ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η απατηλή λάμψη του bitcoin: Αστρονομική απόδοση για λίγους

Το κορυφαίο κρυπτονόμισμα άφησε κέρδη 9.000.000% σε όσους το αγόρασαν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά οι διακυμάνσεις του δεν προσφέρονται... για καρδιακούς. Τι προβλέπεται για το 2020.

Μέσα σε μια δεκαετία, από τότε που ξεκίνησε την πορεία του σαν μια ενδιαφέρουσα ιδέα αλλά με μικρό αντίκτυπο το 2008, το Bitcoin έχει μετατραπεί σε ένα εργαλείο αχαλίνωτης κερδοσκοπίας. Την ίδια στιγμή, η τεχνολογία που ενσωματώνει, το blockchain, αποτελεί για πολλούς την τεχνολογία της επόμενης μέρας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ως επενδυτικό μέσο, το Bitcoin έχει προσφέρει ασύλληπτα κέρδη στους ελάχιστους που είχαν επενδύσει στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν ήταν άγνωστο στο ευρύτερο κοινό. Από το τότε, η σωρευτική αύξηση της αξίας του ξεπερνά το 9.000.000% παίρνει τον τίτλο του πιο αποδοτικού asset της δεκαετίας.

Το ευρύτερο επενδυτικό κοινό, όμως, που επένδυσε στο Bitcoin πολύ αργότερα, ανέβηκε σε ένα... επενδυτικό τρενάκι τρόμου, με τεράστιες διακυμάνσεις, από τις οποίες «κάηκαν» πολλοί επενδυτές. Στο ξεκίνημα του 2017, το bitcoin έκανε το άλμα πάνω από τα 1.000 δολάρια.

Μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού του ίδιου έτους, είχε υπερδιπλασιάσει την αξία του σε μια φρενήρη πορεία και μέχρι το τέλος του έτους, το Bitcoin «πετούσε» πάνω από τα 14.000 δολάρια. Όσο γρήγορα όμως ήρθε η άνοδος, τόσο εκκωφαντική ήταν και η πτώση της αξίας του, καθώς στο τέλος του 2018 το Bitcoin έφτανε μετά δυσκολίας πάνω από τα 3.000 δολάρια. Σύντομα μετά την πτώση του, ένα ακόμα μεγάλο ράλι ακολούθησε με την τιμή του να φτάνει αυτή την φορά τα 13.800 δολάρια το καλοκαίρι του 2019, για να γκρεμιστεί ξανά στα 7.200 δολάρια και να βρίσκεται τώρα στα 7.359 δολ.

Οι απίστευτες διακυμάνσεις του Bitcoin

bitcoin

 

Ο Πίτερ Ατγουοτερ (Peter Atwater) πρόεδρος της Financial Insights και καθηγητής στο William & Mary, στην Βιρτζίνια δήλωσε στο Bloomberg πως «Το Bitcoin πραγματικά έπιασε τον μεγάλο τεχνολογικό ενθουσιασμό ότι "αυτή την φορά είναι διαφορετικά”».

Το Bitcoin σχεδιάστηκε ως μια ηλεκτρονική μέθοδος ανταλλαγής μεταξύ των χρηστών παγκοσμίως χωρίς να υπάρχει κάποιο κεντρικό δίκτυο ελέγχου. Αντί για ένα κεντρικό δίκτυο ελέγχου, το Bitcoin «τρέχει» από ένα δίκτυο υπολογιστών που παρακολουθεί όλες τις συναλλαγές. Αυτή η τεχνολογία του blockchain έκανε πολλούς να δουν τον τρόπο για να περάσει στην επόμενη εποχή το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Το άλλο βασικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής του Bitcoin, που γοητεύει όσους φοβούνται ότι τα νομίσματα θα χάσουν την αξία τους επειδή οι κεντρικές τράπεζες «τυπώνουν χρήμα» συνεχώς είναι ότι έχει εξαρχής οριστεί ένας μέγιστος αριθμός Bitcoin που θα τεθούν σε κυκλοφορία, ο οποίος δεν μπορεί να ξεπεραστεί.

Το Bloomberg υπογραμμίζει πως η επίδοση του Bitcoin την τελευταία δεκαετία έχει αφήσει πολύ πιο πίσω όλα τα άλλα σημαντικά assets με την επιρροή του στις αγορές να έχει εξελιχθεί πολύ περισσότερο από όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, το Χάλογουιν του 2008, από τον μυστηριώδη Σατόσι Νακαμότο, που κανείς δεν γνωρίζει αν το συγκεκριμένο ψευδώνυμο αντιπροσωπεύει ένα άτομο ή μια ομάδα.

Οι εντυπωσιακές αποδόσεις του Bitcoin άφησαν πίσω τον S&P 500 που έχει σχεδόν τριπλασιαστεί την δεκαετία του 2010, ενώ ο δείκτης των παγκοσμίων αγορών (MSCI) έχει διπλασιαστεί, ο χρυσός έχει καταγράψει άνοδο 25%, ενώ μερικές από τις καλύτερες μετοχές στον Rusell 3000 της μικρής κεφαλαιοποίησης έχουν σημειώσει κέρδη 3.000%.

Τι περιμένουν οι αναλυτές για το Bitcoin το 2020

Το 2020 αναμένεται να είναι η χρόνια που οι επενδυτές αναμένουν και πάλι σημαντικά κέρδη από το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα παγκοσμίως, καθώς ανάμεσα στις 14 και 21 Μαΐου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τρίτη διαδικασία halving (σ.σ. κόψιμο στο μισό).

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed αναμένεται να επηρεάσει την τιμή του Bitcoin, καθώς τον Οκτώβριο, όταν και ανακοινώθηκε η έναρξη του προγράμματος για πρώτη φορά, το κρυπτονόμισμα είδε την αξία του αρχικά να ενισχύεται κατά 10,29%, με τους δείκτες της αγοράς όπως ο S&P 500 να καταγράφουν «άλμα» στις αποδόσεις τους.

Το πρόγραμμα αναμένεται να τελειώσει μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, με τον ειδικό αναλυτή Άντριου Σιτς της Morgan Stanley να αναφέρει ότι εκείνη την περίοδο θα συμπέσει και το halving του Bitcoin, ενώ θα βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου, η ευφορία που προήλθε από την ανακοίνωση της ενδιάμεσης συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μπορεί να βοηθήσει το bitcoin να αναδειχθεί σε μια από τις πιο κερδοφόρες επενδύσεις το 2020, παρά το γεγονός πως τον Δεκέμβριο που ανακοινώθηκε η συμφωνία το κρυπτονόμισμα παρέμεινε σταθερό στα επίπεδα των 7.000 με 7.600 δολαρίων.

Η ενδιάμεση συμφωνία δεν περιόρισε τα μεγάλα επενδυτικά ρίσκα που θα υπάρξουν τη νέα χρονιά. Αυτό σημαίνει πως το Bitcoin μπορεί να κερδίσει και πάλι ένα μικρό μέρος της πίτας, καθώς τα κεφάλαια θα στραφούν απο υπεραγορασμένες μετοχές σε στοιχεία όπως ο χρυσός και το bitcoin. Πολλοί πιστεύουν ότι το Bitcoin μπορεί να λειτουργήσει σαν καταφύγιο απέναντι στον εμπορικό πόλεμο.

Τι είναι το halving που εκτοξεύει το bitcoin

Το halving είναι η διαδικασία όπου η ανταμοιβή που λαμβάνει κάθε εξορύκτης bitcoin είναι η μισή από αυτή που ίσχυε μέχρι τότε. Η διαδικασία αυτή που περιλαμβάνεται στο πρωτόκολλο του Bitcoin, πραγματοποιείται περίπου κάθε 4 χρόνια ή όσο χρειαστεί για να δημιουργηθούν 210.000 blocks. Το halving έχει πραγματοποιηθεί άλλες δυο φορές στο παρελθόν με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το 2012 η αμοιβή για το κάθε block που δημιουργούνταν πήγε από τα 50 bitcoin στα 25, με την τιμή του κρυπτονομίσματος που τότε βρισκόταν στα 12,31 δολάρια να εκτοξεύεται κατά 8.200% μέσα στο έτος. Το 2016 όταν και η αμοιβή μειώθηκε στα 12,5 bitcoin η τιμή του κρυπτονομίσματος βρισκόταν στα 650,63 δολάρια και κατέγραψε άνοδο 2.200% μέσα σε 18 μήνες.

Συνολικά θα υπάρξουν 32 διαδικασίες halving. Μόλις ολοκληρωθούν δεν θα υπάρχει πλέον παραγωγή Bitcoin καθώς έχει φτάσει το ανώτατο όριο που είναι τα 21 εκατ. Bitcoin που έχει οριστεί στο πρωτόκολλο του κρυπτονομίσματος.

Μπορεί οι δυο περιπτώσεις να μην είναι μεγάλο δείγμα, και μπορεί την αγορά του bitcoin να επηρεάζουν κατά καιρούς περιστατικά όπως η προσοχή που λαμβάνει από τα media που έστρεψαν πολλούς να ασχοληθούν με το κρυπτονόμισμα και την τεχνολογία του το 2012 και 2017. Παράλληλα δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για τις τιμές που θα υπάρξουν κοιτώντας μόνο την παραγωγή. Την ίδια ώρα η ζήτηση παραμένει αλλά γίνεται όλο και λιγότερη πλέον σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτη την στιγμή κυκλοφορούν στην αγορά 18,136,525 Bitcoins που αντιστοιχούν στο 86,36% του συνόλου που δεν θα ξεπεράσει τα 21 εκατομμύρια. Καθημερινά εξορύσσονται 1.660 bitcoins, ενώ η δημιουργία του κάθε block παίρνει περίπου 9 λεπτά. Το τελευταίο bitcoin, με τα τωρινά δεδομένα, αναμένεται να εξορυκτεί το 2140.

Όταν πραγματοποιηθεί και η τελευταία διαδικασία halving, οι εξορυκτές δεν θα λαμβάνουν πλέον αμοιβή για τα blocks. Θα κερδίζουν bitcoins μέσα από τα κόστη συναλλαγών που αναμένεται να διαδραματίσουν ακόμα σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον. Με την ζήτηση να παραμένει συνεχής και την γραμμή προμήθειας να επιβραδύνεται, σύμφωνα με τους αναλυτές η τιμή του bitcoin μπροεί να αυξηθεί και πάλι στο μέλλον. Όμως ο ρόλος των συναλλαγών θα είναι πλέον μεγαλύτερος και θα μιλάμε για την νέα εποχή στα bitcoin.

Επιπλέον, πλέον το κοινό είναι καλύτερα ενημερωμένο για τα μακροπρόθεσμα ζητήματα του Bitcoin που μπορεί να κρύβονται στο μέλλον. Το πιο πιθανό ζήτημα είναι το θέμα ασφάλειας. Παρά τον πεσιμμισμό που επικρατεί κατά καιρούς στις αγορές των κρυπτονομισμάτων, ψηφιακά νομίσματα σαν το Bitcoin τείνουν να καταγράφουν ανοδικές τάσεις σε μικρές χρονικές περιόδους. Όσοι καταφέρνουν να... ανεβαίνουν στα κύματα μπορεί να αποκομίζουν μεγάλες αποδόσεις, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται για ένα επενδυτικό εργαλείο ιδανικό για συντηρητικούς επενδυτές...

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Bitcoin
ΑΓΟΡΕΣ

Η ΕΚΤ... θάβει το Bitcoin: Τίναγμα ψόφιας γάτας είναι η τελευταία άνοδος

Το Bitcoin έχει αποτύχει ως μέσο πληρωμών και έχει μηδενική αξία ως επενδυτικό μέσο. Αυτό δεν αλλάζει με την έγκριση των ETF στις ΗΠΑ, προειδοποιεί η ΕΚΤ και κάνει λόγο για επικίνδυνη κερδοσκοπική φούσκα.