ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Διατηρείται το ανοδικό momentum για το ΧΑ, άνω των 1.000 μον. ο Γεν. Δείκτης

Κοντά στο 2% η άνοδος για τον τραπεζικό δείκτη, με σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης με θετικό πρόσημο. Συνεχίζει να ξεχωρίζει η Ελλάκτωρ. Καλή πορεία για τον τζίρο.

Σταθερά σε υψηλό άνω των οκτώ ετών παραμένει το Χρηματιστήριο, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται σε τράπεζες και κατασκευαστικές, με ελάχιστες μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση να εμφανίζουν απώλειες. 

Την ίδια ώρα το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται 0,53%, ενώ διευρύνονται και τα κέρδη για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500  να ενισχύεται 0,51%. Η άνοδος στην Ευρώπη αποδίδεται τόσο σε καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη εισηγμένων εταιρειών, όσο και σε εκθέσεις, με τελευταία αυτή της Goldman Sachs που αμφισβητούν, πλέον, τη διολίσθηση της οικονομίας σε ύφεση. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 15:24 έχει κέρδη 1,23% στις 1.006,07 μονάδες, ενώ έχει κινηθεί μεταξύ του χαμηλού των 997,47 μονάδων (+0,36%) και του υψηλού των 1.009,33 μονάδων (+1,56%), με την αξία των συναλλαγών σταθερά σε καλή πορεία στα εκατ. ευρώ. Άνοδος 1,35% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται στο +1,25%. 

Συνεχίζεται η πολύ καλή  πορεία για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος ενισχύεται 1,86%, με την Alpha Bank να έχει κέρδη 1,90%, τη Eurobank στο +1,69%, την Εθνική Τράπεζα με άνοδο 2,67% και την Τρ. Πειραιώς να κινείται 0,77% υψηλότερα. Σε νέα της έκθεση η JP Morgan, μετά από επαφές που είχε στην Αθήνα με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, συνεχίζει να δίνει «υπέρβαρη» σύσταση για τον κλάδο, υπογραμμίζοντας ότι οι προοπτικές του παραμένουν θετικές, με εκτίμηση ότι παρά τις όποιες δυσκολίες υπάρξουν το 2023 η κερδοφορία θα παραμείνει ανοδική, θα συνεχιστεί η μείωση των NPLs, ενώ Eurobank και ΕΤΕ είναι πολύ κοντά στην παροχή μερίσματος. 

Σταθερά σε ρόλο πρωταγωνιστή η Ελλάκτωρ, με κέρδη 4,52%, αν και ενδοσυνεδριακά έφθασε να ενισχύεται άνω του 7%, καθώς παραμένει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο πώλησης της ΑΚΤΩΡ. Στο +3,87% ο τίτλος της Lamda, ενώ άνω του 2% ενισχύεται η ΔΕΗ αλλά και για Aegean και Jumbo, με τον ΟΠΑΠ στο + 1,89%, τον ΟΤΕ να έχει άνοδο 0,82%, ενώ 0,87% υψηλότερα κινείται η Coca-Cola HBC. Υψηλότερα του 1% τα κέρδη για Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ElvalHalcor, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ. Άνοδος 0,79% για τη Mytilineos, καθώς ανακοίνωσε μεγέθη – ρεκόρ για το 2022 και διανομή μερίσματος 1,20 ευρώ. Διορθώνει, μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών, η μετοχή της Titan στο -0,69%, ενώ απώλειες 0,58% έχει η Quest και 0,97% η AutoHellas

Η «αδιαφορία» της αγοράς για την κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το ζήτημα των υποκλοπών, δικαιολογείται από τους αναλυτές με εκτίμηση ότι  οι επενδυτές φαίνεται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το βασικό εκλογικό σενάριο για το 2023, που δύσκολα θα διαψευσθεί, προβλέπει ότι η Νέα Δημοκρατία θα κατακτήσει τελικά ένα ποσοστό που με το μπόνους της ενισχυμένης αναλογικής θα της επιτρέψει να παραμείνει στην εξουσία, ώστε να συνεχισθεί για μια ακόμη κυβερνητική θητεία η οικονομική πολιτική της προηγούμενης με βασικές συνισταμένες τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Ανοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Ακίνητης Περιουσίας (+3,02%), του Εμπορίου (+2,87%) και των Τραπεζών (+1,86%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η MIG και η Alpha Bank με 2.559.041 και 2.342.134 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν ο ΟΠΑΠ με 5,72 εκατ. ευρώ και η Μυτιληναίος με 3,69 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Yalco +18m18% και Τρία 'Αλφα (π) +16,00%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Μπήτρος -18,33% και Ακρίτας -10,71%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Προεκλογικές ρευστοποιήσεις συνεχίζουν να πλήττουν το Χρηματιστήριο

Πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 1%, ενώ συνεχίζει να κινείται με απώλειες το μεγαλύτερο μέρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης στον απόηχο της ανακοίνωσης της ημερομηνίας των εκλογών.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο πυροδότησε η ανακοίνωση εκλογών τον Μάιο

Πτώση που ξεπερνά το 1% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ με αρνητικό πρόσημο κινείται το μεγαλύτερο μέρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Επιστροφή του πολιτικού ρίσκου και σταθερά χαμηλός τζίρος για το ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές η ανοδική αντίδραση για το ΧΑ

Κέρδη που ξεπερνούν το 1% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ με θετικό πρόσημο κινείται το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον τζίρο να παραμένει χαμηλός. Νέα τιμή - στόχος στις 1.075 μονάδες από την Goldman Sachs για τον Γεν. Δείκτη.