ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Στοίχημα για το ΧΑ τον Δεκέμβριο το κλείσιμο πάνω από το υψηλό του 2023

Στόχος της αγοράς πριν το κλείσιμο του έτους η άνοδος στις 1.345 μονάδες, που είναι το υψηλό της χρονιάς και των τελευταίων 9,5 ετών. Κλειδί ο τραπεζικός κλάδος, που έλαβε ισχυρή στήριξη χθες από Fitch και JP Morgan.

Με τις ευρωπαϊκές αγορές σε υψηλά σχεδόν δύο ετών -κάποιες εξ αυτών, όπως η γερμανική σε ιστορικά υψηλά- και τους δείκτες της Wall Street σε νέα άνοδο χθες, με τον Dow Jones να επιβεβαιώνει τις 37.000 μονάδες και το ρεκόρ σχεδόν 140 ετών, επόμενο στοίχημα για το ελληνικό χρηματιστήριο δεν είναι άλλο από το αν θα μπορέσει να κλείσει το έτος κοντά, ή υψηλότερα από τις 1.345 μονάδες, που είναι τα υψηλά 9,5 ετών.

Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές παραμένει ευνοϊκό, παρά τη χθεσινή προσπάθεια της Κριστίν Λαγκάρντ να περιορίσει τις προσδοκίες των αγορών για μειώσεις επιτοκίων το 2024. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι οι σαφώς βελτιωμένες εκτιμήσεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα το 2024, που εκτός σοβαρού απροόπτου οδηγούν σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής το επόμενο έτος.

Μολονότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου δεν είναι ακριβώς η πιο αντιπροσωπευτική εποχή για τις αγορές και το Χ.Α. καθ’ ότι όσο πλησιάζουν οι εορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς υπάρχει περιορισμός πρωτοβουλιών και μείωση συναλλαγών, εντούτοις η ελληνική αγορά εξακολουθεί να παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον προφίλ.

Υπάρχει επιχειρηματική κινητικότητα, αρκετές εταιρείες μικρότερης κεφαλαιοποίησης εμπλέκονται από κάποιους κύκλους σε σενάρια εξαγορών, υπάρχουν κάποιες νέες εισαγωγές, γίνονται placements, αλλά και επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων. Η αγορά – ασχέτως με το πως θα κλείσει το έτος – δείχνει ότι θα ξεκινήσει με εξαιρετικούς οιωνούς και το 2024, έχοντας όλες τις προοπτικές να συνεχίσει το φετινό ράλι, ενώ θα αρχίσουν να ωριμάζουν νομοτελειακά και τα οφέλη από το μπαράζ αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο.

Χθες, είχαμε δύο ακόμη θετικές εκθέσεις για ελληνικές μετοχές και ειδικά για τις τράπεζες, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε το outlook των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ενώ η JP Morgan, η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα του κόσμου, ανέβασε τις τιμές – στόχους για τον εγχώριο κλάδο.

Πιο αναλυτικά, ο οίκος Fitch που την 1η Δεκεμβρίου έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας, αναβάθμισε σε θετικό το outlook της αξιολόγησης των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, που σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν αναβαθμίσεις εντός του επόμενου 12μήνου. Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Eurobank, της Πειραιώς, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank. Η Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Eurobank σε ΒΒ, της Alpha Bank σε ΒΒ-, της Πειραιώς σε ΒΒ- και της Εθνικής Τράπεζας σε ΒΒ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Fitch αναφέρει ότι η αναβάθμιση του outlook αντανακλά την εκτίμηση ότι η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα θα ωφελήσει το λειτουργικό περιβάλλον των τραπεζών, βελτιώνοντας το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα και βοηθώντας τις τράπεζες να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών χωρίς να επιδεινώσουν το προφίλ κινδύνου τους. Η κίνηση της Fitch ήρθε μετά τη λήξη της συνεδρίασης και μένει να δούμε αν θα επηρεάσει σήμερα θετικά τον κλάδο.

Πρωτύτερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η JP Morgnan σε έκθεσή της γνωστοποίησε πως οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες παραμένουν μεταξύ των κορυφαίων επιλογών της στην περιοχή CEEMEA (Κεντρική και Ανατολή Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική). Παράλληλα, διατηρεί τη σύσταση «overweight» προχωρώντας σε αναβάθμιση των τιμών – στόχων.

Για την Alpha Bank ανεβάζει την τιμή – στόχο στα 2,5 ευρώ από 2,2 ευρώ πριν, για τη Eurobank κράτησε σταθερό το στόχο στα 2,6 ευρώ, για την Εθνική την ανέβασε από τα 8,1 στα 8,70 ευρώ και για την Πειραιώς έδωσε νέο στόχο τα 5 ευρώ, έναντι 4,65 ευρώ πριν.

Οι 1.300 μονάδες και τα υψηλά 9,5 ετών στις 1.345 μονάδες

Χθες το Χ.Α. έκλεισε για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση ανοδικά, κινούμενο όλη την ημέρα σε θετική τροχιά, με τον Γενικό Δείκτη να φτάνει αρχικά έως το υψηλό των 1.304,74 μονάδων (+0,96%), όμως δεν κρατήθηκαν αυτά τα επίπεδα στη συνέχεια και έκλεισε στις 1.295,37 μονάδες με άνοδο 0,23%. Το θετικό είναι ότι αυξήθηκε αξιοσημείωτα ο τζίρος, που ανήλθε στα 113 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να διακινούν 47,3 εκατ. ευρώ ήτοι περίπου το 45% του συνόλου, ενώ συνεχίστηκε το rotation στους πρωταγωνιστές του Large Cap.

Σε κάθε περίπτωση (και) ο Δεκέμβριος έως τώρα είναι θετικός, καθώς ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 1,59%, ο FTSE 25 κερδίζει 0,70%, o Mid Cap είναι στο +3,76% ξεχωρίζοντας με έμφαση, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,88%, παρά το ανοδική διήμερο Τρίτης και Τετάρτης, επιβεβαιώνοντας τα σημάδια κόπωσης μετά το ράλι του Νοεμβρίου.

Έτσι, σε επίπεδο έτους, το Χ.Α. είναι «φορτωμένο» με κέρδη 39,32% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και είναι η δεύτερη σε απόδοση αγορά με σταθερό νόμισμα μετά το +41% του Nasdaq. Η αγορά συνεχίζει να κινείται πολύ… συνετά, χωρίς ακρότητες και χωρίς εξαλλοσύνες, ενώ υπάρχει ένα διαρκές rotation στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, αλλά και στις τράπεζες που το τελευταίο διήμερο, έχουν ανομοιογενή εικόνα.

Ο FTSE 25 ενισχύεται το 2023 κατά 39,22%, ο Mid Cap καταγράφει άνοδο 55,74%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 65,85%, κρατώντας σταθερά τα σκήπτρα στις αποδόσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Moody's και JPMorgan «διόρθωσαν» το ΧΑ, τι εκτιμούν τώρα οι χρηματιστές

Αφορμή για σημαντικές πωλήσεις στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών του Large Cap στάθηκαν οι εκθέσεις των οίκων Moody’s και JP Morgan, με αρκετούς τίτλους να πιέζονται σημαντικά. Τι λένε Ν. Χρυσοχοΐδης και Ηλ. Ζαχαράκης.
ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
ΑΓΟΡΕΣ

Στήριξαν το χρηματιστήριο οι τράπεζες, αναζητείται ο επόμενος καταλύτης

Ξεπέρασαν το 4% τα κέρδη των τραπεζών, άνοδος 1,85% για τον Γενικό Δείκτη. Προσδοκίες για ολοκλήρωση του deal για την Τέρνα Ενεργειακή, που θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην αγορά. Τι λένε Ευ. Χαρατσής και Ηλ. Ζαχαράκης.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα του Ιουνίου στο χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα βαρίδια

Η σημαντική διόρθωση μέσα στον Μάιο δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραδοσιακά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος, επιβαρύνεται και από τις αποκοπές μερισμάτων.
ΑΓΟΡΕΣ

Ο Γενικός Δείκτης γύρισε στο 2011 και οι συναλλαγές στο ΧΑ στο 2007

Η πρώτη απόπειρα υπέρβασης των 1.500 μονάδων ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία και μένει να δούμε αν η αγορά θα κρατήσει αυτά τα επίπεδα ή αν θα κάνει αναδίπλωση για συγκέντρωση περαιτέρω δυνάμεων.