ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Διατήρηση των αναδικών τάσεων και stock picking

Η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της αγοράς, με τη Société Générale να εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει προσθήκη έως και τριών μετοχών.

Με το βλέμμα στραμμένο στην αναθεώρηση των δεικτών της MSCI σήμερα η εγχώρια αγορά, ενώ σε περίπτωση κατά την οποία επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της Societe Generale για είσοδο δύο ή τριών μετοχών, αυτό θα αποτελέσε τη βάση για το ΧΑ προκειμένου να αλλάξει «επίπεδο» και φυσικά να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. 

Σταθερός παράγοντας ώθησης της αγοράς συνεχίζουν να είναι οι τράπεζες, με μάκρο, επιτόκια και κερδοφορία να τροφοδοτούν το ράλι τους και τον τραπεζικό δείκτη να έχει κέρδη σχεδόν 30% από την αρχή του 2023, ενώ η κεφαλαιοποίηση του κλάδου έχει φθάσει, πλέον, στα 15 δισ. ευρώ. 

Θετικό παραμένει το κλίμα και στις διεθνείς αγορές, με τα προθεσμιακά συμβόλαια του DAX να δείχνουν άνοιγμα με κέρδη άνω του 0,7%, ενώ ανοδικές είναι οι τάσεις που καταγράφονται και στα futures της Wall Street, με τον S&P 500 στο +0,36%. Σημαντικές, όμως, πιέσεις δέχθηκε χθες η Wall Street, λόγω εταιρικών μεγεθών που δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές καθώς δεν «έπιασαν» τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με αποτέλεσμα ο Dow Jones  να υποχωρήσει 0,61% στις 33.949 μονάδες και ο  Nasdaq να αποδυναμωθεί 1,68% στις 11.910 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 1,11% στις 4.117 μονάδες.

Αντίθετα το ΧΑ συνέχισε την πορεία χωρίς φρένα, καθώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.064,43 μονάδες με άνοδο 2,20%, που είναι η μεγαλύτερη άνοδος όχι μόνο του 2023 αλλά του 4μήνου, καθώς μεγαλύτερη είχε κάνει στις 4 Οκτωβρίου όταν είχε ενισχυθεί κατά 2,35%. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.588,52 μονάδες με άνοδο 2,26%, ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.601,39 μονάδες με άνοδο 1,54%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης με νέο ράλι +3,64% έκλεισε στις 829,65 μονάδες. 

Το αξιοσημειώτο για το ΧΑ είναι ότι όλοι περιμένουν μία δικαιολογημένη διόρθωση, η οποία, όμως, δεν έρχεται και σε σχεδόν σε καθημερινή βάση η αγορά τους διαψεύδει. Φυσικά κάποια στιγμή αυτή η διόρθωση θα έρθει και εκτός από δικαιολογημένη είναι και απαραίτητη προκειμένου να υπάρξει αποφόρτιση της αγοράς.

Αναφορικά με τη σημερινή αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI, η Société Générale, θεωρεί πιο πιθανή την προσθήκη της Motor Oil, ενώ θεωρεί λιγότερη πιθανή την προσθήκη της Τράπεζας Πειραιώς. Την ίδια στιγμή αναφέρει και τη μετοχή της HELLENiQ ENERGY Holdings.

Οι εκτιμήσεις της Société Générale, κάνουν λόγο για πιθανές εισροές 170 εκατ. δολάρια, με τη «μερίδα του λέοντος» στη Motor Oil με περίπου 75 εκατ. δολάρια. Για την Τράπεζα Πειραιώς στα 70 εκατ. δολάρια και στη HELLENiQ ENERGY Holdings στα 25 εκατ. δολάρια. 

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή ο δείκτης MSCI Greece περιλαμβάνει τους τίτλους των Eurobank με ποσοστό 15,36%, ΟΤΕ με 13,75%, Alpha Bank με 13,23%, ΟΠΑΠ με 13,03%, Εθνική Τράπεζα με 11,38%, Mytilineos με 11,31%, με Jumbo 9,09%, ΔΕΗ με 7,32% και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 5,53%. Οι αλλαγές των δεικτών της MSCI Inc. θα γνωστοποιηθούν αύριο, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ στο κλείσιμο της αγοράς την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, ενώ η τυχαία ημερομηνία επιλογής της κεφαλαιοποίησης των εταιρειών ξεκίνησε στις 18 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε την 31η Ιανουαρίου.

«Για σήμερα και παρά την επιθετική ομιλία από αξιωματούχους της Fed, οι ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να ανοίξουν ανοδικά δίνοντας συνέχεια στο ισχυρό momentum αύξησης ρίσκου», σημειώνει στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities, με τη Euroxx να αναφέρει ότι «Περιμένουμε μεταβλητότητα στη σημερινή συνεδρίαση με τις επιλεκτικές τοποθετήσεις να συνεχίζονται».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Προεκλογικές ρευστοποιήσεις συνεχίζουν να πλήττουν το Χρηματιστήριο

Πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 1%, ενώ συνεχίζει να κινείται με απώλειες το μεγαλύτερο μέρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης στον απόηχο της ανακοίνωσης της ημερομηνίας των εκλογών.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο πυροδότησε η ανακοίνωση εκλογών τον Μάιο

Πτώση που ξεπερνά το 1% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ με αρνητικό πρόσημο κινείται το μεγαλύτερο μέρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Επιστροφή του πολιτικού ρίσκου και σταθερά χαμηλός τζίρος για το ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές η ανοδική αντίδραση για το ΧΑ

Κέρδη που ξεπερνούν το 1% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ με θετικό πρόσημο κινείται το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον τζίρο να παραμένει χαμηλός. Νέα τιμή - στόχος στις 1.075 μονάδες από την Goldman Sachs για τον Γεν. Δείκτη.