ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:27:12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Διατήρηση ανοδικών τάσεων λόγω Fitch και deals

Θετικός καταλύτης η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, που φέρνει το αξιόχρεο μόλις μία μονάδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Εβδομάδα των κεντρικών τραπεζών με συνεδριάσεις ΕΚΤ και Fed.

Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική και ταυτόχρονα το γεγονός ότι είναι πολύ κοντά στο να κλείσει το deal για την πώληση της ΑΚΤΩΡ από την Ελλάκτωρ δημιουργεί συνθήκες που, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα διατηρήσουν τις ανοδικές τάσεις στην αγορά για μία ακόμη συνεδρίαση. 

Αντίθετα πτωτικές τάσεις επικρατούν στα futures των ευρωπαϊκών αγορών, σε μία εβδομάδα που είναι «αφιερωμένη» στις κεντρικές τράπεζες, καθώς η Fed ξεκινά αύριο τη διήμερη συνεδρίασή της και ανακοινώνει τις αποφάσεις της την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου ενώ ακολουθεί μία ημέρα αργότερα η ΕΚΤ. Οι αγορές εκτιμούν ότι και οι δύο τράπεζες θα προχωρήσουν σε αύξηση των βασικών τους επιτοκίων, με πιθανότερο ότι θα είναι 50 μονάδες βάσης. Πτώση 0,42% για τα futures του DAX, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 0,57%. Πιέσεις και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,48%. 

Η αγορά βρίσκεται σε εξαιρετικά γόνιμο στάδιο από κάθε άποψη, εν μέσω ισχυρής παρουσίας ξένων επενδυτών και μεγάλων προσδοκιών για το 2023 ευρύτερα, όμως από την άλλη πλευρά, σε τεχνικό επίπεδο, μένει να δούμε αν θα υπάρξουν κινήσεις αποθέρμανσης και διόρθωσης, δεδομένου ότι δείκτες και μετοχές βρίσκονται σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί, για μία ακόμη συνεδρίαση η μετοχή της Ελλάκτωρ, καθώς η εταιρία δέχτηκε προτάσεις για την Άκτωρ, και αποφάσισε να προχωρήσει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την κυπριακή Wade Adams και τον Δημήτρη Κούτρα. Για αυτό το λόγο αρχίζουν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις μαζί τους με στόχο να καταλήξουν σύντομα σε οριστική συμφωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους έως και την Παρασκευή η μετοχή έχει εμφανίσει κέρδη 25%. 

Από την πλευρά της ο Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε «BB+», δηλαδή ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική, επικαλούμενος τις καλύτερες από το προβλεπόμενο δημοσιονομικές επιδόσεις, τη μεγάλη μείωση του χρέους και τη βελτίωση της θέσης των ελληνικών τραπεζών. Παράλληλα, σημειώνει την εξασθένηση του πολιτικού ρίσκου, παρά το γεγονός ότι προβλέπονται δύο εκλογικές αναμετρήσεις φέτος, καθώς, όπως εκτιμά, κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας δεν θα ανατρέψει την ασκούμενη οικονομική πολιτική.

«Σήμερα οι ξένες αγορές φαίνονται έτοιμες για ένα αρνητικό άνοιγμα με τους επενδυτές να βρίσκονται σε στάση αναμονής ενόψει των αποφάσεων για τα επιτόκια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ωστόσο αναμένουμε ότι το ΧΑ θα βρει κάποια στήριξη από την αναβάθμιση της Fitch επιδιώκοντας να υπερασπιστεί τα κέρδη του 9,2% από την αρχή του έτους», εκτιμά στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities

«Αναμένουμε ότι η αγορά θα αντιδράσει θετικά στην αναβάθμιση της Fitch παρακολουθώντας στενά τις διεθνείς τάσεις», σημειώνει από την πλευρά της η Euroxx.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές η ανοδική αντίδραση για το ΧΑ

Κέρδη που ξεπερνούν το 1% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ με θετικό πρόσημο κινείται το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον τζίρο να παραμένει χαμηλός. Νέα τιμή - στόχος στις 1.075 μονάδες από την Goldman Sachs για τον Γεν. Δείκτη.