κάποτε θα δικαιωθούν και θα ανταμειφθούν με μυθικές αποδόσεις. Ούτε, πολύ περισσότερο, ότι αν εμπιστευθούν κάποια πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων θα έχουν μια ασφαλή θέση για τα κεφάλαιά τους. Ίσως είναι πρόωρο να πει κανείς ότι το bitcoin είναι η νέα τουλίπα του κόσμου των επενδύσεων, σίγουρα όμως όσα υποσχέθηκε το κορυφαίο κρυπτονόμισμα στους πιστούς του φαίνεται πολύ δύσκολο να εκπληρωθούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Silicon Valley Bank, SVB, Wall Street, Silicon Valley
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί η SVB δεν είναι Lehman: Τι σημαίνει η νέα τραπεζική κατάρρευση

Πάνω από 150 δισ. δολ. χάθηκαν από τις κεφαλαιοποίησης των τραπεζών ΗΠΑ και Ευρώπης μέσα σε δύο συνεδριάσεις εξαιτίας της πρώτης κατάρρευσης σημαντικής τράπεζας από το 2008. Όμως, δεν πρόκειται για μια... «στιγμή Lehman».
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Οι μετοχές, οι κεντρικές τράπεζες και το στοίχημα των 28 τρισ. δολ.

Το τέλος του άφθονου χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες φέρνει κραδασμούς στα χρηματιστήρια. Τα τρισεκατομμύρια που τυπώθηκαν από το 2008 και πώς επηρέασαν τις μετοχές. Ποια είναι τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις Fed και ΕΚΤ.
bitcoin
ΑΓΟΡΕΣ

Bitcoin: Η μεγάλη «βουτιά» κατά 60% και η πρόβλεψη για τα 8.000 δολ.

Διαψεύδονται οι υποσχέσεις για προστασία από πληθωρισμό και αναταράξεις στις αγορές. Πτώση 57% από το υψηλό του Νοεμβρίου, απώλειες μεγαλύτερες από τον Nasdaq σε βάθος 12μήνου. Πρόβλεψη γνωστού διαχειριστή για διολίσθηση ακόμη και ως τα 8.000 δολ.
Xrysos, Gold
ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσός: Γιατί βγαίνουν χαμένοι οι επενδυτές από το «ασφαλές καταφύγιο»

Παρά την κορύφωση των γεωπολιτικών κινδύνων και το ράλι του πληθωρισμού, η απόδοση του χρυσού μετά τη ρωσική εισβολή είναι αρνητική. Γιατί έχασε τη λάμψη του και ποιο ρόλο παίζει η παντοδυναμία του δολαρίου.
ubs
ΑΓΟΡΕΣ

Δραματικές διαβουλεύσεις για διάσωση της Credit Suisse από τη UBS

Μόνιμη λύση για την Credit Suisse μέσω συγχώνευσης με τη UBS θέλουν να επιβάλουν μέσα στο Σαββατοκύριακο οι αρχές της Ελβετίας. Φόβοι για κατάρρευση της αμερικανικής First Republic παρά την ένεση 30 δισ. από έντεκα τράπεζες.
Fed, HPA, USA
ΑΓΟΡΕΣ

Μεγάλο «μπόνους» στις τράπεζες από Fed: δεν θα «κουρεύονται» τα ομόλογα

Στην ονομαστική τους αξία θα γίνονται δεκτά τα ομόλογα που θα δεσμεύουν οι τράπεζες ως εξασφαλίσεις για φθηνή χρηματοδότηση από τη Fed. Γιατί εγκαταλείφθηκε ο βασικός κανόνας του «κουρέματος».