ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Jefferies
Φωτο: Shutterstock

«Ταύρος» για ελληνική οικονομία και μετοχές η Jefferies για το 2023

Στο 1,8% για υποχωρήσει η ανάπτυξη το 2023 από 5,2% που θα διαμορφωθεί φέτος, λόγω και του αρνητικού διεθνούς κλίματος. Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 3,2%. Θετικές προοπτικές για τις μετοχές.

Ιδιαίτερα αισιόδοξη για την πορεία τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και των μετοχών το 2023 εμφανίζεται η Jefferies σε έκθεσή της, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως «παράδειγμα» οικονομίας που κατόρθωσε να πραγματοποιήσει μία εντυπωσιακή θετική στροφή. 

Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός όμιλος σημειώνει ότι παραμένει αισιόδοξος (bullish) για την ελληνική οικονομία θα εμφανίσει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 5,2%, αλλά αυτός θα υποχωρήσει στο 1,81% το 2023 και θα διαμορφωθεί στο 2,18% το 2014. Η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ θα σημειώσει εντυπωσιακή πορεία φθάνοντας για φέτος στο 14,4%, αλλά θα υποχωρήσει στο 5% το 2023 και θα αγγίζει το 3,8% το 2014, μία πορεία που θα οδηγήσει και σε αποκλιμάκωση του δείκτη του χρέους ως προς το ΑΕΠ. 

Για τον πληθωρισμό αναμένει να φθάσει φέτος στο 9,17% και να υποχωρήσει στο 3,2% το 2023 και στο 1,62% το 2024, διαμορφούμενος σε επίπεδα αρκετά πιο χαμηλά από το μέσο όρο της Ευρώπης. 

Οι εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ

 

Στην έκθεση τονίζεται ότι μια ισχυρή ονομαστική «άνθηση» το 2022 θα επισκιαστεί από μια ρηχή επιβράδυνση (ύφεση) το 2023. Το ελληνικό ονομαστικό ΑΕΠ κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, καθώς η οικονομία "άνοιξε" καθυστερημένα στον τουρισμό. Η οικονομική δυναμική έχει στηρίξει μια εντυπωσιακή αύξηση των αναθεωρήσεων των κερδών και των πωλήσεων για το 2023. 

Η παραγωγή έχει επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα. Αρκετοί δείκτες ακολουθούν θετική πορεία, με την επιχειρηματική εμπιστοσύνη να αυξάνεται (Σεπτ., 105,1), τη βιομηχανική παραγωγή σταθερή (Αύγουστος, 3,9% σε ετήσια βάση) και τα ποσοστά χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας πάνω από την τάση (Αύγουστος, 75,9%). 

Οι εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού 

 

Ωστόσο, ο μεταποιητικός δείκτης PMI (Οκτ., 49,7) υποδηλώνει την επερχόμενη επιβράδυνση με τις νέες παραγγελίες να υποχωρούν, καθώς οι υψηλότερες τιμές πώλησης εξασθένησαν τη ζήτηση. Η απασχόληση διολίσθησε περαιτέρω εν μέσω απότομης μείωσης των ανεκτέλεστων εργασιών. 

Αναφέρεται, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι «για να είμαστε δίκαιοι η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες οικονομίες που καλύπτουμε και που όντως προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις». Όπως  έχει σημειώσει το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση τον Ιούνιο για την Ελλάδα «οι μεταρρυθμίσεις προχώρησαν σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων, της βελτίωσης του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής και της αποκατάστασης των τραπεζικών ισολογισμών». Η Ελλάδα ολοκλήρωσε τον Απρίλιο την πρόωρη καταβολή όλων των εκκρεμών πιστώσεων του ΔΝΤ, γεγονός που τερματίζει την αξιολόγηση μετά τη χρηματοδότηση». Μάλιστα, το ΔΝΤ επαίνεσε τις αρχές για την ταχεία μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μεγάλες τράπεζες και για τη δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν τις εναπομείνασες προκλήσεις για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής ανθεκτικότητας 

Όσον αφορά το μέλλον, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το ενεργειακό σοκ που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ενεργειακή της μετάβαση, με το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα να λειτουργεί πλήρως με «καθαρή» ανανεώσιμη ενέργεια για πρώτη φορά νωρίτερα αυτό το μήνα. Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου εντός της ΕΕ και για τα έκτακτα κέρδη. 

Η εικόνα για το Χρηματιστήριο Αθηνών

 

Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει θεσπίσει πολιτικές που έχουν διαθέσει κονδύλια για τη μείωση των φόρων στην ενέργεια, μεταβιβάσεις σε ευάλωτες ομάδες και στήριξη των επιχειρήσεων που σχεδιάζεται να ανέλθουν σε περίπου 5,7% του ΑΕΠ (10,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Bruegel). 

Ενώ η αγορά μετοχών κινείται σε περιβάλλον  θετικών αναθεωρήσεων των κερδών, αρχίσει να φαίνεται λίγο ακριβή σε σχέση με τα ομόλογα. Εξίσου, ορισμένοι από τους μακροοικονομικούς παράγοντες εξακολουθούν να είναι αρκετά ανισόρροποι. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

JPMORGAN, BANKS,TRAPEZES
ΑΓΟΡΕΣ

JP Morgan: Γιατί δεν ... συμφέρει το ΧΑ να αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά

Η αμερικανική τράπεζα υποστηρίζει ότι μόνο τρεις ελληνικές μετοχές καλύπτουν τα βασικά κριτήρια για ένταξη στον δείκτη DM Europe, ενώ αναβάθμιση της αγοράς σε ώριμη θα οδηγούσε και σε απώλεια επενδυτικού ενδιαφέροντος.
ΑΓΟΡΕΣ

NBG Sec.: Πάνω από 1.500 μονάδες το ΧΑ, ποιες οι κορυφαίες επιλογές

Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα λάβει χώρα κάποιο νέο σημαντικό εξωτερικό αρνητικό σοκ, οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν να επιτύχουν περαιτέρω κέρδη, κλείνοντας το έτος πάνω από το επίπεδο των 1.500 μονάδων.