ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
γράφημα χρηματιστηρίου μετοχών
Φωτό: Shutterstock

Στενό εύρος διακύμανσης και επιλεκτικές κινήσεις των επενδυτών στο ΧΑ

Συνεχίζουν να ξεχωρίζουν οι τίτλοι των Τρ. Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Viohalco με κέρδη που ξεπερνούν το 1%. Θετική πορεία για ΟΤΕ και ΔΕΗ, αλλά σημαντικές πιέσεις για Coca-Cola HBC.

Με εύρος διακύμανσης λίγο πάνω από τις δύο μονάδες ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να κινείται με θετικό πρόσημο, αλλά οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και προχωρούν σε πολύ επιλεκτικές κινήσεις κυρίως σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης. 

Αρνητικό γύρισμα για τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και τα futures της Wall Street, με την επενδυτική διάθεση να πλήττεται μετά και την ανακοίνωση μεγάλου αριθμού νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα, γεγονός που μπορεί να αναγκάσει την κυβέρνηση της χώρας να εφαρμόσει πιο σκληρή πολιτική για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Covid-19. Πτώση 0,02% για τον Stoxx 600, ο οποίος στο ξεκίνημα της συνεδρίασης είχε κέρδη που ξεπερνούσαν το 0,4%. Απώλειες 0,20% εμφανίζουν τα futures του S&P 500

Ο Γενικός Δείκτης στις 14:02 εμφανίζει κέρδη 0,22% στις 925,87 μονάδες, με το υψηλό ημέρας να είναι στις 928,70 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 17,8 εκατ. ευρώ. Κέρδη 0,10% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να βρίσκεται στο +0,20%. 

Μαζεύει τα κέρδη του και ο τραπεζικός δείκτης στο 0,42%, με την Τράπεζα Πειραιώς να συνεχίζει να έχει την καλύτερη εικόνα και να ενισχύεται 1,56%. Πτώση 0,20% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να έχει άνοδο 0,53% και την Εθνική Τράπεζα να κινείται 0,67% υψηλότερα. 

«Βαρίδι», μετά από αρκετές συνεδριάσεις καλής εικόνας, η μετοχή της Coca-Cola HBC με απώλειες 1,06%, ενώ αρνητική είναι η πορεία και για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στο -0,46%. Αντίθετα κέρδη σημειώνουν τόσο ο ΟΤΕ όσο και η ΔΕΗ στο +0,27% και +0,76% αντίστοιχα, με τη δεύτερη να δέχεται ώθηση μετά και από συμφωνία με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τη Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου για την εξαγορά από τη ΔEΗ του 51% των μετοχών της εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε.» και την εξαγορά από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας του 29% της ίδιας εταιρείας. Κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν Ελλάκτωρ και Viohalco, ενώ ήπια πτωτικά στο -0,28% κινείται η Motor Oil μετά το χθεσινό ράλι. 

Το ΧΑ παρά την ήπια σημερινή του πορεία συνεχίζει να υπεραποδίδει έναντι των διεθνών αγορών, ενώ όπως επισημαίνει και η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της οι εισηγμένες εμφάνισαν ράλι κερδών στο α' εξάμηνο, με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει 2,7%, ενώ ο S&P 500 χάνει 18,3% και ο Stoxx 600 13,5% ως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιάννης Στουρνάρας σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό φρόντισε να προειδοποιήσει τα πολιτικά κόμματα να μην ξεκινήσουν έναν κύκλο αέναης παροχολογίας, καθώς αυτό θα μπορούσε να πλήξει την οικονομία, με δεδομένο ότι η δημοσιονομική πορεία θα πρέπει να είναι προσεκτική. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή εβδομαδιαία πτώση 3,11% στο Χρηματιστήριο μετά από οκτώ άνοδους

Με πτώση 3,11% έκλεισε η αγορά αυτή την εβδομάδα, μετά από οκτώ ανοδικές εβδομάδες και συνολικά κέρδη 12,27%. Η Goldman Sachs παραμένει θετική για το ΧΑ, ανεβάζοντας την εκτίμηση του Γενικού Δείκτη στις 2.500 μονάδες.
Αγορές-Χρηματιστήρια
ΑΓΟΡΕΣ

Βύθιση τιμών με -2,82% στο Χρηματιστήριο και μαζικές ρευστοποιήσεις

Μαζικές ρευστοποιήσεις στο ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 2,82% στις 2.288,83 μονάδες και τον τζίρο να εκτοξεύεται στα 389 εκατ. ευρώ, με ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες, Τιτάν και ΔΕΗ και φρένο στο ανοδικό σερί των τελευταίων εβδομάδων
ΟΛΠ
ΑΓΟΡΕΣ

ΟΛΠ: Τι «φρενάρει» τη μετοχή παρά τα ισχυρά μεγέθη και το γεμάτο ταμείο

Η μετοχή του ΟΛΠ υποαποδίδει έναντι του Γενικού Δείκτη παρά τα αυξημένα κέρδη, τα ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα και την πρόοδο επενδύσεων. Οι γεωπολιτικές ισορροπίες, η πτώση όγκων και οι προσδοκίες για υψηλότερο μέρισμα στο επίκεντρο.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
MARKET MAKER

«Φωτιές» στο ταμπλό από εκθέσεις, έρχεται αναβάθμιση για ΔΕΗ και η ΕΧΑΕ

Οι εκθέσεις των αναλυτών βάζουν «φωτιά» στο ταμπλό, με τράπεζες και ΕΥΔΑΠ στο επίκεντρο. Η JP Morgan βλέπει τη ΔΕΗ σε αναβαθμισμένο δείκτη MSCI, ενώ η ΕΧΑΕ ενισχύεται ακολουθώντας τα χνάρια της Euronext.