ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Απώλειες για το Χρηματιστήριο, στο «κόκκινο» η υψηλή κεφαλαιοποίηση

Πτώση αλλά με εικόνα καλύτερη αυτής των ευρωπαϊκών αγορών εμφανίζει η αγορά, με σημαντικές πιέσεις για αρκετές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Με ελάχιστες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινούνται με θετικό πρόσημο και το διεθνές κλίμα να είναι αρνητικό, το Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκινά την εβδομάδα με πτώση, αν και δέχεται ελαφρώς μικρότερες πιέσεις σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές αγορές. 

Στο -0,67% κινείται ο Stoxx 600, με όλους τους κλαδικούς δείκτες να δέχονται μεγάλες πιέσεις, ενώ στάση αναμονής καταγράφεται στα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,04%. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 11:31 εμφανίζει πτώση 0,30% και διαμορφώνεται στο επίπεδο των 913,28 μονάδων, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 4,6 εκατ. ευρώ. Πτώση 0,39% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης στο -0,29%. 

Απώλειες 0,67% για τον τραπεζικό δείκτη, με την Alpha Bank να υποχωρεί 0,75%, τη Eurobank να κινείται 1,15% χαμηλότερα, την Εθνική Τράπεζα να έχει απώλειες 0,16% και την Τρ. Πειραιώς να βρίσκεται στο -0,07%. 

Ελάχιστες οι μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με θετικό πρόσημο, με την την Coca-Cola HBC στο +0,13%, τη Motor Oil να ενισχύεται 0,20%, ενώ κέρδη 0,14% εμφανίζει ο ΟΤΕ. Στον αντίποδα πτώση 0,30% εμφανίζει η ΔΕΗ, με τον ΟΠΑΠ στο -0,55%. Απώλειες που ξεπερνούν το 2% για τη μετοχή του ΑΜΔΗΕ, η οποία έχει «τρέξει» αρκετά το τελευταίο διάστημα και εν αναμονή της ανακοίνωσης των μεγεθών εννεάμηνου μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης. 

ΟΙ επενδυτές διατηρούν στάση αναμονής, έως ότου ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους οι Fed και ΕΚΤ στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, έχοντας προεξοφλήσει ότι και οι δύο θα προχωρήσουν σε αυξήσεις 0,5%. Το πραγματικό ενδιαφέρον στρέφεται στις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ με την ελπίδα ότι θα αποκαλύψει τον «οδικό χάρτη» για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας και πιθανώς να επιβεβαιώσει ότι θα υπάρξει χαλάρωση στις αυξήσεις επιτοκίων. Στην περίπτωση της ΕΚΤ, πέραν των επιτοκίων, θα δημοσιοποιηθεί και ο τρόπος με τον οποίο η τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση του ισολογισμού της, το ύψος του οποίου ξεπερνά τα 5 τρισ. ευρώ, λόγω των αγορών ομολόγων που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. 

Η εγχώρια αγορά, αν και συγκαταλέγεται μεταξύ των ελάχιστων σε παγκόσμιο επίπεδο, που εμφανίζει κέρδη από την αρχή του έτους, έχοντας υπεραποδόσει σε αρκετές συνεδριάσεις, λόγω του συνδυασμού καλώς εταιρικών μεγεθών αλλά και καλύτερης πορείας για την ελληνική οικονομία, δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από τις διεθνείς εξελίξεις, με δεδομένο ότι οι προοπτικές του ΧΑ συνδέονται άμεσα με τις κινήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων. 

Το βασικό ζητούμενο για τον Γενικό Δείκτη, όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης είναι «η συντήρηση των 900 μονάδων και η προσπάθεια κατοχύρωσης των 930 μονάδων, αν θέλει να κλείσει το έτος στα υψηλά του και τη ζώνη των 950 μονάδων. Το stop έχει ανέβει στις 893 μονάδες σε κλείσιμο μέρας, γεγονός που αν συμβεί θα δούμε τους πωλητές να παίρνουν το πάνω χέρι και πάλι».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή εβδομαδιαία πτώση 3,11% στο Χρηματιστήριο μετά από οκτώ άνοδους

Με πτώση 3,11% έκλεισε η αγορά αυτή την εβδομάδα, μετά από οκτώ ανοδικές εβδομάδες και συνολικά κέρδη 12,27%. Η Goldman Sachs παραμένει θετική για το ΧΑ, ανεβάζοντας την εκτίμηση του Γενικού Δείκτη στις 2.500 μονάδες.
Αγορές-Χρηματιστήρια
ΑΓΟΡΕΣ

Βύθιση τιμών με -2,82% στο Χρηματιστήριο και μαζικές ρευστοποιήσεις

Μαζικές ρευστοποιήσεις στο ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 2,82% στις 2.288,83 μονάδες και τον τζίρο να εκτοξεύεται στα 389 εκατ. ευρώ, με ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες, Τιτάν και ΔΕΗ και φρένο στο ανοδικό σερί των τελευταίων εβδομάδων
ΟΛΠ
ΑΓΟΡΕΣ

ΟΛΠ: Τι «φρενάρει» τη μετοχή παρά τα ισχυρά μεγέθη και το γεμάτο ταμείο

Η μετοχή του ΟΛΠ υποαποδίδει έναντι του Γενικού Δείκτη παρά τα αυξημένα κέρδη, τα ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα και την πρόοδο επενδύσεων. Οι γεωπολιτικές ισορροπίες, η πτώση όγκων και οι προσδοκίες για υψηλότερο μέρισμα στο επίκεντρο.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
MARKET MAKER

«Φωτιές» στο ταμπλό από εκθέσεις, έρχεται αναβάθμιση για ΔΕΗ και η ΕΧΑΕ

Οι εκθέσεις των αναλυτών βάζουν «φωτιά» στο ταμπλό, με τράπεζες και ΕΥΔΑΠ στο επίκεντρο. Η JP Morgan βλέπει τη ΔΕΗ σε αναβαθμισμένο δείκτη MSCI, ενώ η ΕΧΑΕ ενισχύεται ακολουθώντας τα χνάρια της Euronext.