ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Κέρδη για τις ευρωπαϊκές αγορές, κλειστή λόγω αργίας η Wall Street

Διατηρούνται οι θετικές διαθέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να εμφανίζονται βέβαιοι ότι οι κεντρικές τράπεζες θα χαλαρώσουν τον ρυθμό αύξησης επιτοκίων και εν αναμονή εταιρικών μεγεθών δ' τριμήνου 2022.

Διατηρούνται σε θετική πορεία οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς εδραιώνεται η εκτίμηση ότι οι κεντρικές τράπεζες θα χαλαρώσουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να υποχωρεί τόσο στην ευρωζώνη όσο και στις ΗΠΑ. 

Κέρδη 0,36% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τον γερμανικό DAX να ενισχύεται 0,27%, τον βρετανικό FTSE 100 να ενισχύεται 0,22%, ενώ στο +0,31% βρίσκεται ο γαλλικός CAC 40. Άνοδος 0,56% για τον ιταλικό FTSE MIB, με τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 στο +0,12%. 

Ήπια πτωτική κίνηση για τα futures της Wall Street, η οποία, όμως, σήμερα δεν θα λειτουργήσει λόγω της αργίας εις μνήμη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Πτώση 0,13% για τον Dow Jones, με τον S&P 500 στο -0,195, ενώ απώλειες 0,28% σημειώνει ο Nasdaq. 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν τις καλύτερες δύο πρώτες εβδομάδες του έτους που έχουν καταγραφεί ποτέ, καθώς η χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων, η επαναλειτουργία της Κίνας και η αποφυγή μιας ενεργειακής κρίσης χάρη στον ήπιο καιρό στήριξαν την επενδυτική διάθεση για αύξηση τοποθετήσεων σε μετοχές. Ο Euro Stoxx 50, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε ανοδική πορεία, συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των 10 καλύτερων δεικτών αναφοράς παγκοσμίως με τις καλύτερες επιδόσεις σε όρους δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος, ενώ ο δείκτης σχετικής ισχύος 14 ημερών έχει περάσει σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

Τα εταιρικά κέρδη θα αποτελέσουν βασικό καταλύτη το επόμενο διάστημα, καθώς οι traders αξιολογούν κατά πόσον οι εταιρείες ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων επιτοκίων, με τη μάχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά του πληθωρισμού να αναμένεται πλέον να λήξει στις αρχές του β’ εξαμήνου. 

«Οι αγορές θα μπορούσαν να κινηθούν υψηλότερα βραχυπρόθεσμα, καθώς πολλές στρατηγικές παραμένουν υποεπενδεδυμένες και θα μπορούσαν να ωθηθούν τις αγορές», εκτιμά ο Ούρλιχ Ούρμαν, επικεφαλής στρατηγικής και έρευνας πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στην Berenberg. 

Σημαντικές πιέσεις για την αγορά πετρελαίου, με το brent να υποχωρεί 1,24% στα 84,21 δολάρια και το αμερικανικό αργό να κινείται 1,50% χαμηλότερα στα 78,91 δολάρια. Σταθερά σε πορεία αποδυνάμωσης το φυσικό αέριο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου να υποχωρεί άνω του 6% στα 60,5 ευρώ. 

Πιέσεις και για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να υποχωρεί 0,32% στα 1.915,40 δολάρια, ενώ απώλειες 0,34% σημειώνει ο άργυρος στα 24,2 δολάρια. 

Μεικτές οι τάσεις για τις κορυφαίες ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να δέχεται αρκετά μεγάλες πιέσεις καθώς υποχώρησε 1,14%. Οριακές απώλειες 0,01% για τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, ενώ αντίθετα κέρδη 1% εμφάνισε ο κινεζικός Shanghai Composite

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Παρασύρει σε δίνη η Credit Suisse τις ευρωπαϊκές αγορές και το ΧΑ

Προσωρινή διακοπή διαπραγμάτευσης για τη Credit Suisse μετά τη δήλωση από Σ. Αραβία ότι δεν θα στηρίξει περαιτέρω την ελβετική τράπεζα. Βουλιάζουν οι τραπεζικές μετοχές στο ΧΑ με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 6%.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουλιάζουν» Ευρώπη και ΧΑ, επιθετικές ρευστοποιήσεις για τράπεζες

Απώλειες που ξεπερνούν το 4% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ άνω του 3% υποχωρεί ο εγχώριος τραπεζικός δείκτης. Στην Ευρώπη περνά το sell off που ξεκίνησε στη Wall Street. Ράλι για τα κρατικά ομόλογα.