ΓΔ: 1024.75 0.91% Τζίρος: 88.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Πηγή: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Διατήρηση των θετικών τάσεων αναμένουν οι αναλυτές

Παραμένει η αισιοδοξία σε διεθνές επίπεδο ότι η οικονομία της υφηλίου δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με «επιθετική» ύφεση. Την αξιολόγηση του οίκου Fitch την Παρασκευή αναμένει η εγχώρια αγορά.

Με το βλέμμα στραμμένο στον χρησμό της Fitch την Παρασκευή για την ελληνική οικονομία είναι στραμμένοι οι επενδυτές στην εγχώρια αγορά, με τις τάσεις σε διεθνές επίπεδο να παραμένουν θετικές παρά τις προειδοποιήσεις εκ μέρους των Κεντρικών Τραπεζών αλλά και διεθνών οργανισμών όπως το ΔΝΤ. 

Με θετικό πρόσημο κινούνται τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX να ενισχύεται 0,38%, ενώ οριακά κέρδη εμφανίζουν τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να έχει κέρδη 0,08%. 

Η Wall Street, στη συνεδρίαση της Παρασκευής, εμφάνισε ισχυρά κέρδη, χάρη και στην πολύ καλή πορεία τεχνολογικών μετοχών, ο  Dow κέρδισε 330 μονάδες ή 1% στις 33.375,49, στη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδό του από τις 6 Ιανουαρίου, ο S&P 500 πρόσθεσε 1,89% στις 3.972,61 μονάδες και ο  Nasdaq ενισχύθηκε κατά 2,66% στις 11.940 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση ο Nasdaq έσβησε τις απώλειες κλείνοντας στο +0,55%, ενώ οι Dow και S&P 500 παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος με απώλειες 2,71% και 0,67%, αντίστοιχα.

Το θετικό κλίμα σε διεθνές επίπεδο αποδίδεται από τους αναλυτές και σε δηλώσεις όπως αυτές της Κρ. Γκεοργκίεβα του ΔΝΤ η οποία, μιλώντας στο Νταβός, τόνισε ότι το 2023 θα είναι ένα δύσκολο έτος, αλλά όχι τόσο καλό όσο αρχικά εκτιμήθηκε, με τους επενδυτές να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ύφεση για κάποιες οικονομίες της υφηλίου δεν θα είναι τόσο επιθετική. Ταυτόχρονα, όμως, τόσο η κα Γκεοργκίεβα όσο και η επικεφαλής της ΕΚΤ, κα Κρ. Λαγκάρντ, εξέφρασαν ορισμένες ανησυχίες για το «άνοιγμα» της Κίνας, καθώς εκτιμούν ότι μπορεί να τροφοδοτήσει πρόσθετες πληθωριστικές πιέσεις. 

Στην εγχώρια αγορά οι διαθέσεις είναι αρκετά καλές, με τη διόρθωση που καταγράφηκε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας να θεωρείται φυσιολογική, καθώς ο Γενικός Δείκτης αλλά και αρκετές μετοχές έχουν «τρέξει» με αρκετά εντυπωσιακό ρυθμό το τελευταίο διάστημα. Σημειώνεται ότι ο Γενικός Δείκτης από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη 5,30%, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται 4,97%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κερδίζει 5,07% και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει κέρδη 13,19%. 

Σε ό,τι αφορά τον οίκο Fitch δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, η οποία αυτή τη στιγμή βαθμολογεί την Ελλάδα στο «ΒΒ», με «θετικές προοπτικές», δηλαδή απαιτούνται δύο αναβαθμίσεις προκειμένου να κατακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα. Όλα δείχνουν ότι η πρώτη κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία μπορεί να έρθει στις 10 Μαρτίου, όπου θα ανακοινωθεί η αξιολόγηση του οίκου DBRS, ο οποίος αυτή τη στιγμή βαθμολογεί την Ελλάδα σε «BB (high)» με «σταθερές προοπτικές». 

«Αναμένουμε ότι η αγορά θα διατηρήσει την ανοδική της πορεία για άλλη μια συνεδρίαση», σημειώνει στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Euroxx, ενώ η Eurobank Equities από την πλευρά της τονίζει ότι «Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της ΕΕ δείχνουν ένα ήπια θετικό άνοιγμα σήμερα, καθώς οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι ότι τα αυριανά στοιχεία για τον δείκτη ΡΜΙ θα «δείξουν» ότι η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει ανθεκτική».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Διατήρηση ανοδικών τάσεων λόγω Fitch και deals

Θετικός καταλύτης η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, που φέρνει το αξιόχρεο μόλις μία μονάδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Εβδομάδα των κεντρικών τραπεζών με συνεδριάσεις ΕΚΤ και Fed.