ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
Φωτο: Shutterstock

«Κόντρα» αγοραστών - πωλητών στο Χρηματιστήριο πέριξ των 1.000 μονάδων

Πορεία καλύτερη των ευρωπαϊκών συνεχίζει να ακολουθεί το ΧΑ. Μεικτές τάσεις στις τράπεζες, με ανοδική πορεία για αρκετά blue chips και τον τζίρο να παραμένει σε καλή πορεία.

Πλησίον του επιπέδου των 1.000 μονάδων κινείται η αγορά, με μοιρασμένο το ταμπλό στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, καθώς υπάρχει και κατοχύρωση κερδών σε ορισμένες μετοχές, ενώ συνεχίζει την καλή της πορεία η αξία των συναλλαγών. 

Αρνητικό είναι το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η αναπάντεχη ενίσχυση του σύνθετου ΡΜΙ επαναφέρει στο προσκήνιο την ανησυχία για πιο επιθετική νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Stoxx 600 να υποχωρεί 0,34%, ενώ απώλειες 0,31% εμφανίζει ο DAX. Πτωτική πορεία και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,24%. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 13:08 βρίσκεται στο 0,23% και τις 1.000,10 μονάδες, ενώ έχει κινηθεί μεταξύ του χαμηλού των 994,93 μονάδων (-0,29%) και του υψηλού των 1.004,57 μονάδων (+0,68%). Στα 37,8  εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με ένα σημαντικό πακέτο ύψους άνω των 1,5 εκατ. στη Eurobank. Κέρδη 0,20% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να βρίσκεται στο +0,85%. 

Στο +0,01% ο τραπεζικός δείκτης, με μοιρασμένη πορεία μεταξύ των μετοχών, καθώς η Εθνική Τράπεζα έχει άνοδο 0,96%, με την Τρ. Πειραιώς να ενισχύεται 0,75%. Αντίθετα πτώση 0,33% εμφανίζει η Alpha Bank και η Eurobank υποχωρεί 0,79%. Σταθερά σε διαδικασία ράλι η Attica Bank με κέρδη που ξεπερνούν το 9%.

Σύμφωνα με νέα έκθεση του οίκου Standard & Poor’s οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά θωρακισμένες ώστε να αντιμετωπίσουν την υποχώρηση της ανάπτυξης το 2023, ενώ εκτιμά ότι η κερδοφορίας τους θα συνεχίσει να ενισχύεται και θα πλησιάσει τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει η μετοχή της ΔΕΗ με άνοδο 2,49%, ενώ στο +2,31% κινείται η Viohalco. Κέρδη 1,50% για τη Mytilineos και άνω του 1% για την ΕΥΔΑΠ. Αντίθετα πτώση που ξεπερνά το 1% εμφανίζουν Aegean, Motor Oil, ενώ «βουτιά» 2,26% σημειώνει η Sarantis. Στάσιμη η μετοχή της Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί 0,14%, ενώ κέρδη 0,68% σημειώνει ο ΟΠΑΠ

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες ης Υγείας (+1,65%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+1,62%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (-1,04%) και των Τηλεπικοινωνιών (-0,39%).

  Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Attica Bank με 3.843.046 και 2.672.598 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Eurobank με 4,60 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 3,78 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Attica Bank +9,87% και Minerva +8,14%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Δούρος -16,11% και ΒΙΣ -9,36%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο και αγορές
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Τρίτη ημέρα ανόδου με τοποθετήσεις σε blue chips και μεσαία κεφαλαιοποίηση

Οι μετοχές έκλεισαν με μικρή άνοδο την Παρασκευή, καταγράφοντας τρίτη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αύξηση 0,25% στις 2.271,72 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 1,11% και ετήσια κέρδη 7,12%.
Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Η ΔΕΗ «τρέλανε» το ταμπλό με +7% και οδήγησε σε «άλμα» τον Γενικό Δείκτη

Ενθουσιασμός στο Χρηματιστήριο Αθηνών στον απόηχο της εντυπωσιακής ΑΜΚ της ΔΕΗ. Στο +2,08% ο Γενικός Δείκτης, ΔΕΗ στο +7,23% και μεγάλες εντολές αγοράς για τραπεζικές μετοχές με την Eurobank να ξεχωρίζει
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Μεγάλα κέρδη στο Χρηματιστήριο με ώθηση από ΔΕΗ και τραπεζικές μετοχές

Με σημαντική άνοδο κινούνται οι μετοχές στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να φτάνει τις 2.257,79 μονάδες (+1,70%). Ξεχωρίζει η ΔΕΗ με άνοδο 6,33%, μετά την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.