ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Κρίσιμη εβδομάδα για τα χρηματιστήρια: Θα «μιλήσουν» οι κεντρικές τράπεζες

Δίνουν κατεύθυνση τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και οι ανακοινώσεις Fed και ΕΚΤ. Προσδοκίες για χαλάρωση «πολιορκίας» από πληθωρισμό - επιτόκια, φόβοι για δυσάρεστες εκπλήξεις. Καλύτερη εικόνα από τις διεθνείς αγορές δείχνει το ΧΑ.

Ιδιαίτερα σημαντική για την κατεύθυνση των χρηματιστηρίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ύστερα από την «ταλαιπωρία» τους το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, θα είναι η εβδομάδα που έρχεται, καθώς δημοσιεύονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και ανακοινώνονται οι αποφάσεις της Fed και της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική. Το μεγάλο ερώτημα των επενδυτών είναι αν οι κεντρικές τράπεζες θα υποχρεωθούν από τον υψηλό πληθωρισμό να διατηρήσουν την πολύ αυστηρή νομισματική πολιτική, με άμεσο κίνδυνο να βυθίσουν τις οικονομίες σε ύφεση.

Οι διεθνείς αγορές διόρθωσαν την περασμένη εβδομάδα υπό τον φόβο ύφεσης σε Ευρώπη και Αμερική. Από την αρχή του μήνα, οι απώλειες του S&P 500 πλησιάζουν το 4%, ενώ οριακή είναι η πτώση του ευρωπαϊκού Stoxx 600. Οι αγορές, πάντως, έχουν περιορίσει σημαντικά τις απώλειες έτους, μετά το δίμηνο ράλι Οκτωβρίου – Νοεμβρίου. Αντιθέτως το ελληνικό χρηματιστήριο, βρίσκοντας στήριξη στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας, την ενέργεια και τις υποδομές, έκλεισε θετικά και την περασμένη εβδομάδα και 14 συνεδριάσεις πριν το φινάλε είναι από τις ελάχιστες αγορές παγκόσμια που κρατά θετικό πρόσημο το ‘22.

Η τρέχουσα εβδομάδα έχει ανακοινώσεις κεντρικών τραπεζών αλλά και μάκρο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ υπάρχει και η τριπλή λήξη παραγώγων αλλά και οι τελευταίες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 9μήνου στην ελληνική αγορά, καθώς η προθεσμία λήγει στις 15 Δεκεμβρίου.

Η σημαντικότερη δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων αναμένεται αύριο, Τρίτη,καθώς θα ανακοινωθούν τα στοιχεία πληθωρισμού Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υποχώρηση του δείκτη στο 7,3% από 7,7% και παράλληλη μείωση του δομικού πυρήνα (τρόφιμα, ενέργεια) στο 6,1% από 6,3% τον Οκτώβριο. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό παραγωγού, την Παρασκευή, αποτέλεσαν δυσάρεστη έκπληξη για τη Wall Street, καθώς αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, έναντι πρόβλεψης για αύξηση κατά 0,2%, παρότι έπεσε ο ρυθμός των αυξήσεων στην ενέργεια και τα τρόφιμα.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις δύο συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη Τετάρτη και Πέμπτη 14 και 15 Δεκεμβρίου αντίστοιχα, όπου οποιαδήποτε απόκλιση από τις αρχικές εκτιμήσεις, θα «ζυγιστεί» αναλόγως από τις αγορές. Την Τετάρτη η Fed αναμένεται να αυξήσει επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, φθάνοντας το παρεμβατικό επιτόκιο στο 4,25-4,50%, ενώ παράλληλα αναμένεται να δώσει κάποιες πρώτες ενδείξεις για το τι σκοπεύει να κάνει στη συνέχεια, έχοντας στα χέρια της την επικαιροποιημένη μέτρηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Ενώ θεωρείται απίθανη μια δυσάρεστη έκπληξη με αύξηση κατά 0,75% (με βάση και τις τελευταίες δηλώσεις Πάουελ φαίνεται να έχει «κλειδώσει» το 0,50%), η αγορά θα εστιάσει το ενδιαφέρον της στην ανακοίνωση της Fed και τη συνέντευξη Τύπου του Τζερόμ Πάουελ, για να διαπιστώσει να έχει πιθανότητες επιβεβαίωσης το βασικό σενάριο που έδωσε ώθηση στις μετοχές μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου. Δηλαδή, ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα σταματήσουν χαμηλότερα από το 5% και, από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, είναι πιθανή η έναρξη μιας αντίστροφης πορείας μείωσης.

Αν, παρ' ελπίδα, η Fed δώσει «σήματα» για αύξηση των επιτοκίων πάνω από το 5% το 2023 και διατήρησή τους σε υψηλό επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η μεταβλητότητα και η επιφυλακτικότητα θα επιστρέψουν, δεδομένης της ανόδου και των προσδοκιών που έχουν δημιουργηθεί μετά την επιβράδυνση που παρατηρήθηκε στην τελευταία μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) Οκτωβρίου.

Την Πέμπτη η ΕΚΤ θα πάρει τη σκυτάλη αυξάνοντας, κατά το πιθανότερο σενάριο, τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο 2,5%. Η βασική εστίαση εδώ θα αφορά τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας για τη μείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων, τα οποία είχε αποκτήσει στο πλαίσιο των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.

Την περασμένη εβδομάδα οι δείκτες κινήθηκαν σε τροχιά διόρθωσης, κυρίως στη Wall Street όπου και οι τρεις δείκτες υποχώρησαν σημαντικά. Ο Dow Jones κατέγραψε εβδομαδιαία πτώση 2,77%, ο S&P 500 έχασε 3,37% της αξίας του, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq είχε απώλειες 3,99%. Ήταν η χειρότερη εβδομάδα για τη Wall από τον Σεπτέμβριο, καθώς μετά ακολούθησε το δίμηνο ράλι.

Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 στο Λονδίνο είχε πτώση 1,05%, ο DAX έκλεισε στο – 1,09%, ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,96%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο είχε απώλειες 1,40% και ο IBEX 25 στη Μαδρίτη υποχώρησε κατά 1,11%. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,96% το πενθήμερο.

Η πραγματική οικονομία στο προσκήνιο του Χ.Α.

Το ελληνικό χρηματιστήριο και την περασμένη εβδομάδα είχε καλύτερη εικόνα έναντι των ξένων δεικτών, κάτι που πιστώνεται στο αυξημένο ενδιαφέρον για τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας και κυρίως αυτές τις ενέργειας, που όχι μόνο κάλυψαν τις απώλειες των τραπεζών, αλλά έφεραν εκ νέου το Γ.Δ. μια ανάσα από τα υψηλά οκταμήνου.

Το Χ.Α. επιβεβαίωσε την ανθεκτικότητα της περιοχής των 900 – 910 μονάδων και παρά τη διόρθωση των τραπεζών που υποχωρούν κατά 3,73% το Δεκέμβριο, κρατάει θετικό πρόσημο και τον τρέχοντα μήνα. Την περασμένη εβδομάδα ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 1,33%, ο FTSE 25 κέρδισε 0,90%, ο Mid Cap είχε άνοδο 1,38%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 1,85%.

Έτσι, σε επίπεδο έτους ο Γενικός Δείκτης κρατάει κέρδη 2,54%, ο FTSE 25 κερδίζει 3,31%, ο Mid Cap υποχωρεί κατά 6,50%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 9,36%.

Την περασμένη εβδομάδα στήριξη στο Γ.Δ. έδωσαν μετοχές όπως Τέρνα Ενεργειακή (+8,22% το πενθήμερο με διαρκή ιστορικά υψηλά), ΑΔΜΗΕ (+7,14%), ΓΕΚ Τέρνα (+6,57%), Helleniq Energy (+5,73%), Mytilineos (4,78%), ΔΕΗ (+4,17%), EllvalHalcor (+3,50%), Aegean Airlines (+2,58%), Ελλάκτωρ (+2,37%), Σαράντης (+2,61%), Motor Oil (+1,50%), Intracom Holdings (+5,49%), ΕΧΑΕ (+3,96%), Πλαίσιο (+3,85%) κ.ο.κ.

Μετά τις αναδιαρθρώσεις του δείκτη MSCI ο τζίρος κρατήθηκε για αρκετές συνεδριάσεις ψηλά, ξεπερνώντας σε κάποιες εξ αυτών και τα 80 ή 85 εκατ. ευρώ, όμως περιορίστηκε εκ νέου στις συνεδριάσεις της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής που έπεσε στα 55,76 και στα 46,78 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Όμως, σε εβδομαδιαίο επίπεδο οι μέσες συναλλαγές ήταν στα 65,8 εκατ. ευρώ, επίδοση όχι αμελητέα που μαρτυρά τη δραστηριοποίηση ισχυρών χαρτοφυλακίων.

Τι τονίζουν οι αναλυτές

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης αναφέρει πως «σκοπός του Γενικού Δείκτη είναι η συντήρηση των 900 μονάδων και η προσπάθεια κατοχύρωσης των 930 μονάδων, αν θέλει να κλείσει το έτος στα υψηλά του και τη ζώνη των 950 μονάδων. Το stop έχει ανέβει στις 893 μονάδες σε κλείσιμο μέρας, γεγονός που αν συμβεί θα δούμε τους πωλητές να παίρνουν το πάνω χέρι και πάλι.

Πλέον μένουν τρεις εβδομάδες για να αφήσουμε πίσω το 2022, ένα έτος που κατάφερε σε παγκόσμιο επίπεδο να δώσει σημαντικές απώλειες με την ελληνική αγορά να ξεχωρίζει με την ισορροπία της, μιας και φαίνεται πως μπορεί να κλείσει έστω και με μικρά κέρδη. Άλλωστε στις αγορές πληρώνεται η προσδοκία και στην περίπτωση μας η μεγάλη προσδοκία είναι η επενδυτική βαθμίδα που όταν συμβεί θα δούμε σημαντικές εισροές στην αγορά».

Για τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Ζαχαράκης τονίζει ότι οι 901 μονάδες είναι η κοντινή στήριξη ενώ μία κατοχύρωση των 917 μονάδων, θα μπορούσε να δώσει κίνηση προς τις 936 μονάδες. Για τον FTSE 25 τονίζει πως τα επίπεδα των 2.200 μονάδων είναι η κοντινή στήριξη που συντηθεί τη βραχυπρόθεσμη τάση, ενώ τα επίπεδα των 2.281 μονάδων είναι η ουσιαστική αντίσταση. Για τον τραπεζικό δείκτη τονίζει πως τα επίπεδα των 630 και 610 μονάδων είναι οι στηρίξεις, ενώ η κύρια αντίσταση είναι στις 651 μονάδες, όπου αν τις υπερβεί θα μπορούσε να δοκιμάσει και πάλι τις 669 μονάδες.

Θυμίζουμε πως ο Γ.Δ. ξεκινά τη σημερινή συνεδρίαση από τις 915,99 μονάδες, ο FTSE 25 βρίσκεται στις 2.219,91 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης στις 628,76 μονάδες.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει πως «ο Γ.Δ. απέκτησε εκ νέου απόσταση ασφαλείας από το κομβικό σημείο των 900 μονάδων, το οποίο φαίνεται να λειτουργεί ως μια ικανοποιητική στήριξη στις διορθώσεις κατοχύρωσης κερδών. Η γρήγορη υποχώρηση ενδοσυνεδριακά κάτω από τις 900 μονάδες την περασμένη Δευτέρα αποφόρτισε τους ταλαντωτές οι οποίοι δικαιολογούν μια υπέρβαση πάνω από τις 920 μονάδες επίπεδο το οποίο είναι η βασική βραχυπρόθεσμη αντίσταση.

Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές αν και υποχώρησαν σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα θεωρούνται ικανοποιητικές για τα επίπεδα διαπραγμάτευσης της αγοράς και μπορούν να δώσουν την έξτρα ώθηση που χρειάζεται ο Γενικός Δείκτης για να βγει στο επόμενο ξέφωτο που θα τον οδηγήσει στις 950 μονάδες.

Αν και το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο, λόγω και του κλεισίματος των κερδισμένων θέσεων που σταδιακά θα αυξάνουν την προσφορά, όσο η αγορά θα ανεβαίνει, το σενάριο αυτό κρατάει την πρώτη θέση στις πιθανότητες κίνησης της εγχώριας αγοράς όσο διατηρούνται ανέπαφες οι 890 - 900 μονάδες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Θρίλερ με τα επιτόκια στις διεθνείς αγορές, νέα δεδομένα και για το ΧΑ

Ψυχρολουσία από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Χάνονται οι ελπίδες για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, «βουτιά» στη Wall. Σήμερα συνεδριάζει η ΕΚΤ, προσδοκίες ότι θα κρατήσει πιο χαλαρή στάση από τη Fed. «Φρέναρε» η ανοδική αντίδραση του ΧΑ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Η κρίσιμη εβδομάδα για το διεθνές ράλι και η σταθεροποίηση στο χρηματιστήριο

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και οι ετυμηγορίες των Fed και ΕΚΤ για την πολιτική επιτοκίων από το 2024 θα δώσουν κατεύθυνση στις διεθνείς αγορές. Τι εκτιμούν οι αναλυτές για το ΧΑ.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Κλείσιμο έτους στο ΧΑ με προσδοκίες για... επιστροφή στον Φεβρουάριο

Το χαμένο έδαφος μετά το ξέσπασμα του πολέμου καλύπτει το χρηματιστήριο: 16 συνεδριάσεις με κλείσιμο πάνω από τις 900 μονάδες, κέρδη 3% από την αρχή του έτους και εικόνα ανθεκτικότητας. Κρίσιμα τα «σήματα» από Fed και ΕΚΤ για τα επιτόκια.
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Η διόρθωση έως 6,8% στον FTSE 25 σε δύο ημέρες και η αναζήτηση αντίδρασης

Σημαντικά περιορίστηκαν τα κέρδη από την αρχή του χρόνου στο Χ.Α., ενώ το πρώτο διήμερο του Απριλίου ήταν έντονα διορθωτικό έως και 6,84% στον Large Cap. Με ενδιαφέρον αναμένεται η πιθανή αντίδραση από αγοραστές.
Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Χρονιά μετοχών και όχι δεικτών το 2024, το ΧΑ μαζεύει δυνάμεις για άνοδο

Μετά το +39% του 2023, οι επενδυτές ξεχωρίζουν μετοχές με ποιοτικά κριτήρια, τονίζει στο BD ο διευθύνων σύμβουλος της Merit, Λ. Παπακωνσταντίνου. Γύρισε ανοδικά και ο Μάρτιος για τον Γενικό Δείκτη. Ευνοϊκό το διεθνές κλίμα.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Σήμα» για ράλι από τη Fed στις αγορές, επιστροφή των αγοραστών στο ΧΑ

Τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος και ανάπτυξη στις ΗΠΑ πάνω από 2% ανοίγουν τον δρόμο για νέα ρεκόρ στις αγορές. Πάνω από 5.200 μονάδες ο S&P 500 και από τις 18.000 ο DAX. Ισχυρή ανάκαμψη στο ΧΑ μετά την πτώση.