ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Νέα καύσιμα στο ράλι του ΧA από Fitch και επιχειρηματικές συμφωνίες

Η ευχάριστη έκπληξη από την αναβάθμιση και η κινητικότητα στα deals δίνουν ώθηση στην αγορά, ενώ έχει εισέλθει σε περιοχές τιμών όπου θεωρείται φυσιολογική μια διόρθωση. Κρίσιμες για τις αγορές οι συνεδριάσεις Fed, ΕΚΤ και BoE.

Τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την υπέρβαση των υψηλών οκταετίας και τις 1.000 μονάδες, την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch σε «ΒΒ+» το βράδυ της Παρασκευής, αλλά και την επιβεβαίωση της επιχειρηματικής κινητικότητας στον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών μετά (και) τις εξελίξεις στην Άκτωρ, καλείται να διαχειριστεί από σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο.

Αυτή η εβδομάδα είναι αρκετά κρίσιμη για τις αγορές διεθνώς, καθώς όλα τα βλέμματα θα στραφούν στις κεντρικές τράπεζες και κάθε έκπληξη από την πλευρά τους μπορεί να δώσει ώθηση στα χρηματιστήρια ή να προκαλέσει υποχώρηση. Η αμερικανική Fed συνεδριάζει Τρίτη και Τετάρτη και ακολουθούν, την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας. Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25%, ενώ οι αναλυτές περιμένουν πως ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσουν τα επιτόκια τους κατά 50 μονάδες βάσης.

Η αγορά βρίσκεται σε εξαιρετικά γόνιμο στάδιο από κάθε άποψη, εν μέσω ισχυρής παρουσίας ξένων επενδυτών και μεγάλων προσδοκιών για το 2023 ευρύτερα, όμως από την άλλη πλευρά, σε τεχνικό επίπεδο, μένει να δούμε αν θα υπάρξουν κινήσεις αποθέρμανσης και διόρθωσης, δεδομένου ότι δείκτες και μετοχές βρίσκονται σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

Είναι τέτοια η δυναμική που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, ώστε η αγορά –όπως οι αναλυτές συμφωνούν– βρίσκεται μόνιμα σε υπερτιμημένες ζώνες, χωρίς στην ουσία να έχει κάνει μια κανονική (σε σειρά συνεδριάσεων) διόρθωση, πλην της αποφόρτισης -2,19% της Πέμπτης 19/1.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «η αγορά συνεχίζει σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών και σε εβδομαδιαία βάση πλέον με όλο το σύστημα των κινητών μέσων αγορασμένο, εμφανίζοντας τεχνικά μια εικόνα κανονικής ανοδικής αγοράς (bull market), αφού και οι συναλλαγές έρχονται με αναλογικό τρόπο να υποστηρίξουν την τάση».

Αξίζει να σημειωθεί πως από τις 19 συνεδριάσεις του 2023, μόλις σε τέσσερις ο Γ.Δ. έχει κλείσει αρνητικά, οι δύο εκ των οποίων με το ανεπαίσθητο -0,06% και -0,01% αντίστοιχα, στοιχείο που μαρτυρά τη δυναμική που έχει διαμορφωθεί. Ενώ απομένουν δύο συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του πρώτου μήνα του έτους, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 9,22%, ξεχωρίζοντας σχεδόν απ’ όλες τις αγορές του εξωτερικού, ο FTSE 25 κερδίζει 9,20%, ο Mid Cap είναι στο +9,91%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης οδηγεί την κούρσα με κέρδη 17,15%.

Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο January Effect, με πληθώρα ξένων χαρτοφυλακίων να «χτίζουν» θέσεις για το σύνολο του έτους, κάτι που έχει οδηγήσει και τις μέσες συναλλαγές το νέο έτος στα 88,2 εκατ. ευρώ, έναντι 55 εκατ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο. Όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν πως η ελληνική αγορά, μετά τις αξιοσημείωτες άμυνες που έβγαλε πέρυσι, σε μια χρονιά μεγάλων κλυδωνισμών λόγω του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης, φέτος είναι ικανή να κερδίσει ένα μέρος των χαμένων ετών από την απομόνωσή της από το διεθνές bull market.

Η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch ανεβάζει τις προσδοκίες

Μένει να δούμε αν – σε βραχυχρόνιο επίπεδο – οι επενδυτές κινηθούν στη λογική της κατοχύρωσης κερδών, αν και εφόσον προκύψει αφορμή. Η αγορά χρωστά διόρθωση και αν δοθεί η αφορμή θα την κάνει. Από εκεί και πέρα, θα φανεί αν και πόσο προεξοφλημένη ήταν η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch που ήρθε να ενισχύσει το ελληνικό επενδυτικό story και να επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα αποτελεί θετική εξαίρεση με βελτίωση οικονομικών συνθηκών, όταν σε όλη την Ευρώπη επιδεινώνονται.

Συνάμα, αποτελεί θετική έκπληξη ο χρόνος της αναβάθμισης, καθώς οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές περίμεναν ότι, λόγω των επικείμενων εκλογών, η Fitch θα έκανε την κίνησή της στις 9 Ιουνίου που είναι το επόμενο «ραντεβού» του οίκου με την ελληνική οικονομία.

Ο οίκος αναγνωρίζει καλύτερες επιδόσεις σε ελλείμματα και χρέος από το αναμενόμενο και βελτιωμένη θέση των τραπεζών, ενώ υποβαθμίζει τον πολιτικό κίνδυνο, κάτι που επιβεβαίωσε ξεκάθαρα από μόνη της η αγορά, όπου την περασμένη εβδομάδα, παρά την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, έκανε ράλι σε ποσοστό 3,72%, ενώ έκανε την υπέρβαση οκταετίας ανακτώντας τις 1.000 μονάδες.

Η Fitch τοποθετεί πλέον την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, επικαλούμενη τις καλύτερες από το προβλεπόμενο δημοσιονομικές επιδόσεις, τη μεγάλη μείωση του χρέους και τη βελτίωση της θέσης των ελληνικών τραπεζών. Παράλληλα, σημειώνει την εξασθένηση του πολιτικού ρίσκου, παρά το γεγονός ότι προβλέπονται δύο εκλογικές αναμετρήσεις φέτος, καθώς, όπως εκτιμά, κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας δεν θα ανατρέψει την ασκούμενη οικονομική πολιτική.

«Η αναβάθμιση επιβεβαιώνει ότι ο εθνικός στόχος για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 –με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία– είναι εφικτός», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την αναβάθμιση το βράδυ της Παρασκευής.

Τι λένε οι αναλυτές

Σε χθεσινή του ανάλυση, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει πως «η Fitch ήρθε να δώσει το τελικό κτύπημα στους δύσπιστους, με τη νέα αναβάθμιση στο BB+ μετά τον S&P, ενώ πλέον και αυτός ο οίκος έχει την Ελλάδα ένα σκαλί πριν την επενδυτική βαθμίδα. Η πρόβλεψη για το χρέος είναι ότι το 2024 θα είναι στο 160% του ΑΕΠ.

Στο παγκόσμιο περιβάλλον βλέπουμε ότι τα macro καλυτερεύουν, παρ’ όλα αυτά ο φόβος ότι ο πληθωρισμός δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα είναι διάχυτος. Η Ευρώπη σαφώς έχει καλύτερη εικόνα έναντι της άλλης πλευράς του Ατλαντικού, ενώ τη νέα εβδομάδα θα δούμε τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών σε σχέση με τα επιτόκια. Η αγορά στην Ευρώπη περιμένει μία αύξηση της τάξεως του 0,50%.

Το January Effect έχει πάρει σάρκα και οστά με την ελληνική αγορά όχι μόνο να υπεραποδίδει αλλά να κινείται και σε νέα υψηλά 8ετίας, δείχνοντας ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει στην οικονομία. Οι προεκλογικές περίοδοι υπεραποδίδουν, ειδικά όταν αναμένεται ότι οι πολιτικές που μας έφεραν εδώ θα συνεχιστούν. Άλλωστε η προσδοκία επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023 ή το 2024 είναι πολύ μεγάλη για να μην προσελκύσει νέα κεφάλαια».

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Ζαχαράκης σημειώνει πως «η αγορά είναι σε υπεραγορασμένη περιοχή, με μεγάλη τάση αλλά και κοντά στον μεγάλο στόχο των 1.038 μονάδων που έχουμε εικάσει εδώ και μεγάλο διάστημα. Το σημαντικό είναι το τι είδους διόρθωση θα έχουμε - όταν αυτή έρθει - και πού θα “πατήσει” και πάλι η αγορά. Ουσιαστικά ο Γενικός Δείκτης κάνει προσπάθεια να αλλάξει ένα πολυετές επίπεδο και να ανοίξει τον δρόμο για τις 1.400 μονάδες.

Μέρα με την μέρα οι συμμετέχοντες στην αγορά αυξάνονται, θυμίζοντας ότι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, πλησιάζουμε τον πρώτο πολύ μεγάλο στόχο μας στην ζώνη των 1.038 μονάδων. Επίσης, όσο συντηρείται το επίπεδο των 996 μονάδων, η τάση είναι επιθετική». Τέλος, ο χρηματιστής τονίζει πως «πάντα η αγορά δίνει την ευκαιρία για κάποιον να εισέλθει σε μία διόρθωση. Δεν χρειάζονται σπασμωδικές κινήσεις, ενώ η όποια στρατηγική μας θα πρέπει να είναι σταθερή αν θέλουμε να κερδίσουμε από την αγορά».

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «η επόμενη αντίσταση βρίσκεται στις 1.040 μονάδες με αμφίβολες ωστόσο ιδιότητες, καθώς έρχεται από το μακρινό 2014 και ενδιάμεσα έχουν μεσολαβήσει αυξήσεις κεφαλαίου και αλλαγές στις σταθμίσεις του Γ.Δ. που καθιστούν επισφαλή την προβολή της. Παρόλα αυτά, η αγορά συνεχίζει σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών και σε εβδομαδιαία βάση πλέον με όλο το σύστημα των κινητών μέσων αγορασμένο.

Παρά τις υπερτιμήσεις η δυναμική δείχνει ακόμα ικανή να δώσει μονάδες στο Γενικό Δείκτη, ενώ οι διορθώσεις είναι απόλυτα ελεγχόμενες. Ενδεικτικό είναι δε ότι παρά τα σημαντικά κέρδη από την αρχή του έτους, η εβδομάδα ολοκληρώθηκε σε νέο υψηλό οκτώ ετών. Ιδανικό σενάριο μιας ανοδικής συνέχειας θα είναι η δημιουργία βάσης στα τρέχοντα επίπεδα που θα απορροφούσε τα ήδη πολύ σημαντικά επιμέρους κέρδη από την αρχή της χρονιάς».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ψάχνει τους κρίσιμους καταλύτες το ΧΑ για κίνηση προς τις 1.000 μονάδες

Κλείνοντας το τελευταίο 4ήμερο μεταξύ 962 και 964 μονάδων, το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία συσσώρευσης. Επιχειρηματικά deal και αξιολόγηση από Fitch ενδέχεται να αποτελέσουν τους νέους καταλύτες ανόδου.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ψάχνουν νέα στοιχήματα οι επενδυτές, «ξυπνάει» η μεσαία κεφαλαιοποίηση

Σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη ύστερα από το μετεκλογικό ράλι, ενώ το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στον Mid Cap που έφτασε σε ρεκόρ 12ετίας με σημαντική αύξηση τζίρου. Σε μη τραπεζικά blue chips εστίασαν οι ξένοι.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Μηχανή... κερδών έγινε το Χρηματιστήριο: Οι χρυσές αποδόσεις του 5μήνου

Με αποδόσεις έως 57% τον Μάιο και έως 220% στο πεντάμηνο, το 2023 αποδεικνύεται ένα εξαιρετικό έτος για το ελληνικό χρηματιστήριο. Κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών με τοποθετήσεις άνω των 350 εκατ. από ξένους.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Διόρθωση με... μέτρο και μείωση τζίρου, νέα άνοδος για τον Mid Cap

Έχοντας κερδίσει περισσότερο από 9% στις έξι συνεδριάσεις μετά τις εκλογές, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σήμερα κατά 0,90% με τον τζίρο να υποχωρεί στα 91 εκατ. ευρώ. Κράτησε θετικό πρόσημο ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.