ΓΔ: 1035.72 1.43% Τζίρος: 47.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Μεταβλητότητα εν αναμονή των κεντρικών τραπεζών

Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κατοχύρωσης κερδών οι αναλυτές, λόγω και της συνεχιζόμενης ανόδου της αγοράς στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Στο επίκεντρο η μετοχή της Τρ. Πειραιώς.

Πορεία σταθεροποίησης και πιθανώς μεταβλητότητας λόγω του ότι σήμερα κλείνει ο μήνας και εν αναμονή των αποφάσεων Fed και ΕΚΤ, αναμένουν για σήμερα οι αναλυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Αρνητικό παραμένει το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX να υποχωρεί 0,32%, ενώ απώλειες 0,36% σημειώνει και ο FTSE 100. Αντίθετα ήπια ανοδικά κινούνται τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να έχει κέρδη 0,04%. 

Στη χθεσινή συνεδρίαση η Wall Street, κινήθηκε πτωτικά, καθώς οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει ότι η Fed θα προχωρήσει αύριο σε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ «βλέπουν» το τελικό επιτόκιο να ξεπερνά το 5% έως τον Ιούνιο. Ο Dow Jones έχασε 0,77% και έκλεισε στις 33.717,09 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 1,30% στις 4.017,77 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις με απώλειες 1,96% στις 11.393,81 μονάδες. 

Την ίδια ώρα η εγχώρια αγορά έχει καταγράψει εντυπωσιακή πορεία από την αρχή του έτους, με τον Γενικό Δείκτη να κατακτά χθες νέο υψηλό 8 ετών, με χείρα βοηθείας και από την αναπάντεχη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, αλλά και μπαράζ θετικών εκθέσεων, κυρίως για τις τραπεζικές μετοχές. 

Χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό ημέρας και στις 1.024,75 μονάδες με άνοδο 0,91% που φυσικά είναι νέο ρεκόρ οκταετίας. Από την αρχή του έτους έως και τη χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 10,21%, ο FTSE 25 κερδίζει κοντά στο 10,40%, ο Mid Cap είναι στο +10,90%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει ράλι +18,58%.

Στο επίκεντρο αναμένεται ότι θα βρεθεί σήμερα η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, μετά τη χθεσινή ενημέρωση της διοίκησης για την πορεία της, καθώς αναμένει τα κέρδη ανά μετοχή να αυξηθούν  πάνω από τα 0,45 ευρώ, έναντι αναθεωρημένης πρόβλεψης για 0,37 ευρώ το 2022.

«Για σήμερα τα ευρωπαϊκά παράγωγα δείχνουν πτωτικό άνοιγμα λόγω κινήσεων κατοχύρωσης κερδών και της επικείμενης αύξησης επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ», τονίζει στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities

Από την πλευρά της η Euroxx σημειώνει ότι «περιμένουμε πως οι ροές λόγω τέλους του μήνα θα αυξήσουν τη μεταβλητότητα στη σημερινή συνεδρίαση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές η ανοδική αντίδραση για το ΧΑ

Κέρδη που ξεπερνούν το 1% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ με θετικό πρόσημο κινείται το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον τζίρο να παραμένει χαμηλός. Νέα τιμή - στόχος στις 1.075 μονάδες από την Goldman Sachs για τον Γεν. Δείκτη.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Βυθίζεται» το Χρηματιστήριο, διεθνές sell off στις τραπεζικές μετοχές

Πτώση που ξεπερνά το 5% για τον τραπεζικό δείκτη στο ΧΑ και σχεδόν 6% για τον ευρωπαϊκό Euro Stoxx Banks. Νέες ανησυχίες για τις τράπεζες, με πανικόβλητες ρευστοποιήσεις. Σε ελεύθερη πτώση η Deutsche Bank στα ύψη τα ασφάλιστα κινδύνου.