ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Ζητούνται αγοραστές για ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα 400 δισ. το 2023

Νέες προκλήσεις για τον δανεισμό των κυβερνήσεων δημιουργεί ο τερματισμός της αγοράς τίτλων από την ΕΚΤ, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των επιτοκίων. Πώς θα προσελκύσουν τους επενδυτές από την αγορά.

Έχοντας χάσει τον καλύτερο αγοραστή τους, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να βρουν τρόπο να προσελκύσουν τους ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να πουλήσουν συνολικές εκδόσεις χρέους 400 δισ. ευρώ το 2023. 

Η ΕΚΤ από το 2015, μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, είχε κάνει αρκετά εύκολη τη διαδικασία χρηματοδότησης των κυβερνήσεων, αλλά όλα αυτά θα αλλάξουν από το α’ τρίμηνο του επόμενου έτους, καθώς η τράπεζα αρχίζει τη μείωση του ισολογισμού της, με ρυθμό 15 δισ. ευρώ μηνιαίως από τον Μάρτιο.

Αυτή ακριβώς η δυσκολία εύρεσης αγοραστών και φυσικά η εκτίμηση ότι τα επιτόκια που θα ζητήσουν οι αγορές για να τοποθετηθούν σε κρατικά ομόλογα θα είναι υψηλότερα σε σύγκριση με το τρέχον έτος, οδήγησε και τον ΟΔΔΗΧ να καταστεί περισσότερο συντηρητικός στον προγραμματισμό του, προγραμματίζοντας εκδόσεις ύψους 7 δισ. το επόμενο έτος, ποσό σημαντικά μικρότερο σε σύγκριση με τα 12 δισ. που ήταν ο στόχος για το τρέχον έτος και ο οποίος δεν καλύφθηκε, αφού συγκεντρώθηκαν 8,3 δισ. από την αγορά.

Στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις έχουν μεγάλη ανάγκη να καλύψουν μία σειρά αυξημένων δαπανών, μεταξύ των οποίων και αυτές που αφορούν τα προγράμματα στήριξης για το ράλι των τιμών ενέργειας, με χώρες όπως η Γερμανία να ξεχνούν την παραδοσιακή τους «προσεκτική προσέγγιση» και να προχωρούν σε μεγάλες αυξήσεις του δανεισμού τους. 

«Βλέπουμε μικρή διάθεση μεταξύ των επενδυτών να είναι αγοραστές ευρωπαϊκών ομολόγων το επόμενο έτος», προειδοποιεί, μιλώντας στο Reuters, ο Τζ. Λε Μπέρον, επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στην Allianz Global Investors, ο οποίος, μάλιστα, συστήνει πώληση γερμανικών ομολόγων και αγορά αμερικανικών.

Σημειώνει ακόμη ότι τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα τριπλό πρόβλημα: μία «επιθετική» ΕΚΤ σε επίπεδο επιτοκίων, έναρξη του προγράμματος ποσοτικής σύσφιξης και πολλές νέες εκδόσεις στο α’ τρίμηνο του 2023. 

Οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων έχουν ήδη εκτοξευθεί κατά 250 μονάδες βάσης φέτος και των ιταλικών έχουν αυξηθεί περισσότερο από 300 μονάδες βάσης. Οι αναλυτές της BNP Paribas, της Deutsche Bank και της Citigroup, τριών από τις τέσσερις κορυφαίες τράπεζες που διενεργούν πωλήσεις κρατικών ομολόγων, τόνισαν ότι οι αποδόσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται και το επόμενο έτος.

Η BNP αναφέρει τις πωλήσεις χρέους ως έναν παράγοντα που αναμένεται να ωθήσει την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας άλλες 45 μονάδες βάσης, στο 2,75% το πρώτο τρίμηνο. Η BofA αναφέρει ότι η ποσοτική σύσφιξη αρχίζει νωρίτερα από ό,τι περίμεναν οι επενδυτές, αυξάνοντας την πιθανότητα μιας «κατάρρευσης», όπου οι αγορές δεν θα μπορούν να απορροφήσουν περισσότερες εκδόσεις χωρίς οι επενδυτές να ζητούν υψηλότερες αποδόσεις.

Οι επενδυτές θα πρέπει επίσης να αποφασίσουν πώς εκτιμούν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ιταλίας. Οι αποδόσεις είναι πλέον πάνω από το επίπεδο του 4% που αρχίζει να ανησυχεί τους επενδυτές. 

Ωστόσο, δεν πιστεύουν όλες οι τράπεζες ότι οι αποδόσεις θα αυξηθούν το επόμενο έτος. Η JPMorgan, ηγέτης στις πωλήσεις κρατικού χρέους σε ευρώ, αναμένει πτώση. Άλλες, συμπεριλαμβανομένης της BNP, βλέπουν επίσης πτώση των αποδόσεων μετά από μια αρχική άνοδο. Η ελπίδα είναι ότι οι υψηλότερες αποδόσεις θα προσελκύσουν αγοραστές και μια πιθανή ύφεση θα καταστήσει τελικά πιο ελκυστικά τα περιουσιακά στοιχεία χαμηλότερου κινδύνου, όπως τα ομόλογα.

Αγοραστές καλούνται να γίνουν εκ νέου οι τράπεζες, όπως εκτιμά ο Κρις Τζέφρι, επικεφαλής της στρατηγικής επιτοκίων και πληθωρισμού της Legal and General Investment Management. Για να γίνει το χρέος πιο ελκυστικό, ο Τζέφι εκτίμησε ότι πρέπει επίσης να υπάρξει περαιτέρω μείωση των spread στα swaps επιτοκίων, που χρησιμοποιούνται από επενδυτές όπως οι τράπεζες για την αντιστάθμιση του κινδύνου των επιτοκίων, σε σχέση με τις αποδόσεις των ομολόγων.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις κυβερνήσεις θα είναι να βρουν τον κατάλληλο χρόνο για να προχωρήσουν στις εκδόσεις ομολόγων, ενώ θα πρέπει να είναι προσεκτικές κατά την επιλογή της διάρκειας των τίτλων που θα εκδώσουν και να αποζημιώσουν τους επενδυτές αρκετά ώστε να αγοράσουν το χρέος, σημειώνουν ειδικοί στην αγορά ομολόγων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Αφήνουν τις καταθέσεις οι Ευρωπαίοι και αγοράζουν κρατικά ομόλογα

Όλο και περισσότερο οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης διαθέτουν ομόλογα και έντοκα γραμμάτια απευθείας σε ιδιώτες επενδυτές, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων είναι πολύ καλύτερες από αυτές των τραπεζικών καταθέσεων.
JPMORGAN, BANKS,TRAPEZES
ΑΓΟΡΕΣ

JP Morgan: Τα ελληνικά ομόλογα έχουν γίνει πιο ελκυστικά από τα ιταλικά

Η πρόσφατη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένη, ενώ η JP Morgan αναμένει ότι η Ελλάδα θα επανέλθει με δεύτερη έκδοση αναφοράς στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές του δευτέρου τριμήνου.