ΓΔ: 1225.05 -0.90% Τζίρος: 34.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:45:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Περιμένοντας τη διόρθωση που δεν έρχεται, ο ΟΤΕ και η τρομοκρατία στην Intralot

Η ανεξάντλητη δυναμική της αγοράς, οι προσδοκίες για την MSCI, η αφύπνιση του ΟΤΕ, οι εντολές πώλησης που τρομάζουν τους αγοραστές της Intralot, τα στοιχήματα στη MIG, το ράλι της ΕΧΑΕ και το «σκούπισμα» της Lamda.

Μπορεί πολλοί να περιμένουν μια γενναία διόρθωση των τιμών, δεδομένων των υψηλών βραχυχρόνιων κερδών, και μάλιστα από την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο η αγορά καθημερινά μοιράζει διαψεύσεις. Χθες η άνοδος συνεχίστηκε με ένταση με οδηγούς τη μετοχή του ΟΤΕ και των τραπεζών. Ήταν να μην πάρει μπροστά, αλλά πήρε και χθες ήταν ημέρα του ΟΤΕ, οδηγώντας στα ύψη την αγορά, χάρη στο ειδικό βάρος που έχει στους δείκτες. Πολλές και οι φήμες για το τι τρέχει με τη μετοχή (από την έξοδο των Γερμανών μέχρι την είσοδο fund σε σημαντικά υψηλότερες τιμές κ.α.). Με την ενεργοποίηση του ΟΤΕ με άνοδο 4,46%, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε τα σημεία αντίστασης, ανοίγοντας τον δρόμο για το επίπεδο των 1.100 μονάδων. Η αγορά έχει σφυγμό, ενώ τα σκιρτήματα της περιφέρειας ήταν πλέον ξεκάθαρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με συνολικό τζίρο 129,5 εκατ. ευρώ το 98% της αξίας συναλλαγών ήταν σε ανοδικές μετοχές. Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς, αφού τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και οι περισσότερες μετοχές έκλεισαν ανοδικά. ΟΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank, Coca-Cola, σημείωσαν άνοδο από 2% και άνω.

Πάντως μπορεί η διόρθωση να μην έχει έρθει ωστόσο, όπως πάντα, θα έρθει.

  • Μια ισχυρή κινητήρια δύναμη για την αγορά, πάντως, είναι η αποψινή ανακοίνωση της MSCI για την αναθεώρηση των δεικτών της. Η προσδοκία εισόδου νέων κεφαλαίων από παθητικά funds τροφοδότησε αρκετές από τις τοποθετήσεις κεφαλαίων που είδαμε το τελευταίο διάστημα. Η Societe Generale, μάλιστα, που θεωρείται από τους πιο σοβαρούς παρατηρητές των δεικτών MSCI, εξέπληξε ευχάριστα, προβλέποντας ότι ίσως και τρεις μετοχές να προστεθούν τελικά στον ελληνικό MSCI (Πειραιώς, Motor Oil, ΕΛΠΕ). Ακόμη και αν δεν επιβεβαιωθεί αυτό το ιδανικό σενάριο, πάντως κάτι καλό θα έχει να ανακοινώσει αργά απόψε ο οίκος.
  • Θα λυγίσουν οι κεντρικές τράπεζες τα χρηματιστήρια; Ως τώρα η απάντηση στο ερώτημα είναι αρνητική, καθώς οι επενδυτές σε ΗΠΑ και Ευρώπη θεωρούν ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων κλείνει αργά ή γρήγορα, ενώ η μεγάλη «βουτιά» των αγορών το 2022 προεξόφλησε τα χειρότερα σενάρια. Πάντως, χθες, οι δείκτες της Wall έγραψαν αρκετά σημαντικές απώλειες, αφομοιώνοντας τις τελευταίες δηλώσεις Πάουελ για το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα επιτόκια περισσότερο από το προβλεπόμενο. Περισσότερο, ίσως, και από τον Πάουελ επηρέασε αρνητικά την αγορά ένα… ατύχημα, που έφερε τη μετοχή της Google να χάνει σχεδόν 8% πριν το κλείσιμο. Παρουσιάζοντας τη νέα «μηχανή» τεχνητής νοημοσύνης, που αποτελεί απάντηση στην αντίστοιχη της Microsoft, η Google την πάτησε μεγαλοπρεπώς, καθώς η «μηχανή» έδωσε λάθος απαντήσεις σε ερωτήσεις κατά την επίδειξή της.
  • MIG: Για τρίτη συνεδρίαση στο ανώτατο όριο ημερήσιας διακύμανσης με τη μετοχή να κλείνει στο 0,1668 ευρω (+29,91%), με ανεκτέλεστες εντολές 93 εκατ. τεμαχίων. Κάπου εκεί, πέριξ των 0,16 ευρώ, εκτιμά η αγορά ότι θα διαμορφωθεί η τιμή της δημόσιας προσφοράς που θα καταθέσει η Τράπεζα Πειραιώς και φαίνεται ότι κάποιοι είτε ποντάρουν, είτε πιέζουν για ένα premium. Παράλληλα, κάποιοι εκτιμούν ότι ο super Mario Ηλιόπουλος δεν θα καταθέσει τα όπλα, τουλάχιστον όχι ακόμα, και θα επιμείνει με νέους ελιγμούς και κινήσεις προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα κέρδη. Από την άλλη βέβαια στα παιχνίδια αυτά το απόλυτο πλεονέκτημα βρίσκεται στον παίχτη με τους περισσότερους πόρους και δύναμη, δηλαδή στην πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς.
  • Intralot: Κάποιοι δεν την θέλουν υψηλότερα. Και μόλις το χαρτί πάει να ξεθαρρέψει μπαίνουν στο σύστημα αρκετά επιθετικά εντολές πώλησης για να κόψουν την όρεξη στους αγοραστές. Όσοι παρακολουθούν τη μετοχή βλέπουν καθημερινά, με το που εμφανίζεται κάποιο ενδιαφέρουν, να μπαίνουν στο σύστημα σε ένα εύρος 1 - 2 λεπτών πωλήσεις 200.000 τεμαχίων, που ως απόλυτο νούμερο δεν είναι πολλά, αλλά είναι διπλάσια - τριπλάσια των μέχρι εκείνη την ώρα συναλλαγών. Είναι σαν κάποιοι να λένε στους αγοραστές «πού ακριβώς νομίζετε ότι πάτε;». Το για το πόσο ακόμα θα έχει αποτέλεσμα αυτή… η τρομοκρατία θα το δούμε τις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο σε μια δυνατή αγορά σαν αυτή που βρισκόμαστε είναι δύσκολο να παραμείνει για καιρό καθηλωμένη η μετοχή. Χθες, έσπασε μια σημαντική αντίσταση, τα 0,65 ευρώ, κλείνοντας στα 0,66 ευρώ (+2,33%), που είναι το υψηλότερο σημείο από τον περασμένο Αύγουστο και τεχνικά η μετοχή είναι πανέτοιμη για υψηλότερα. Σημειώνεται ότι η μετοχή παραμένει μακριά από τα υψηλά του Δεκεμβρίου 2021, όταν διαπραγματευόταν στα 0,80 ευρώ και αυτό πριν ολοκληρωθεί με επιτυχία η μεγάλη αύξηση κεφαλαίου το περασμένο καλοκαίρι με την οποία η Intralot άλλαξε σελίδα. Βέβαια ακολούθησε η λογιστική αρρυθμία που προκάλεσε σύγχυση και αβεβαιότητα για το πότε θα εξέλθει από καθεστώς ειδικής διαπραγμάτευσης που αποτέλεσε μεγάλη ψυχρολουσία για τη μαρίδα. Θυμίζουμε ότι στα μέσα του 2014, πριν η εταιρεία πάρει τον κατήφορο, η μετοχή διαπραγματευόταν στα 2 ευρώ.

Η πορεία της μετοχής της Intralot Μάιος 2021 - Φεβρουάριος 2023 

  • ΕΧΑΕ: Ράλι +27,42% φέτος, με κλείσιμο χθες στα 3,95 ευρώ, όχι μακριά από τα 4,07 ευρώ που είναι τα υψηλά 52 εβδομάδων από τις 11 Φεβρουαρίου 2022. Μάλιστα χθες έκανε τζίρο 2,66 εκατ. ευρώ. Στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις κάνει συναλλαγές άνω του ενός εκατ. ευρώ, επίδοση που μαρτυρά το αναβαθμισμένο προφίλ της μετοχής, καθώς ξεπερνά πάνω από δέκα μετοχές του FTSE 25 σε όγκους και τζίρους. Αρκετοί ποντάρουν στη θεαματική βελτίωση μεγεθών, μετά το κρεσέντο των τζίρων καθημερινά.
  • Cenergy Holdings: Συνεχίζεται το μπαράζ ανάληψης νέων έργων στο εξωτερικό, καθώς η θυγατρική της Hellenic Cables υπέγραψε δεύτερη σύμβαση με τον όμιλο Όμιλο Končar για την προμήθεια περίπου 30 χλμ. 110kV υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης, στο πλαίσιο έργου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜ /HOPS) της Κροατίας στην Αδριατική Θάλασσα. Έτσι, αυξάνει θεαματικά και το ανεκτέλεστο που ξεπερνά πλέον το 1,8 δισ. ευρώ, αποτελώντας το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο ελληνικού ομίλου στο εξωτερικό, ασχέτως κλάδων! Στα 713 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση του ομίλου πλέον, πολύ μακριά από το δεύτερο (στον Mid Cap)που είναι ο ΑΔΜΗΕ με αποτίμηση 454,7 εκατ. ευρώ.

Η πορεία της μετοχής της Cenergy Δεκέμβριος 2021 - Φεβρουάριος 2023  

  • Premia Properties: Συμπλήρωσε δέκα διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις με συνολική απόδοση 20,09%, έχοντας ανεβάσει στροφές και όγκους το τελευταίο 4ήμερο. Είναι η πιο κινητική μετοχή του κλάδου των ακινήτων. Γενικώς θα ήταν θετική εξέλιξη για την αγορά να «ζωντάνευε» ο κλάδος των ακινήτων και χρηματιστηριακά.
  • Μέρες 1999 Νο2: Οι εξελίξεις με τη MIG και η εξαγορά της Κλουκίνας από την Intracom Holdings φαίνεται πως έχουν ξυπνήσει τα… αίματα και σε άλλες μετοχές μικρής αποτίμησης έως και ακραίας περιφέρειας. Καιρό είχαμε να δούμε διψήφια ποσοστά κερδών για έντεκα μετοχές του Χ.Α. σε μια συνεδρίαση. Η MIG έκλεισε στο +29,91%, η Attica Bank στο +21,76%, η ΒΙΣ στο +20%, η Σάτο +19,35%, η Κρέκα +19,27%, Yalco +18,64%, Ξυλεμπορία (π) +15,57%, Επίλεκτος +13,85%, Βιοτέρ +12,59%, Ξυλεμπορία (κ) +11,20% και Frigoglass +10,61%. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην αγορά, καθώς φαίνεται πως έχουν «φουντώσει» ξανά οι φήμες περί δημοσίων προτάσεων και άλλων τέτοιων
  • JUMBO: Να και το έκτακτο μέρισμα 1,1550 ευρώ ανά μετοχή, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα αγγίζουν σχεδόν 800 εκατ. ευρώ. Έκλεισε στα 17,9 ευρώ με άνοδο 0,56%. Πρώτος στόχος η περιοχή των 19,50 ευρώ για τη μετοχή.
  • Lamda Develpment: Ό,τι χαρτί βγαίνει στην αγορά «σκουπίζεται». Τουλάχιστον αυτό βλέπουν αρκετοί επαγγελματίες που πουλάνε εύκολα, καθώς βγαίνουν συνέχεια αγοραστές. Η μετοχή έχει μείνει πολύ πίσω, μετά από ένα απογοητευτικό 2022, και πολλούς ψιθύρους για το κατά πόσο η εταιρία είναι σε θέση να υλοποιήσει ένα τόσο μεγάλο και τόσο φιλόδοξο project. Η μετοχή από την αρχή του έτους σημειώνει άνοδο +7,35% ενώ έχει σημειώσει μέγιστη τιμή 52 εβδομαδων τα 7,04 ευρώ και ελάχιστη τα 5,10 ευρώ.

Η πορεία της μετοχής της Lamda Development Δεκ. 2020 - Φεβ. 2023

 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bull_market
MARKET MAKER

Η bull market στο ΧΑ, το ρεκόρ Ευρώπης, το τραπεζικό ράλι και η Intralot

Το +17,5% που φέρνει το ελληνικό χρηματιστήριο στην πρώτη θέση της Ευρώπης, το υψηλό 2,5 ετών για τις τράπεζες, το «ξύπνημα» της Intralot, η «απογείωση» της Aegean, το νέο ρεκόρ της Motor Oil και τα Πλαστικά Θράκης.