ΓΔ: 1035.72 1.43% Τζίρος: 47.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Ebury: Στον αμερικανικό πληθωρισμό η προσοχή των διεθνών αγορών

Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ, τα οποία θα ανακοινωθούν την Πέμπτη για να σταθμίσουν και τις προθέσεις της Fed.

Η περασμένη εβδομάδα έφερε κάποια ανακούφιση στο μέτωπο του πληθωρισμού και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όπως τονίζει ο Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer  της Ebury.

Στην Ευρώπη, οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν το Δεκέμβριο περισσότερο από το αναμενόμενο. Στις ΗΠΑ, οι αυξήσεις στους μισθούς φάνηκε να μετριάζονται. Ως απάντηση, οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν και τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου ξεκίνησαν τη χρονιά με το δεξί, καταγράφοντας όλα ράλι. Τα G10 νομίσματα  κινήθηκαν με μικτά πρόσημα, αλλά τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών σημείωσαν δυναμική άνοδο, με οδηγό την αισιοδοξία των επενδυτών, με επικεφαλής τα νομίσματα της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Το ταϊλανδικό μπατ πέρασε στην κορυφή την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο κλάδος του τουρισμού  αναμένεται να είναι ισχυρός για τη χώρα,  καθώς θα ωφεληθεί από το τέλος των πολιτικών μηδενικού COVID-19 στην Κίνα. 

Την εβδομάδα που αρχίζει, η προσοχή στρέφεται στην πολύ σημαντική έκθεση για τον πληθωρισμό, με το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ, την Πέμπτη. Η αισιοδοξία της αγοράς ότι η κορύφωση του πληθωρισμού είναι πίσω μας, αφήνει ελάχιστα περιθώρια λάθους στο κομμάτι αυτό. Στρατηγικοί αναλυτές και οικονομολόγοι αναθεωρούν κυρίως προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για το ευρώ, στην απόηχο της αίσθησης ότι ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης θα είναι μικρότερος από τον αναμενόμενο, και ότι οποιαδήποτε ύφεση στην περιοχή θα είναι σύντομη και ρηχή. Αυτή ήταν και η άποψή μας όλο αυτό το διάστημα. Τα μηνιαία στοιχεία για το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Νοέμβριο και μια λίστα σημαντικών ομιλητών κεντρικών τραπεζών, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Πάουελ, την Τρίτη, θα ολοκληρώνουν τα γεγονότα της εβδομάδας. 

Στερλίνα 

Η στερλίνα είχε ένα ασυνήθιστο ξεκίνημα της χρονιάς, αλλά κατάφερε να σημειώσει μια αξιοπρεπή απόδοση κοντά στην κορυφή του πίνακα των G10 νομισμάτων. Η στερλίνα θεωρείται πλέον ως περιουσιακό στοιχείο κινδύνου, και ενισχύθηκε μέτρια από τις ισχυρές αγορές. Αυτή την εβδομάδα, τα στοιχεία του ΑΕΠ του Νοεμβρίου ξεχωρίζουν, καθώς αναζητούμε επιβεβαίωση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε ήπια ύφεση. Γενικά, οι προσδοκίες είναι για συρρίκνωση κατά 0,3% της οικονομικής παραγωγής. Το κλίμα γύρω από την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αρκετά πτωτικό, και μια θετική έκπληξη εδώ θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σημαντικό ράλι της στερλίνας. 

Ευρώ 

Το κλίμα γύρω από την οικονομία της Ευρωζώνης έχει βελτιωθεί αξιοσημείωτα τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω ενός ήπιου χειμώνα, των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας και μιας σημαντικής βελτίωσης του ονομαστικού πληθωρισμού. Η γνώμη μας είναι να μην δώσουμε υπερβολική σημασία στην έκπληξη που προκάλεσε ο πληθωρισμός την περασμένη εβδομάδα. Προκλήθηκε από την άμεση κρατική παρέμβαση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα στη Γερμανία και την Ισπανία, και όχι από μια ουσιαστική εξισορρόπηση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Ο δομικός πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται, και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έχει φτάσει ακόμη σε κορύφωση. Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται να συμφωνούν μαζί μας, και ο επικοινωνιακός τόνος τους είναι πολύ πιο επιθετικός από ό,τι θα θεωρούνταν ενδεδειγμένο από την τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς για μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων. Διατηρούμε μια θετική άποψη για το κοινό νόμισμα με βάση τις προσδοκίες μας για υψηλότερα τερματικά επιτόκια από την ΕΚΤ. 

Δολάριο ΗΠΑ 

Η έκθεση για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο πρέπει να ήταν ευχάριστα νέα για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, λόγω των μετριοπαθών νέων. Οι θέσεις εργασίας συνεχίζουν να δημιουργούνται με σταθερό -αν και συγκρατημένο- ρυθμό, και παρόλο που η ανεργία παρέμεινε κοντά στα χαμηλά, οι αυξήσεις στους μισθούς φάνηκε να φθίνουν. Συνολικά, οι αριθμοί συνάδουν με τον μετριασμό του πληθωρισμού καθώς και με την αναπτυσσόμενη οικονομία. Με άλλα λόγια, μια ήπια συρρίκνωση. Τα σημάδια ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει κορυφωθεί βραχυπρόθεσμα είναι πιο πειστικά στις ΗΠΑ παρά στην Ευρώπη, αλλά η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ συμμερίζεται τον υγιή σκεπτικισμό της ΕΚΤ και τα σχόλια των αξιωματούχων της FOMC παραμένουν επιθετικά. Το δολάριο φαίνεται αβέβαιο για την κατεύθυνση του, καθώς επιβαρύνεται από την αισιοδοξία για τον πληθωρισμό, αλλά στηρίζεται από τον επικοινωνιακό τόνο της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η επερχόμενη έκθεση πληθωρισμού θα πρέπει να παρέχει κάποια σαφήνεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

inflation-πληθωρισμός
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών γιορτάζουν την κινεζική αισιοδοξία

Στην Ευρώπη, μια ακόμη ανοδική έκπληξη στον πληθωρισμό, με το δομικό πληθωρισμό να σημειώνει ένα ακόμη υψηλό ρεκόρ, κάτι που σημαίνει υψηλότερα ευρωπαϊκά επιτόκια και ισχυρότερο ευρώ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Πληθωρισμός ΗΠΑ και ΑΕΠ Ευρωζώνης στο επίκεντρο των αγορών

Όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στα δεδομένα που αποτελούν τον οδηγό για τις προσδοκίες από την Κεντρική Τράπεζα: την έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, που θα δημοσιευτεί την Τρίτη.
Inflation, Plithorismos, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Ανεργία στις ΗΠΑ και πληθωρισμός στην Ευρωζώνη στο επίκεντρο

Η έκθεση για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη αναμένεται να δείξει ότι παραμένει σε υψηλά ρεκόρ, ειδικά ο δομικός δείκτης, σε πλήρη αντίθεση με τον ευσεβή πόθο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  ότι ο πληθωρισμός με κάποιο τρόπο θα υποχωρήσει από μόνος του.