ΓΔ: 1027.47 0.71% Τζίρος: 106.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Δύσκολο α' εξάμηνο στα χρηματιστήρια: Τι προβλέπουν οι μεγάλοι οίκοι

Πιέσεις το α' εξάμηνο και μικρή ανάκαμψη το δεύτερο στα χρηματιστήρια προβλέπουν οι αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg. Περιμένουν άνοδο του S&P 500 κατά 7% στο τέλος του έτους και 5% για τον Stoxx 600.

Μετά από ένα πολύ δύσκολο 2022 οι αγορές θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα ακόμη πιο δυσμενές 2023, όπως τουλάχιστον εκτιμούν οι κορυφαίοι στρατηγικοί αναλυτές της Wall Street, που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. 

Όπως εξηγούν οι μετοχές θα δεχθούν μεγάλες πιέσεις στο α’ εξάμηνο του 2023, καθώς τα εταιρικά μεγέθη θα υποχωρήσουν, η ανάπτυξη θα είναι αδύναμη, ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια. 

Το β’ εξάμηνο θα υπάρξει μία σταδιακή ανάκαμψη, καθώς εκτιμάται ότι η Fed θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, αλλά δεν θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, με αποτέλεσμα οι κορυφαίοι χρηματιστηριακοί δείκτες να κλείσουν το 2023 σε επίπεδα όχι πολύ υψηλότερα από αυτά που αναμένεται ότι θα ολοκληρώσουν το 2023. 

«Τα προβλήματα και οι κίνδυνοι που τάραξαν τις αγορές φέτος δεν πρόκειται να εξαφανιστούν το 2023 και ως εκ τούτου, ιδιαίτερα για το α’ εξάμηνο, οι προοπτικές δεν είναι θετικές», τόνισε, μιλώντας στο Bloomberg, ο Μίσλαβ Ματέτσκα, αναλυτής της JPMorgan Chase. 

Κατά μέσο όρο οι 22 στρατηγικοί αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα του αμερικανικού πρακτορείου εκτιμούν ότι ο S&P 500 θα κλείσει το 2023 στο επίπεδο των 4.078 μονάδων, δηλαδή περίπου 7% υψηλότερα σε σύγκριση με τρέχοντα επίπεδα. Οι υπεραισιόδοξοι αναμένουν ετήσια κέρδη 24%, ενώ οι υπεραπαισιόδοξοι πτώση κατά 11%. Για την Ευρώπη, ο μέσος όρος, μεταξύ 14 στρατηγικών αναλυτών που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα, «βλέπει» άνοδο περίπου 5% για τον Stoxx 600. 

Κεντρικές τράπεζες και ύφεση

Η επιφυλακτική στάση των στρατηγικών αναλυτών οφείλεται σε μία σειρά προβλημάτων που ξεκινούν από τη «σφιχτή» νομισματική πολιτική, περνούν στον πόλεμο στην Ουκρανία και καταλήγουν στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.  

Ακόμη και τα στοιχεία που δείχνουν υποχώρηση, έστω και ήπια, του πληθωρισμού δεν φαίνεται να πείθουν τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια προκειμένου να «ρίξουν» τον δείκτη τιμών καταναλωτών πιο κοντά στον στόχο του 2% που έχουν θέσει. 

Οι επιθετικοί τόνοι τόσο από τη Fed όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν απότομη πτώση των μετοχών και υπενθύμισαν στους επενδυτές ότι ο συγχρονισμός της πολυαναμενόμενης αλλαγής πολιτικής δεν θα είναι απλός.

Αν αυτό το μήνυμα δεν είχε ήδη περάσει, η Τράπεζα της Ιαπωνίας το κατέστησε περισσότερο σαφές χθες με μια σοκαριστική αλλαγή στην πολιτική της για τις αποδόσεις των ομολόγων.

Οι αναλυτές της JPMorgan αναμένουν ότι ο S&P 500 θα υποχωρήσει προς τα χαμηλά επίπεδα του 2022, προτού η στροφή της Fed τροφοδοτήσει μια ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο που θα τον αφήσει περίπου 10% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Στο χειρότερο σημείο του φέτος, τον Οκτώβριο, ο δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 25% στις 3.577 μονάδες. Οι κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων προβλέπουν επίσης ένα δύσκολο ξεκίνημα για το 2023, με σταδιακή ανάκαμψη στο β’ εξάμηνο, όπως έδειξε μία ακόμη έρευνα του Bloomberg.

Όσοι έχουν αισιόδοξη άποψη, μπορούν να επισημάνουν την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας, τον βραδύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων και την επαναλειτουργία της Κίνας μετά την άρση των lockdown λόγω του κορονοϊού. Όμως, προσθέτουν οι αναλυτές, οι αγορές δεν φαίνεται να έχουν ακόμη ενσωματώσει πλήρως τις δυσμενείς εκτιμήσεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2023. 

Οι Κρίστιαν Μίλερ-Γλίσμαν και Σεσίλια Μαριότι της Goldman Sachs, δήλωσαν στα τέλη του περασμένου μήνα ότι το μοντέλο τους υποδηλώνει 39% πιθανότητα επιβράδυνσης της ανάπτυξης των ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες, αλλά τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου αποτιμούσαν μόνο κατά 11% αυτήν την πιθανότητα.

Ο Μάικλ Ουίλσον της Morgan Stanley – ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «αρκούδα» - βλέπει τον S&P 500 να υποχωρεί έως και 21% στο α’ τρίμηνο του 2023. Μια επακόλουθη ανάκαμψη θα δει τον δείκτη να κλείνει το έτος γύρω στις 3.900 μονάδες, γεγονός που συνεπάγεται κέρδη περίπου 2% από το κλείσιμο της Δευτέρας.

Πλήγμα στην εταιρική κερδοφορία 

Ένα άλλο πρόβλημα αφορά την άμεση σύνδεση  μεταξύ της εταιρικής κερδοφορίας και της πορείας της οικονομίας. Ενώ τα κέρδη έδειξαν εκπληκτική ανθεκτικότητα στον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό το 2022, αναμένεται να καταρρεύσουν το επόμενο έτος, καθώς η πίεση στα περιθώρια κέρδους αυξάνεται και η ασθενέστερη ζήτηση δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού.

Ο Ουίλσον προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η πτώση των κερδών θα μπορούσε να συγκριθεί με εκείνη που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και ότι αυτό δεν έχει αποτιμηθεί στις μετοχές. Μια έρευνα της Bank of America έδειξε επίσης ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων αναμένουν επιδείνωση των προοπτικών των εταιρικών κερδών το επόμενο έτος, γεγονός που τους οδηγεί να συστήνουν στροφή στα ομόλογα σε σύγκριση με τις μετοχές. 

«Δεν αναμένουμε ότι το εποικοδομητικό σκηνικό ανάπτυξης του τρέχοντος έτους θα διατηρηθεί το 2023», εκτίμησε ο Ν. Λάκος-Μπουτζάς, κορυφαίος αναλυτής της JPMorgan, ο οποίος αναμένει ότι τα κέρδη θα μειωθούν κατά 9% στις ΗΠΑ, κατά 10% στη ζώνη του ευρώ και κατά 4% στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με την αναλύτρια της Goldman Sachs Σάρον Μπελ, η πτώση των κερδών στην Ευρώπη μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή όσο κατά τη διάρκεια τυπικών υφέσεων. Αν και σε προηγούμενες συρρικνώσεις τα κέρδη έπεφταν περίπου 30%, η πτώση μπορεί να περιοριστεί στο 8% αυτή τη φορά εν μέρει λόγω της ώθησης που θα δοθεί στις εταιρείες παραγωγής ειδών πολυτελείας και εξόρυξης από τη χαλάρωση των lockdown από την Κίνα.

Στην Ασία, η απομάκρυνση του Πεκίνου από την πολιτική Covid Zero έχει επίσης βελτιώσει τις προοπτικές για τις μετοχές. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley, παραμένουν σταθερά υπέρ των τοποθετήσεων σε αναδυόμενες αγορές της Ασίας έναντι των ανεπτυγμένων αγορών, καθώς είναι «πιο σίγουροι ότι αρχίζει ένας νέος ανοδικός κύκλος». Οι αναλυτές της Nomura Holding εν τω μεταξύ, εκτίμησαν ότι η ύφεση στη Δύση θα επιτρέψει στην Ασία να υπεραποδώσει, καθώς οι μετοχές εκεί προσφέρουν φθηνότερες αποτιμήσεις και καλύτερες θεμελιώδεις προοπτικές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Δύσκολο το 2023 για τις αγορές, τι εκτιμούν 22 κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι

Ύφεση σε ΗΠΑ, ευρωζώνη και Βρετανία, διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και δυσκολίες για την οικονομία της Κίνας οι βασικοί «πονοκέφαλοι» για τις αγορές φέτος.
ΑΓΟΡΕΣ

UBS: Δεν τέλειωσαν τα δύσκολα παρά το ράλι του Ιουλίου στις αγορές

Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν δύσκολες, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ έχει συρρικνωθεί για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης και στην Κίνα αναμένεται «προσγείωση» το β' εξάμηνο.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το σενάριο ύφεσης τρομάζει τις αγορές, στροφή στην ασφάλεια των μετρητών

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η επιθετική αύξηση επιτοκίων από τη Fed θα οδηγήσει σε ύφεση και περιορίζουν τις θέσεις σε μετοχές και ομόλογα. Ποιοι επιχειρηματικοί κλάδοι θεωρούνται ασφαλέστεροι για τοποθετήσεις.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» των μετοχών το α' τρίμηνο 2022, ράλι φυσικού αερίου - πετρελαίου

Απώλειες έως 9% για τους βασικούς δείκτες Ευρώπης και ΗΠΑ, σχετικά ανθεκτικό το ΧΑ με πτώση 1,55% για τον Γ. Δείκτη. Άλμα 72% για το φυσικό αέριο και 38% για το μπρεντ. Οι προβλέψεις των αναλυτών και ο φόβος της ύφεσης.