ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Τράπεζα της Ελλάδος
Φωτο: Τράπεζα της Ελλάδος

ΤτΕ: Ράλι κερδών από τις εισηγμένες, υπεραποδίδει το Χρηματιστήριο

Μεγάλη βελτίωση αποτελεσμάτων με διπλασιασμό κερδών προ φόρων επιτυγχάνουν φέτος οι εισηγμένες, αύξηση 64,5% στον κύκλο εργασιών. Θετική απόδοση του Γενικού Δείκτη, έναντι διψήφιας υποχώρησης σε Ευρώπη - ΗΠΑ.

Την εντυπωσιακή βελτίωση των αποτελεσμάτων και της αποδοτικότητας των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών καταγράφει στην Ενδιάμεση Έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τον διπλασιασμό της προ φόρων κερδοφορίας το α' εξάμηνο του έτους, από 1,7 σε 3,4 δισ. ευρώ. Σημειώνει, επίσης, την καλύτερη απόδοση του Χρηματιστηρίου έναντι των διεθνών αγορών, με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει 2,7%, ενώ ο S&P 500 χάνει 18,3% και ο Stoxx 600 13,5% ως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει η ΤτΕ, τα αποτελέσματα και η αποδοτικότητα των εισηγμένων μη χρηματοπιστωτικών εταιριών με έδρα στην Ελλάδα βελτιώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021:

  • Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις οικονομικές καταστάσεις 108 εισηγμένων στο ΧΑ επιχειρήσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο κύκλος εργασιών, τα μικτά κέρδη και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 64,5%, 54,6% και 63,4% αντίστοιχα έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2021. Τα κέρδη από  λειτουργικές δραστηριότητες (ΕΒΙΤ) ανήλθαν σε περίπου 3,8 δισεκ. ευρώ, έναντι περίπου 1,8 δισεκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε περίπου 3,4 δισεκ. ευρώ έναντι 1,7 δισεκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021.
  • Το περιθώριο EBITDA για το σύνολο των εισηγμένων επιχειρήσεων υποχώρησε ελαφρώς το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σχέση με ένα έτος νωρίτερα. Σημειώνεται όμως ότι υπάρχει ετερογένεια μεταξύ των κλάδων της οικονομίας ως προς το ρυθμό μεταβολής του περιθωρίου EBITDA, με τους κλάδους της ενέργειας και της ανάπτυξης ακινήτων να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις και τους κλάδους κοινής ωφέλειας και παροχής υπηρεσιών υγείας τις μεγαλύτερες μειώσεις. Αντίστοιχα συμπεράσματα προκύπτουν και από την εξέταση του περιθωρίου κερδών προ φόρων.
  • Οι δείκτες αποδοτικότητας συνολικών και ιδίων κεφαλαίων για το σύνολο των εισηγμένων επιχειρήσεων αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2021, ενώ ετερογένεια παρατηρείται μεταξύ των κλάδων. Επιπλέον, ο δείκτης ρευστότητας αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022 έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2021 για το σύνολο των εισηγμένων, παρουσιάζοντας και σ’ αυτή την περίπτωση ετερογένεια μεταξύ των κλάδων. Τέλος, ο δείκτης μόχλευσης βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, γεγονός που ισχύει για τους περισσότερους κλάδους.

Η ανθεκτικότητα του ΧΑ

Οι αναθεωρήσεις επί τα χείρω των προοπτικών της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς, τα αυξημένα επιτόκια, καθώς και οι προσδοκίες για μειωμένη κερδοφορία των επιχειρήσεων, έχουν επιδεινώσει το επενδυτικό κλίμα στις διεθνείς αγορές μετοχών, τονίζει η ΤτΕ στο κεφάλαιο όπου παρουσιάζει τις εξελίξεις στα χρηματιστήρια.

Ενδεικτικά, προσθέτει, σε συνάφεια με την επιδείνωση των προοπτικών της οικονομικής  δραστηριότητας, έχουν αναθεωρηθεί επί τα χείρω οι προοπτικές της κερδοφορίας των εισηγμένων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη.

Έτσι, το 2022 παρατηρούνται υποχώρηση των τιμών και σημαντική άνοδος της μεταβλητότητας τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και στην ελληνική αγορά:

  • Σε αυτό το περιβάλλον, οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) συνολικά δεν παρουσίασαν αξιοσημείωτες μεταβολές το υπό εξέταση διάστημα του 2022 (μεταβολή Γενικού Δείκτη από 1.1.2022 έως 15.12.2022: +2,7%.
  • Βέβαια, πρέπει να επισημανθεί ότι οι ελληνικές μετοχές έχουν καταγράψει σημαντικά καλύτερη επίδοση από τις μετοχές στις ΗΠΑ (S&P 500: -18,3%) και την ευρωζώνη (EURO STOXX:-13,5%, DAX: -12,0%, CAC 40: -8,8%, FTSE MIB:-13,2%), γεγονός που συνδέεται τόσο με την προγενέστερη μεγαλύτερη πτώση των τιμών των ελληνικών μετοχών όσο και με την μεγαλύτερη του αναμενομένου ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας.
  • Από τους επιμέρους κλάδους, εκείνος των τροφίμων παρουσιάζει τις μεγαλύτερες αρνητικές αποδόσεις (-25,7%), ενώ ο κλάδος της ενέργειας καταγράφει έντονα θετικές αποδόσεις (+42,7%).
  • Η συναλλακτική δραστηριότητα (μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών) την περίοδο από τις αρχές Ιανουαρίου έως τις 15.12.2022 ανήλθε σε 74,6 εκατ. ευρώ, παραμένοντας σχετικά σταθερή σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 (72,1 εκατ. ευρώ).
  • Την ίδια περίοδο του 2022 τρεις εταιρίες εισήχθησαν στην κύρια αγορά του ΧΑ, μία εκ των οποίων ήταν προηγουμένως εισηγμένη στην εναλλακτική αγορά, δύο εισήχθησαν στην εναλλακτική αγορά του ΧΑ, ενώ τέσσερις διαγράφηκαν από την κύρια αγορά.
  • Τέλος, πραγματοποιήθηκαν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από εισηγμένες εταιρίες του μη χρηματοπιστωτικού τομέα συνολικού ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ, έναντι περίπου 1,7 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

trapezes-banks
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς οι ελληνικές τράπεζες «κλειδώνουν» διπλάσιες αποτιμήσεις από το 2019

Η τεράστια διαδρομή που έχουν διανύσει οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές από το 2019: Τι δείχνει η σχέση τιμής προς τη λογιστική αξία. Πώς οι διεθνείς επενδυτές θα επιβεβαιώσουν με τα κεφάλαιά τους την αλλαγή επενδυτικής «πίστας».
ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικό ράλι «βλέπουν» οι αναλυτές: Γιατί παραμένουν φθηνές οι μετοχές

Οι αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών παραμένουν πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Χάνουν το πλεονέκτημα των επιτοκίων, αλλά θα είναι αντίβαρο η αύξηση χορηγήσεων. Ποιες είναι οι τιμές στόχοι.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το ΧΑ παίζει... μπάλα μόνο του: Πρώτο με διπλάσια απόδοση από τον δεύτερο

Ο Economist πίνει... ούζο στο όνομα της ελληνικής αγοράς: Κορυφαία πραγματική απόδοση στον κόσμο με απόσταση σχεδόν 20 μονάδων από τη δεύτερη. Γιατί δεν είναι υπερβολικές οι αποτιμήσεις των μετοχών: οι κρίσιμοι δείκτες.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

«Ποταμός» 3,4 δισ. σε ομόλογα και ΧΑ, έρχονται νέα κύματα κεφαλαίων

Μόνο το πρώτο τετράμηνο και πριν οριστικοποιηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, οι ξένοι τοποθέτησαν κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ. Η αναβάθμιση, η είσοδος σε διεθνείς δείκτες και οι επόμενες εισροές.
ΑΓΟΡΕΣ

Αγοράζουν μετοχές οι ασφαλιστικές αλλά όχι στο ελληνικό χρηματιστήριο

Το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι ασφαλιστικές εταιρείες αύξησαν κατά 108 εκατ. τις θέσεις τους σε μετοχές, αλλά τοποθέτησαν μόνο 5 εκατ. σε ελληνικούς τίτλους. Γιατί αποφεύγουν το ΧΑ και πότε θα αλλάξουν στάση.
ΑΓΟΡΕΣ

Τι φοβάται η ΕΚΤ για τις μετοχές: Τα επιτόκια και ο κίνδυνος «βουτιάς»

Αυξημένο κίνδυνο άτακτης δυναμικής στις αγορές λόγω υψηλών επιτοκίων και απότομης οικονομικής επιβράδυνσης «βλέπει» η ΕΚΤ. Χαρακτηρίζει τραβηγμένες τις αποτιμήσεις των μετοχών. Ανθεκτικές οι ελληνικές μετοχές, εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος.