ΓΔ: 1422.26 0.33% Τζίρος: 45.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:36:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Χρηματιστήριο Αθηνών

Χρηματιστές vs Γ. Κοντόπουλου: Τα... casus belli και το μέλλον του ΧΑ

Αντιδρούν οι ελληνικές χρηματιστηριακές στις πρωτοβουλίες της νέας διοίκησης της ΕΧΑΕ για ενίσχυση της παρουσίας ξένων εταιρειών με το βλέμμα σε ένα deal με τη Euronext. Αντιπροτείνουν αύξηση εισηγμένων και περιφερειακές συνεργασίες.

Την ώρα που το ελληνικό χρηματιστήριο έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί ελκυστικό προορισμό για τις ελληνικές επιχειρήσεις, που πλέον βρίσκουν άλλες εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, οπότε δεν υπάρχουν νέες εισαγωγές για την ανανέωση της δυναμικής και την ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ενώ συγχρόνως η φυγή εταιρειών από το ταμπλό συνεχίζεται με αμείωτο βαθμό, στο παρασκήνιο σοβεί μια «κόντρα» μεταξύ των επαγγελματικών της αγοράς, των χρηματιστών, με τον νέο πρόεδρο του Χ.Α., Γιάννο Κοντόπουλο.

Κάποιοι χρηματιστές μιλούν ευθέως για μεγάλη κόντρα με το νέο πρόεδρο του Χ.Α., ενώ άλλοι απλώς κάνουν λόγο για διαφορετικές προσεγγίσεις στην προσπάθεια ανάπτυξης της αγοράς, που εδώ και πολλά χρόνια παρακμάζει, καθώς από τις 370 εισηγμένες προ εικοσαετίας, έχουν απομείνει μόλις 155 με τάσεις συνεχούς μείωσης. Παράλληλα, οι ενεργοί κωδικοί έχουν παγιωθεί μόλις σε 15 έως 35 χιλιάδες τα τελευταία χρόνια, ενώ εσχάτως, όπως αναφέρουν πηγές στο BusinessDaily.gr, μόλις 400 κωδικοί κάνουν κινήσεις καθημερινά!

Ο κ. Κοντόπουλος έχει πολύ ισχυρό βιογραφικό και πήρε τη θέση του Χ.Α. με ξεκάθαρη εντολή να ανανεώσει τη δυναμική της αγοράς, να τη «ζωντανέψει», ώστε να αντανακλά την πορεία της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Γιατί εδώ και πολλά χρόνια το Χ.Α. έχει πάψει να καθρεφτίζει τις εξελίξεις στην οικονομία, παραμένοντας ουραγός των εξελίξεων.

Αρχική αφορμή για την καχυποψία των χρηματιστών έναντι του κ. Κοντόπουλου ήταν, όπως σημειώνουν χρηματιστές στο BD, ότι στις όποιες αρχικές αποφάσεις και προσαρμογές δεν τους έλαβε υπόψη, δεν συνομίλησε μαζί τους, δεν επιδίωξε τη ζύμωση με την αγορά, όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Κάποιοι τον κατηγορούν για ελιτισμό και κινήσεις σε λάθος timing, σε μια αγορά που έτσι κι αλλιώς νοσεί για χρόνια, άρα απαιτείται συλλογική προσπάθεια και σύμπλευση όλων των εμπλεκόμενων για να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή.

Ορισμένοι εκ των χρηματιστών που συνομίλησε το BD σημειώνουν πως ο κ. Κοντόπουλος, με τις κινήσεις που έχει κάνει έως τώρα, δείχνει ότι προσπαθεί να διεθνοποιήσει το χρηματιστήριο, να το βάλει στον ευρωπαϊκό ή και παγκόσμιο χάρτη, και –έχοντας και την πολιτική κάλυψη– να πετύχει κάποια σύνδεση, ένα joint venture με μεγάλη ξένη αγορά εν ευθέτω χρόνω, εν προκειμένω με το Euronext των Βρυξελλών. Στόχευση ασφαλώς θεμιτή και αν μη τι άλλο ωφέλιμη για μια αγορά που βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο περιθώριο, έχοντας υποβιβαστεί στις αναδυόμενες, κάτι που ενέτεινε την απομόνωσή της.

Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι κάποιες πρωτοβουλίες του νέου επικεφαλής του Χ.Α. έφεραν εύλογη αναστάτωση καθώς διακόπτει μια παγιωμένη κατάσταση σε αρκετούς τομείς, που βεβαίως βόλευαν ορισμένους, όμως –όπως εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται– δεν είχαν οδηγήσει την ελληνική αγορά σε άνθηση. Αρκετοί αναγνωρίζουν τεχνοκρατικά κίνητρα και προσπάθεια να «σπάσουν» κατεστημένες καταστάσεις που δεν ωφελούσαν, άλλοι όμως σημειώνουν πως «κοιτάζοντας τη μεγάλη εικόνα, έχει περιθωριοποιήσει και υποτιμήσει όλες τις άλλες λειτουργίες και επιμέρους καταστάσεις της αγοράς».

Η κατάργηση της πλατφόρμας X-Net ήταν το πρώτο "casus belli", ενώ ακολούθησε το road show στο Λονδίνο, όπου αποκλείστηκαν οι εγχώριες ΑΧΕ και έγινε υπό την αιγίδα της Morgan Stanley, ενώ μεγάλες αντιδράσεις έχει φέρει η προσπάθεια του κ. Κοντόπουλου να «ανοίξει» περαιτέρω την αγορά σε remote members (εξ αποστάσεως μέλη), εντείνοντας –αναίτια για τους χρηματιστές– τον ανταγωνισμό σε μια αγορά όπου η πίτα των συναλλαγών είναι πολύ μικρή.

Προ περίπου είκοσι ημερών, αντιπροσωπεία του ΣΜΕΧΑ (Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών) επισκέφτηκε τον πρόεδρο του Χ.Α. και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ και του εξέφρασε την αντίθεσή της με το «κόψιμο» της πλατφόρμας X-Net. Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα θα πάψει από τον προσεχή Μάρτιο, παίρνοντας παράταση ένα μήνα, καθώς ήταν προγραμματισμένο να σταματήσει το Φεβρουάριο.

Από τον ΣΜΕΧΑ τονίστηκε πως περίπου δέκα μέλη, μικρομεσαίες χρηματιστηριακές, εξυπηρετούνται από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, η οποία δίνει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, οπότε το κόψιμο θα τις ζημιώσει αναίτια. Αυτές οι μη τραπεζικές ΑΧΕ εξυπηρετούσαν τους πελάτες τους σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις εξωτερικού.

Η πλευρά του CEO της ΕΧΑΕ αντέτεινε πως η πλατφόρμα «χτίστηκε» εξ αρχής ερασιτεχνικά, είναι πλέον ξεπερασμένη αλλά συνάμα και πολύ ζημιογόνα (κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για επιβάρυνση της ΕΧΑΕ κατά 300 έως 400 χιλιάδες ευρώ ετησίως), οπότε δεν μπορεί επί σειρά ετών να απασχολούνται στελέχη σε μια ζημιογόνα διαδικασία ενώ θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε άλλους τομείς.

Πάντως, διευθύνων σύμβουλος γνωστής ιδιωτικής χρηματιστηριακής σημειώνει πως «ασχέτως αν δεν μας συμφέρει το κόψιμο του X-Net, αν έμπαινε μέσα η ΕΧΑΕ 300 ή 400 χιλιάδες ευρώ, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να υποτιμηθεί».

Αναφορικά με το road show στο Λονδίνο, όπου αποκλείστηκαν οι εγχώριες ΑΧΕ που ήταν εκ των χορηγών στα προηγούμενα 15 επενδυτικά συνέδρια από το 2006 που καθιερώθηκε αυτή η διαδικασία εξωστρέφειας της αγοράς επί ημερών Σπύρου Καπράλου, χρηματιστής τονίζει πως «δεν θέλω να αδικήσω τον κ. Κοντόπουλο, όμως έχει κάνει αρκετά φάουλ, ίσως από άγνοια και υπερβάλλοντα ζήλο. Μπήκε στην αγορά με ένα μοντέλο σαν να θέλει να χτυπήσει τους χρηματιστές. Το γεγονός ότι απέκλεισε εμάς, τους επαγγελματίες της αγοράς από μια εκδήλωση εξωστρέφειας, ήταν λάθος. Όμως, θέλω να πιστεύω ότι ήταν μεμονωμένο γεγονός και ότι δεν θα γίνει ξανά».

Η προσέλκυση των ξένων εταιρειών

Η ιστορία της προσέλκυσης των remote members (μέλη που κάνουν συναλλαγές εξ αποστάσεως) στην ελληνική αγορά δεν είναι καινούρια, καθώς χρονολογείται από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000. Η πλευρά του προέδρου του Χ.Α. θεωρεί πως είναι ένας ακόμη τρόπος διεθνοποίησης της αγοράς, που μπορεί να φέρει νέους «παίκτες» στο σύστημα, να δώσει επιπλέον τζίρους και γενικώς να απλώσει το… παιχνίδι.

Όμως, σύμφωνα με χρηματιστές, στις μεγάλες ΑΧΕ που «δουλεύουν» κατά 80% με ξένους θεσμικούς, τα μέτρα υπέρ των ξένων εταιρειών εντείνουν τον ανταγωνισμό και μπορεί να τους κόψουν το μεγαλύτερο κομμάτι από τον τζίρο τους. Παράλληλα, σημειώνουν πως οι μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού είναι ήδη εξ αποστάσεως μέλη, αναφέροντας τα παραδείγματα οίκων όπως UBS, Deutsche Bank κ.α. που έχουν σημαντικά μερίδια στις συναλλαγές του Χ.Α. κάθε μήνα.

Μιλώντας στο BD, χρηματιστής τονίζει πως «αυτό που προέχει στην αγορά δεν είναι να αυξήσουμε τους… πελάτες, δηλαδή τις χρηματιστηριακές, αλλά το ζητούμενο είναι να… αυγατίσουμε την αγορά με περισσότερες εισηγμένες εταιρείες και επενδυτικές επιλογές, να κάνουμε πιο ελκυστικό το προϊόν.

Η αγορά χρειάζεται νέες καλές εισαγωγές, μεγάλες και ελκυστικές εταιρείες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το κύρος και το ειδικό βάρος της αγοράς, αυξάνοντας και τη συνολική κεφαλαιοποίηση. Η διοίκηση του Χ.Α. θα πρέπει να κοιτάξει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προσέλκυσης στην αγορά εταιρειών από κλάδους όπως των φαρμάκων (ELPEN, Βιανέξ, DEMO), του real estate, του τουρισμού και, γενικότερα, από κλάδους – πρωταγωνιστές της ελληνικής οικονομίας».

Ο ίδιος σημειώνει επίσης πως το Χ.Α. -πριν συνδεθεί με οποιοδήποτε τρόπο με αγορές τύπου Euronext– θα πρέπει να «χτίσει» μέγεθος μέσω συνεργασιών στις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Ν.Α. Ευρώπης, με συνεργασίες με τις κεφαλαιαγορές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας, ενώ θα πρέπει να κοιτάξει εκτενή συνεργασία και με το Ισραήλ και μετά να στραφεί μακρύτερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimastirio, agores, xa, metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Αρχίζει κινητικότητα στο Χρηματιστήριο για νέες εισαγωγές εταιρειών

Εγκρίνεται η εισαγωγή των εταιρειών ακινήτων Μπλε Κέδρος και Dimand, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από δύο μεγάλες εταιρείες για την Κύρια Αγορά. Η R Energy 1 και η NewCo κατευθύνονται στην Εναλλακτική.
xrimastirio, agores, xa, metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Από την ακραία απαξίωση στο στοίχημα της αναγέννησης

Το «τραύμα» του '99, η μεγάλη περιπέτεια της οικονομικής κρίσης και η μαζική έξοδος εισηγμένων εταιρειών και επενδυτών από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Πρόκληση για τη νέα διοίκηση Κοντόπουλου η αναζωογόνηση της αγοράς.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

«Παρέλαση» κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο: Τζίρος 1,23 δισ. ευρώ το πενθήμερο

Σε υψηλά τουλάχιστον δύο δεκαετιών κινούνται οι μέσες συναλλαγές τους πρώτους δυόμισι μήνες του 2024 στο Χ.Α., καθώς το placement της Πειραιώς και η εισαγωγή του Αεροδρομίου δίνουν βάθος στην αγορά.
ΑΓΟΡΕΣ

«Φορτωμένη» ημέρα για το Χ.Α. με παράγωγα, rebalancing και τη Moody’s

Γεμάτη είναι η σημερινή συνεδρίαση, καθώς υπάρχει η τριπλή λήξη παραγώγων σε δείκτες και μετοχές, ενώ στο φινάλε θα έχουμε rebalancing λόγω αλλαγών στάθμισης στον FTSE. Το βράδυ η Moody’s θα δημοσιεύσει νέα αξιολόγηση.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» για... τεχνικούς λόγους στο ΧΑ: Πώς την εξηγούν οι χρηματιστές

Στην αναδιάρθρωση θέσεων ξένων θεσμικών λόγω της μεγάλης αύξησης της στάθμισης της Πειραιώς σε δείκτες αποδίδουν στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς τις χθεσινές, ισχυρές πιέσεις. Εκτιμούν ότι δεν εμπνέει ανησυχία.