ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Ανοδικό ξέσπασμα στις αγορές, έπεσε σε 7,1% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Άνοδος 550 μονάδων ή 1,62% για τον Dow Jones, με τον S&P 500 να ενισχύεται 1,66%. Την καλύτερη πορεία ακολουθεί ο Nasdaq στο +3,64%. Ξεπερνά το 1% η άνοδος του Stoxx 600.

Ξέσπασμα ανόδου τόσο για τη Wall Street όσο και για τις ευρωπαϊκές αγορές προκάλεσαν τα θετικά στοιχεία για την αύξηση χαμηλότερα των εκτιμήσεων του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, με ταυτόχρονη υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων αλλά και ισχυρά κέρδη για ευρώ και στερλίνα. 

Άνοδος 550 μονάδων ή 1,62% για τον Dow Jones, με τον S&P 500 να ενισχύεται 1,66%, ενώ ξεκίνησε με κέρδη που ξεπερνούσαν το 2%, ενώ την καλύτερη πορεία ακολουθεί ο Nasdaq στο +3,64%, όντας ο δείκτης που έχει δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις από τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων της Fed. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες διατηρούσαν στάση αναμονής μέχρι την ανακοίνωση και πλέον διευρύνουν τα κέρδη τους, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται άνω του 1%. Παράλληλα κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν έναντι του δολαρίου τόσο η στερλίνα όσο και το ευρώ, ενώ και τα δύο νομίσματα βρίσκονται σε υψηλό έξι μηνών έναντι του αμερικανικού. 

Τα σημερινά στοιχεία, σε συνδυασμό με την βραδύτερη από την προβλεπόμενη αύξηση του αμερικανικού πληθωρισμού και τον Οκτώβριο, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση των αγορών ότι η Fed, η οποία ξεκίνησε σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της, θα ανακοινώσει αύριο αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50%, ενώ οι αγορές swaps που προσπαθούν να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις της, «βλέπουν» τώρα αύξηση 0,25% τον Φεβρουάριο έναντι 0,50% που ανέμεναν πριν από την ανακοίνωση του πληθωρισμού. 

«Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ο πληθωρισμός ήταν κατώτερος των προβλέψεων. Αυτά είναι καλά νέα για τις αγορές και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ», εκτίμησαν οι αναλυτές της First Citizens Bank Wealth Management και τόνισαν ότι «εάν αυτή η πτωτική τάση διατηρηθεί, επιτρέπει στη Fed να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων και τελικά να διακόψει το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους». 

Οι επενδυτές δεν πίστευαν ότι ο πληθωρισμός θα μειωνόταν τόσο γρήγορα όσο προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, αλλά τώρα μειώνεται ακόμη πιο γρήγορα, σημείωσε, μιλώντας στο Bloomberg, ο Μ. Χόρνμπαχ αναλυτής της Morgan Stanley, τονίζοντας ότι αυτή η πορεία ενισχύει τις προοπτικές των αγορών και για το 2023. 

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο αμερικανικός πληθωρισμός τον Νοέμβριο εμφάνισε αύξηση μόλις 0,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 7,1%. Οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι η μηνιαία άνοδος θα έφθανε στο +0,3% και η ετήσια στο 7,3%. Ταυτόχρονα ο ετήσιος πληθωρισμός είναι ο χαμηλότερος από τον Νοέμβριο του 2021. 

Εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,2% τον μήνα και 6% σε ετήσια βάση, έναντι αντίστοιχων εκτιμήσεων για 0,3% και 6,1%.

Η πτώση των τιμών της ενέργειας συνέβαλε στη συγκράτηση του πληθωρισμού. Ο ενεργειακός δείκτης μειώθηκε κατά 1,6% για το μήνα, εν μέρει λόγω της μείωσης της βενζίνης κατά 2%. Οι τιμές των τροφίμων, ωστόσο, αυξήθηκαν κατά 0,5% και ήταν αυξημένες κατά 10,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ακόμη και με τη μηνιαία πτώση του, ο ενεργειακός δείκτης ήταν υψηλότερος κατά 13,1% από τον Νοέμβριο του 2021.

Το κόστος στέγασης, το οποίο αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της στάθμισης του ΔΤΚ, συνέχισε να κλιμακώνεται, αυξανόμενο κατά 0,6% σε μηνιαία βάση και τώρα π 7,1% σε ετήσια βάση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Παρασύρει σε δίνη η Credit Suisse τις ευρωπαϊκές αγορές και το ΧΑ

Προσωρινή διακοπή διαπραγμάτευσης για τη Credit Suisse μετά τη δήλωση από Σ. Αραβία ότι δεν θα στηρίξει περαιτέρω την ελβετική τράπεζα. Βουλιάζουν οι τραπεζικές μετοχές στο ΧΑ με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 6%.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουλιάζουν» Ευρώπη και ΧΑ, επιθετικές ρευστοποιήσεις για τράπεζες

Απώλειες που ξεπερνούν το 4% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ άνω του 3% υποχωρεί ο εγχώριος τραπεζικός δείκτης. Στην Ευρώπη περνά το sell off που ξεκίνησε στη Wall Street. Ράλι για τα κρατικά ομόλογα.